Ikador

‘Gosti očarani Opatijom, ali…’: Zavirili smo u najluksuznije “kantuniće” boutique hotela u Iki

Aleksandra Kućel Ilić

Iza hotela Ikador prva je sezona rada / Snimio Marko GRACIN

Iza hotela Ikador prva je sezona rada / Snimio Marko GRACIN

Članstvo u najekskluzivnijem udruženju hotela na svijetu, The Leading Hotels of the World, značajno ohrabruje goste iz dalekih destinacija da se odluče posjetiti Opatiju prvi put i reakcije su izvrsne. Očarani su poviješću i ljepotama prirode, kao i arhitektonskim ostvarenjima Karla Seidla i drugih velikana toga doba. No, s druge strane nedostaje im sadržaja poput luksuznih trgovina, barova i ostaloga što bi podiglo destinaciju i privuklo još više gostiju veće platežne moći – otkrila nam je Žaklina Trbović, članica Uprave za marketing i korporativne komunikacije u Zubak grupi



Na idealnoj poziciji, uz samo more i lungomare, okružen prekrasnim vrtom i okućnicom u kojoj je posađeno čak 1.600 različitih biljaka, uoči ljetne sezone 2019. u Iki kraj Opatije otvoren je jedan od najluksuznijih boutique hotela u Hrvatskoj, petozvjezdani Ikador. Hotel iz grupacije Pave Zubaka imao je »najveću investiciju po smještajnoj jedinici« u povijesti Hrvatske, a nakon što je završila glavna ljetna sezona, osvrt na poslovanje dala nam je Zubakova kći Žaklina Trbović, članica Uprave za marketing i korporativne komunikacije u Zubak grupi.


U samom obilasku hotela, tijekom kojega smo imali priliku zaviriti čak i u najekskluzivnije »kantuniće«, poput predsjedničkog apartmana koji zauzima cijeli kat Ikadora, puno nam je pomogla i Gordana Kušec Knežević, voditeljica prodaje i marketinga u Ikadoru. Specifičnost ovog hotela kojemu je namjera imati cjelogodišnje poslovanje je u tome što se moderni i raskošni wellness, Ikalia Spa s pogledom na cijeli Kvarner nalazi na cijelom trećem katu. Također, Ikador je lokacija četvrtog Riva Loungea u svijetu, pod nazivom Riva Lounge Ikador Opatija, čime se hotel svrstava u sam vrh ponude svjetskih elitnih destinacija poput Monte Carla, Venecije i Mikonosa.


Hotel Ikador:  Alessandro Incarnati i Gordana Kušec Knežević / Snimio Marko GRACIN


Hotel Ikador: Alessandro Incarnati i Gordana Kušec Knežević / Snimio Marko GRACIN




U hotelu Ikador postoje i zanimljivi sadržaji za vanjske goste…– Vanjskim gostima nudimo različite sadržaje. Tu je naš vrhunski restoran Nobilion u koji je moguće doći na ručak ili večeru, zatim Riva Lounge u koji možete doći uživati u piću, kao i Edgar cigar bar koji nudi široku ponudu vrhunskih cigara i pića iz cijeloga svijeta. Ikalia spa također je otvoren za vanjske goste i nudi širok izbor različitih tretmana od kojih su neki uistinu unikatni. Također je moguće i iznajmiti mjesto na našem bazenu ili plaži te uživati u svemu što nude, a to znači da je moguće iznajmiti i naš jedinstveni Riva Aquariva Super gliser i iskusiti Riva Experience u punom smislu. Također nudimo i mogućnost najma dvorane za manje sastanke i druženja do 16 osoba. Stoga, kao što vidite, sadržaji uistinu nisu rezervirani samo za goste hotela, no naravno njihova dostupnost ipak ovisi o samim gostima hotela koji imaju pravo prvenstva u korištenju istih – kažu u ovom luksuznom hotelu.

