Javno savjetovanje

Grad Opatija odbio sva tri prijedloga o turističkom paušalu

Marina Kirigin

Foto: Sandro Rubinić

Foto: Sandro Rubinić

Prijedlozi nisu prihvaćeni, uz obrazloženje da je najviša visina paušalnog poreza dogovorena sa svim liburnijskim općinama i istovjetna je visini paušalnog iznosa boravišne pristojbe



OPATIJA Na javno savjetovanje o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i u objektu za robinzonski smještaj, što je bilo otvoreno od 28. prosinca do 11. siječnja, pristigla su tri komentara/prijedloga, a sva tri prijedloga Grad Opatija je odbio. Naime, nakon što su se sve jedinice lokalne samouprave na području Liburnije usuglasile da će visina paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinici za privatne iznajmljivače iznositi najviše 345 kuna po krevetu, što odgovara visini boravišne pristojbe za 2019. godinu, prikupljena su mišljenja javnosti putem javnog savjetovanja. Prema prijedlogu o kojem su se mogli izjasniti građani Opatije, predloženo je da će se najviša visina poreza odnositi, kao i do sada, na ona naselja u Gradu Opatiji koja su razvrstana u A razred turističkih mjesta.


Međutim, za razliku od dosadašnjeg stanja, naselja Poljane i Oprič koja su do sada bila u najnižem razredu turističkih mjesta (D) izjednačila bi se s naseljima Veprinac, Pobri i Dobreć (razvrstana u razred C) budući da između tih naselja nema većih razlika koje bi opravdavale različitu poreznu obvezu. Istodobno bi se najniži paušalni iznos poreza po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici, ubuduće primjenjivao na naselje Vela Učka koje je razvrstano u C razred turističkih mjesta, a ovim se prijedlogom želi potaknuti razvoj turizma u tome najmanje razvijenom dijelu Grada Opatije.


Tisuću novih ležajeva


Do sada se po turističkom krevetu u Opatiji i Ičićima plaćalo 300 kuna godišnje, u Iki 255, Pobrima, Veloj Učki, Dobreću i Veprincu 210, a Poljanama i Opriču 150 kuna. Prema novom zakonu, jedinice lokalne samouprave mogu visinu paušalnog poreza odrediti u rasponu od najnižih 150 kuna, do najviših 1.500 kuna, a odluka se mora donijeti najkasnije do 31. siječnja. Ako odluku na vrijeme ne donese lokalna samouprava, zakonom je određena visina paušala u iznosu od 750 kuna po krevetu. Novac dobiven od ovog poreza dijeli se između jedinice lokalne samouprave (60 posto) i županije (40 posto), i to prema prijavljenom boravištu poreznog obveznika.




Predsjednik Udruge obiteljskog smještaja Grada Opatije Mirko Bulić u svom je prijedlogu iznesenom putem javnog savjetovanja zatražio da paušalni iznos bude jednak prošlogodišnjem, odnosno da u toj prvoj zoni on ne iznosi 345 kuna, već 300, onoliko koliko je bio lani, a kao obrazloženje naveo je sljedeće:


– S obzirom na to da je u prošloj godini grad Opatija dobio oko 1.000 novih ležajeva u obiteljskom smještaju, a i ove godine je najavljeno još novih registracija, predlažem da porez na ležaj u privatnom obiteljskom smještaju na području Opatije ostane na razini dosadašnjeg.Bulićev prijedlog nije prihvaćen, uz obrazloženje da je najviša visina paušalnog poreza dogovorena sa svim liburnijskim općinama i istovjetna je visini paušalnog iznosa boravišne pristojbe.

Problemi u Opriču


Dubravka Marčan iz Opriča u svom komentaru predložila je da naselje Oprič ostane u D razredu.– Naselje Oprič nema klasičnu konfiguraciju naselja, nema centar, crkvu, poštu, dućan, autobusnu stanicu, niti bilo koju autobusnu liniju koja prometno povezuje direktno Oprič s Opatijom. Najveći dio prometne infrastrukture je takav da plaši turiste, posebno kad ih navigacija koja cestu koja polazi s Vrha Ike izjednačuje po važnosti s vatrogasnim putem od tunela Učka preko Dobreća, jer doista su iste širine te se oni svakodnevno strmoglavljuju do Opriča kroz šumu.

Što se tiče Poljana, tamo situacija nije jednaka prometno, bez obzira na udaljenost od mora, jer za doći u Oprič gost prolazi adrenalinsku avanturu! Oprič se ne nalazi na niti jednoj turističkoj karti ili putokazu, bilo Opatije ili Lovrana, kojem ne pripada ali mu je bliže. Nalazi se na stazama Parka prirode Učka, gostu koji želi sunce i more, na planini! Učinite nas A, B ili C razredom jer dokle god nas nigdje nema, niti imamo dvosmjernu cestu, niti javni prijevoz, mi smo Ž, a ne čak ni D – stoji u komentaru koji također nije prihvaćen od predlagatelja, uz obrazloženje:


– Prijedlog ne možemo prihvatiti jer bez obzira na ukazane činjenice ne može se tvrditi da je naselje Oprič u mnogome lošije opremljeno komunalnom infrastrukturom u odnosu na naselje Dobreć s kojim graniči. Osim toga, svjesni smo činjenice da ovakav zakonski okvir za paušalno oporezivanje nije pravedan budući da unutar istog naselja nisu svi objekti u istom položaju.


Udaljeno od centra


Nives Perkavac iz Ičića predložila je da se za ulicu Antona Dminaka u Ičićima, a i za sve ostale ulice koje su udaljenije od centara naselja, plaže i glavnih prometnica, primijeni mogućnost određivanja nižeg paušala koji je predviđen za određeno naselje i njegov pripadajući razred.


– Naime, gosti koji konkretno kod mene borave, nemaju pogodnosti kao oni koji borave u centru mjesta vezano uz korištenje plaža, autobusnih linija i ostalih sadržaja jer sve to mogu koristiti samo autom… Rijetki se odluče i pješice. Komunalni standard u ovoj ulici nije zadovoljavajući (odvoženje smeća jednom tjedno cijele godine, pojedine ulice nižih razreda imale su u ljetnim mjesecima odvoženje dva puta tjedno, neredovito pometanje ulice, nema gradske linije, nema mogućnosti kupnje povlaštenih parkirnih karti, nemamo pravo koristiti reciklažno dvorište u Lovranu kao što to mogu mještani naselja Ika). Sve gore navedeno bi po meni trebalo imati turističko mjesto razreda A – piše Perkavac.


Prijedlog mještanke Ičića također nije prihvaćen od strane predlagatelja, Grada Opatije.– S obzirom na raspoloživo vrijeme za donošenje Odluke (mora biti donesena do 31. siječnja), pri čemu je Pravilnik koji uređuje način utvrđivanja poreza i ovlasti JLS stupio na snagu 2. siječnja 2019., u ovome trenutku nije bilo moguće kvalitetno razraditi mogućnost utvrđivanja visine poreza i po ulicama. Pored toga, propisi kojima se uređuje visina boravišne pristojbe ostali su isti, odnosno visina boravišne pristojbe i dalje se bazira na naseljima unutar jedne JLS pa dok se i ti propisi ne usklade s načinom utvrđivanja paušalnog poreza, ne bi bilo svrsishodno išta mijenjati – stoji u obrazloženju.