12. opatijski Festival

Festival znanstvene fantastike: Na Liburniconu o svijetu barbara

Marina Kirigin

Program trodnevne manifestacije ima 80 točaka – organizatori iz Udruge Kulturni front  / snimio M. ANIČIĆ

Program trodnevne manifestacije ima 80 točaka – organizatori iz Udruge Kulturni front / snimio M. ANIČIĆ

Počasni, glavni gost ovogodišnjeg Liburnicona je poznati američki pisac Alexander Freed, autor i koautor više od 60 knjiga i drugih publikacija koje se bave fantastikom i znanstvenom fantastikom



Dvanaesti Festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon održat će se od danas do nedjelje (18. do 20. kolovoza) u i oko Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« u Opatiji.


Tema najposjećenijeg hrvatskog festivala fantastike je svijet barbara. Organizatori iz Udruge Kulturni front pripremili su bogat program u kojem je poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja, a program trodnevne manifestacije ima 80 točaka. Glavna tema festivala bit će obrađena kroz predavanja, prezentacije, projekcije, performanse, radionice, izložbe i društvene igre.


Naglasak će se staviti na stara europska plemena, njihovu povijest i mitologiju, te će se pokušati dočarati atmosferu priča o hrabrim ratnicima, mističnim druidima i bićima iz legendi, rekao je Ivan Cerovac iz opatijske Udruge Kulturni front.





Jedna od glavnih točaka ozbiljnog programa je predavanje poznatog astronoma i popularizatora znanosti Korada Korlevića, koji već 11. put sudjeluje na Liburniconu. Ove će godine održati predavanje »Kako odgojiti moderne barbare – geeks, nerds, the band of SciTech misfits«, u kojem će govoriti o važnost kritičkog pristupa znanosti i modernim medijima, te o prednostima koje društvo ima kada potiče razvoj kritičkog, individualnog i alternativnog razmišljanja. Uz ozbiljan program koji uključuje 15 predavanja i panel diskusija, posjetitelje očekuju zanimljive književne rasprave s uvaženim gostima, kao i talk-show poznatog TV voditelja Krešimira Miška.



Gosti


Počasni, glavni gost ovogodišnjeg Liburnicona je poznati američki pisac Alexander Freed, autor i koautor više od 60 knjiga i drugih publikacija koje se bave fantastikom i znanstvenom fantastikom, među kojima je i knjiga »Rogue One: A Star Wars Story«, za koju je dobio mnoge nagrade, a koja je uvrštena i među New York Times Best Sellers. Freed je radio i kao scenarist za velik broj računalnih i društvenih igara poznatih proizvođača, ali i za brojne stripove. Održat će predavanje o pisanju književnih djela smještenih unutar već postojećih svjetova i sudjelovati u panel-diskusiji o međuutjecaju između društvenih igara igranja uloga i književnih djela, istaknuto je na jučerašnjoj presici.


Na festivalu će sudjelovati i već poznati stalni gosti, znanstvenici Korado Korlević, Davor Horvatić, Davor Jadrijević i TV lice, voditelj Krešimir Mišak, ali i brojni književnici pisci, ilustratori, novinari, povjesničari i stručnjaci u području fantastike i mitologije.


Ulaznice


Nagradni kvizovi, igraonica društvenih igara na kojoj će posjetiteljima biti dostupno stotinjak različitih stolnih igara, te preostali dio zabavnog programa – koncerti domaćih rock bandova »Obrazovni program« i »Slip«, kreativne radionice, dio su vrlo bogate ponude manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Opatije, a koju su pomogli i Festival Opatija, TZG Opatije, Milenij hoteli i brojne opatijske udruge.


– Na Liburniconu koji kreće danas u 17 sati, očekuje se više od 1.500 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Bogat program namijenjen je svim dobnim skupinama. U nedjelju ujutro posjetitelje očekuje i zabavna i kreativna dječja druidska škola s raznovrsnim edukativnim sadržajima, pojačana predstavom »Pra priče« Teatra Oz – rekao je Cerovac, a predstavnica udruge dodala da u organizaciji festivala uz članove udruge sudjeluje i 50-tak volontera i suradnika.


Cijena ulaznice za sva tri dana festivala iznosi 60 kuna, za dva dana festivala (petak i subotu) cijena je 50 kuna, a za one koji u petak i subotu odluče posjetiti priredbu cijena po danu iznosi 30 kuna, dok je nedjeljna karta deset kuna. Za djecu mlađu od 14 godina ulaz je slobodan, a oni koji stignu kostimirani, uz prethodnu najavu, ostvarit će popust prilikom dolaska.