Muzej turizma

”Grad gost”: U Opatiji otvorena izložba o turističkoj prošlosti Baške

Srđan Brajčić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



OPATIJA U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma u umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ otvorena je izložba „Z pokoje rovnou do moře – Početci i razvoj turizma u Baški“. Izložba fotografija i dokumenata koji govore o tusrističkoj prošlosti Baške, dio je ove godine pokrenutog serijala „Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma“.


Naime, osnovna ideja ovog projekta, pojasnila je ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos,  jest da se u Opatiji, gradu koji predstavlja nukleus turističkih početaka u Hrvatskoj, predstave mjesta na čiji je razvoj presudno utjecao razvitak turističke djelatnosti, upravo poput Baške. Otvarajući izložbu u Šporeru načelnik Općine Baška Toni Juranić podsjetio je na povijesne okolnosti s početka 20. stoljeća kad se u Baški rodio turizam.





Naime, kazao je Juranić, bilo je to 1904. godine kad je grupa entuzijasta iz Baške osnovala Društvo za poljepšanje mjesta, te su se počela prikupljati sredstva za uređenje kupališta i kupališne zgrade. Jedna od osnovnih ideja je bila pretvoriti Bašku u „čisto slavensko morsko kupalište“, u čemu je uvelike pomogla suradnja s Emilom Geistlichom, tehničkim direktorom jedne praške tiskare. 



Ubrzo su Bašku počeli posjećivati mnogobrojni gosti iz Češke, a neraskidiva veza Baške i Češke traje i danas.Izložba „Z pokoje rovnou do moře – Početci i razvoj turizma u Baški“ će se, uz besplatan ulaz, moći razgledati od 05. do 30. listopada u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji, svakim danom od 10 do 20. Autor projekta „Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma“, te navedene izložbe je dokumentarist Hrvatskog muzeja turizma Marin Pintur.