O priznanjima i ljudima

Gradski vijećnici odlučili: Nagrada za životno djelo Opatijki Mariji Trinajstić

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Godišnje nagrade Caffe baru Tik-Tak Opatija, novinaru Nikoli Cvjetoviću, učiteljicama PŠ Veprinac Sanji Albanaže, Tatjani Bonazza-Čekada i Ljiljani Božićević i novinarki Kristini Tubić



OPATIJA Marija Trinajstić, pjesnikinja, prozaistica i dugogodišnja predsjednica Katedre čakavskog sabora Opatije, poznata Opatijka koja je tijekom života puno učinila ne samo za promociju gradića pod Učkun, već i za očuvanje domaće riječi, sinoć je na sjednici Gradskog vijeća Opatije, većinom vijećničkih glasova, postala dobitnica nagrade za životno djelo.


Ako su tijek sjednice iz nekog kantunića možda promatrala velika čakavska pera poput Gervaisa i Kompanjeta, vjerojatno se nisu mogli načuditi tome koliko je zapravo teško njihova nasljednica došla do priznanja, ali u konačnici i zadovoljno nazdravili što je glas Opatijaca prevladao političke konotacije i previranja, pa vrhovna nagrada ipak ide u prave ruke.


Raspršeni glasovi


Doduše, nije do nagrade stigla uobičajenim putem, dovoljnim brojem ruku članova nadležnog Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja Grada Opatije, čija je predsjednica Ana Puž Kukuljan pojasnila kako se tijekom sastanka ovog tijela dogodio festival demokracije, glasovi su se raspršili, te nitko od kandidata, a predloženi su pored Trinajstić bili još i Milena Peršić te Dinko Slani, nije dobio dovoljan broj glasova.




Stav je bio Ocjenjivačkog suda da se najviša nagrada za 2018. godinu stoga ne treba dodijeliti, no dogodio se novi moment, budući da je vijećnica Nezavisne liste Aleksandra Tramontana, na vrijeme predala dopunu dnevnog reda.


– Ocjenjivački sud nije predložio niti jednog kandidata za dodjelu nagrade jer predloženi kandidati nisu dobili potreban broj glasova. Kao ovlašteni predlagatelj predlažem da se nagrada Grada Opatije za životno djelo dodijeli našoj sugrađanki Mariji Trinajstić – stajalo je između ostalog u njezinom prijedlogu, temeljem kojega je zamolila sve vijećnike da podrže dodjelu nagrade ženi koja je svojim stvaralaštvom naslijedila Gervisa i Kompanjeta, a stihovi su joj često uglazbljivani, čime je dodatno promovirala čakavski izričaj i svoj grad.


Premda je ocijenio kako Marija Trinajstić po svemu zaslužuje nagradu, nezavisni vijećnik Neven Varljen je predlagao da se u ravnopravni položaj stave i drugi kandidati, te da se uloži amandman i zatim tajnim glasovanjem odluči tko će dobiti nagradu za životno djelo.



Vijećnička pitanja su jučer trajala upola kraće nego li na prethodnoj sjednici, dakle oko sat vremena. Predsjednik Vijeća Kirigin je na početku sjednice apelirao na vijećnike da postavljaju kratka i jasna pitanja, te zamolio za isto takve odgovore. Također, informirao je Vijeće i da je odstupio s mjesta predsjednika Kluba vijećnika velike koalicije stranaka te je tu funkciju preuzela Gordana Grgurina (HSU).



Do toga međutim ipak nije došlo, a premda se tijekom rasprave više puta moglo čuti kako je vrlo delikatno razgovarati o osobama, kvalitetnim kandidatima za ovu nagradu, jer se nikoga ne želi stavljati u neravnopravan položaj ili minorizirati njegov značaj, na kraju su se stavovi usuglasili i dobitnica Trinajstić izglasana.


Marko Ćorić (HDZ), inače predstavnik stranke koja je Mariju Trinajstić i predložila Ocjenjivačkom sudu za nagradu za životno djelo, još jednom je na sjednici ponovio razloge zbog kojih smatra da bi, ne umanjujući značaj ostalih kandidata, bilo nepravedno da priča dobije drugačiji kraj.


Kineskinja Lily


– Ovdje se radi o ljudima koji su svaki na svoj način zadužili Opatiju i bez obzira što je prijedlog izvorno išao od HDZ-a, neka ovo bude moj doprinos depolitizaciji, ja sam za to da se prijedlog podrži – rekao je SDP-ov predsjednik Vijeća Fernando Kirigin koji je svojim potezom i praktično pokazao da su zbilja bitni ljudi, a ne stranke.


Prema onome što je odučio Ocjenjivački sud, a zatim jednoglasno i opatijski vijećnici, godišnje nagrade Grada Opatije će se dodijeliti i Caffe baru Tik-Tak Opatija za područje gospodarstva, novinaru Nikoli Cvjetoviću za područje kulture, učiteljicama Područne škole Veprinac Sanji Albanaže, Tatjani Bonazza-Čekada i Ljiljani Božićević za područje društvenog života, te novinarki Kristini Tubić za područje društvenog života.


Također, odlučeno je sinoć i da se počasnom građankom Opatije proglasi Kineskinja Liu Pilato Liying, u europskim krugovima poznatija kao Lily, »osvjedočeni prijatelj Grada Opatije koja je svojim poznanstvima i kontaktima s odgovornim osobama u Veleposlanstvu NR Kine u Hrvatskoj i mjerodavnim institucijama u Kini omogućila brojne kontakte i sastanke predstavnika Grada Opatije, TZ-a Grada Opatije i gospodarstvenika i time dala velik doprinos u turističkoj promociji i prepoznatljivosti Liburnijske rivijere na kineskom tržištu«.