Foto: Vedran Karuza
U Opatiji je jučer boravilo 5.500 gostiju, od kojih su mnogi došli i na ove godine vrlo uspješnu »Gourmet priča Opatijske rivijere i Rijeke«, te uživali u raznovrsnim namirnicama i čaši vina
OPATIJA Mousse od škampi, tuna u sezamu, punjene jadranske lignje, salata od sipe s jagodama, sashimi od tune, ražnjić s pohanom srdelom i povrćem, kanape s domaćom skutom i salaminom od vepra, rolice od lososa s ovčjom skutom ili one konfitirane otočkom janjetinom, empanada proljetnog graška i sira s tartufima – samo je mali dio onoga što je jučer ponuđeno u opatijskom Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u sklopu gastro manifestacije »Gourmet priča Opatijske rivijere i Rijeke«. U organizaciji Turističke zajednice grada Opatije, a uz pomoć GH Adriatic i učenika i profesora Ugostiteljske škole Opatija, jučer su opatijski dio ponude manifestacije prezentirali ugostitelji iz deset objekata s područja grada.
Užitak u svakom zalogaju
Priredbu, u koju su uključena ukupno 72 objekta sa područja Opatije i Rijeke, u prezentacijskom opatijskom dijelu jučer su predstavili ugostiteljski objekti »Bevanda«, »Bianco & Nero« , »Casa Tua – Hemingway«, »Roko«, »Vongola«, »Yacht club« te Grand hotel Adriatic, hotel Kvarner i hotel Mozart i Milenij Choco Svijet. Svaki zalogaj ili gastro doživljaj uz čašu bijelog vina, te ugodnu živu glazbu stajao je 10 kuna, a mnogobrojnim posjetiteljima već na prvi pogled rasle su zazubice. Među njima bila je i Ružica Roso, gošća iz Slavonije.
– Manifestacija je izuzetno dobro napravljena. Ove godine imali smo velik odaziv gostiju u našem objektu. Puno smo radili na meniju, a gosti su najviše tražili autohtonu, domaću namirnica i tradicionalni način pripreme jela. S obzirom na odaziv, sada već razmišljamo i o zimskoj varijanti ove priredbe i namirnicama koje bi mogli iskoristiti u to doba godine – rekao je Tomislav Fundelić, voditelj »Vongole«.
Program gastro manifestacije u koju se uključilo 72 restorana i konoba Opatijske rivijere i Rijeke i dalje se nastavlja.
Održava se sve do 19. lipnja s ponudom kvarnerskih menija koji se nude svaki utorak po popularnoj cijeni od 100 kuna po osobi, i s ponudom menija na bazi kvarnerskog škampa i autohtonih namirnica po izboru šefa kuhinje svakog četvrtka. Na jučerašnjoj prezentaciji ponuđen je i tradicionalni kvarnerski desert od suhe smokve koji se može kušati u restoranu Hemingway u opatijskoj luci. Koji su sastojci ovog »zalogaja« otkrio je kuhar Dario Josipović.
– To je tradicionalni kvarnerski desert od suhe smokve kuhane u prošeku s ružmarinom, kremom od mascarponea, cimetom i bademima, a nalazi se na stalnom meniju našeg restorana – rekao je Josipović.
Datum pogodio »u sridu«
Produženi vikend, izuzetno lijepo vrijeme i blagdan Tijelova rezultirali su jačim turističkim prometom u Opatiji. Autobusi i autobusi gostiju već su protekle srijede stigli na opatijsku Slatinu, a na sam blagdan osobnim automobilima stigli su i individualci. Tako je jučer u Opatiji boravilo 5.500 gostiju, a mnogi turisti posjetili su i prezentaciju gastro priredbe što je potvrda da je napravljena dobra promocija te da je zanimljiva ideja pretvorena u manifestaciju prepoznata i brendirana.
– Prezentaciju gastro priredbe ciljano smo napravili tijekom ovog produženog vikenda. Ove godine smo puno više sredstava uložili u samu promociju manifestacije i ugostitelji kažu da se ovu treću godinu zaista rezultati i vide. Nažalost, danas ovdje jela prezentira deset ugostiteljskih objekata jer su restorani puni pa ugostitelji nemaju toliko slobodnog personala za izradu i posluživanje jela – rekla je Daniela Grlaš iz TZ-a Grada Opatije.