 



Zadovoljni rezultatima


Hotel predstavlja iskorak u ponudi Opatijske rivijere, a je li vodstvo hotela zadovoljno dosadašnjim rezultatima nakon što su odrađena prva tri ljetna mjeseca, pitali smo Žaklinu Trbović.


– S obzirom da nam je ovo prva sezona i da smo s prodajom krenuli relativno kasno, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima. Sigurni smo da ćemo iduće godine ostvariti još bolje rezultate jer ćemo ostvariti sve benefite »early bird« prodajnih aktivnosti, ali i zbog činjenice da sada već imamo solidnu bazu gostiju i njihove preporuke i ocjene koje ulijevaju sigurnost budućim gostima. Popunjenost je u prosjeku bila nešto iznad 75 posto, što na prvu možda ne zvuči mnogo, ali kada uzmete u obzir da smo mi objekt sa samo 14 smještajnih jedinica, to znači da je u prosjeku zauzeto 11 od njih 14. Mogli smo zasigurno ostvariti i bolju popunjenost, ali nismo željeli spuštati cijene ispod razine koju smatramo opravdanom za kvalitetu usluge koju pružamo. Prosječna cijena noćenja iznosila je nešto više od 550 eura, što je značajno iznad prosjeka destinacije, ali smatramo kako postoji prostor za rast i u tom dijelu jer vidimo da postoje gosti koji su spremni platiti više da bi dobili jedinstveno iskustvo kakvo pružamo – rekla je Trbović.


Hotel Ikador je okružen prekrasnim vrtom i okućnicom / Snimio Marko GRACIN


Hotel Ikador je okružen prekrasnim vrtom i okućnicom / Snimio Marko GRACIN



Zanimalo nas je iz kojih su sve zemalja dolazili prvi gosti Ikadora, kakvi su njihovi komentari i koje su sve sadržaje koristili? Odnosno, što gosti bolje platežne moći kažu o Opatijskoj rivijeri?


– Gosti iz Njemačke i Austrije čine gotovo 30 posto popunjenosti, a slijede ih redom Hrvati, Mađari, Rusi, Ukrajinci, Talijani i Amerikanci. No, gostiju je uistinu bilo iz raznih zemalja, tako da smo do sada imali priliku ugostiti ih iz njih više od 40 – iz Kine, Filipina, Brazila, Novog Zelanda i mnogih drugih. Članstvo u najekskluzivnijem udruženju hotela na svijetu, The Leading Hotels of the World, značajno ohrabruje goste iz dalekih destinacija da se odluče posjetiti Opatiju prvi put i reakcije su izvrsne. Očarani su poviješću i ljepotama prirode, kao i arhitektonskim ostvarenjima Karla Seidla i drugih velikana toga doba. No, s druge strane nedostaje im sadržaja poput luksuznih trgovina, barova i ostaloga što bi podiglo destinaciju i privuklo još više gostiju veće platežne moći – otkrila nam je Žaklina Trbović.


Hotel Ikador:  Vrhunski hotelski restoran / Snimio Marko GRACIN


Hotel Ikador: Vrhunski hotelski restoran / Snimio Marko GRACIN




Zanimalo nas je još i koliko je ukupno novca dosad uloženo u izgradnju Ikadora, te koji još radovi slijede kako bi se investicija zaokružila.– U prvu fazu uloženo je 80 milijuna kuna, a kako smo ranije spomenuli, ove jeseni i zime nastavljamo s drugom fazom, odnosno dovršetkom depandanse koja će proširiti naše smještajne kapacitete i predstavljati vrh ponude Ikadora. Također, poučeni iskustvom od ove godine, odradit ćemo određene preinake i u samom hotelu koje će nam omogućiti da broj smještajnih jedinica podignemo s 14 na 16, a depandansa, odnosno vila će biti zasebna smještajna jedinica s tri sobe i ukupnog kapaciteta do šest gostiju, čime zaokružujemo broj smještajnih jedinica za iduću sezonu na 17, a ukupna investicija dolazi do 100 milijuna kuna, odgovorila nam je Žaklina Trbović.

 



Visoke ocjene


Boutique hotel Ikador ima pet zvjezdica i prema dosadašnjim ocjenama gostiju putem booking.coma, zasad vrlo visoku prosječnu ocjenu od 9,8 od mogućih 10. Odličan rezultat, no važno je pronaći način da se i u budućnosti zadrže što više ocjene gostiju?


– Jako smo ponosni na činjenicu da gosti prepoznaju naš trud te smo ljestvicu od starta postavili jako visoko. Da bismo nastavili tako, i dalje ćemo ulagati najviše u edukaciju i trening zaposlenika što je po nama ključ. Iako su ocjene odlične, mi smatramo da možemo još bolje od toga – navela je naša sugovornica.


U hotelu koji ima 14 smještajnih jedinica radi pedesetak zaposlenika. Je li teško zadržati tako visok standard, te planiraju li raditi tijekom cijele godine? Kakve su najave za jesen i zimu i što će ponuditi izvansezonskim gostima? Hoće li cijene izvan sezone biti pristupačnije – željeli smo da nam pojasne u Ikadoru.


Hotel Ikador: Luksuz predsjedničkog apartmana / Snimio Marko GRACIN


Hotel Ikador: Luksuz predsjedničkog apartmana / Snimio Marko GRACIN



– Plan je raditi cijele godine, no ova godina je specifična i zahtijeva nešto drugačiji pristup. Naime, zbog građevinskih radova na depandansi hotela koje je potrebno završiti do početka iduće sezone kako bi bila spremna za goste, morat ćemo zatvoriti hotel u drugoj polovici listopada kako ne bismo ometali goste u hotelu i time narušili odlične rezultate zadovoljstva gostiju. No, inače, za buduće sezone jedan od glavnih aduta za privlačenje gostiju izvan sezone je naš Ikalia spa koji gostima nudi pregršt različitih aktivnosti, tako da ne ovisimo samo o suncu i moru. Naravno da su i u našem hotelu cijene sezonskog karaktera. Voljeli bismo naravno da ta visoka sezona traje čim je dulje moguće, no moramo biti svjesni također i konkurencije, ne samo one u Hrvatskoj, već i one u zemljama u okruženju, te njihovih ponuda, stoga je i kod nas cijena izvan ljetnih mjeseci prilagođena tome – pojasnila je Trbović.


Hotel Ikador: Predsjednički apartman zauzima cijeli kat / Snimio Marko GRACIN


Hotel Ikador: Predsjednički apartman zauzima cijeli kat / Snimio Marko GRACIN



Na pitanje što smatra glavnim adutom hotela u privlačenju gostiju bolje platežne moći, odgovorila je kako je »glavni adut zasigurno personalizirani pristup i kvaliteta usluge, ali to možete u potpunosti pokazati tek kada gost dođe kod vas u objekt«.


– Stoga bismo u ovom trenutku rekli da su to članstvo u LHW-u koje novim gostima daje garanciju kvalitete, te naše partnerstvo s Ferretti Grupom, odnosno njihovim brendom Riva Yachts koja je ostvarena kroz otvaranje jednog od tek četiri Riva Loungea na svijetu. Kada uzmete u obzir da su preostala tri u Monte Carlu, Veneciji i Mykonosu, onda je ovo velika stvar ne samo za Ikador, već i za cijelu Opatijsku rivijeru – navela je Žaklina Trbović.
Hotel Ikador: Pogled u predsjednički apartman / Snimio Marko GRACIN


Hotel Ikador: Pogled u predsjednički apartman / Snimio Marko GRACIN


Hotel Ikador: Soba za pušenje / Snimio Marko GRACIN


Hotel Ikador: Soba za pušenje / Snimio Marko GRACIN


 


Hotel Ikador: Wellness oaza / Snimio Marko GRACIN


Hotel Ikador: Wellness oaza / Snimio Marko GRACIN