Suradnja s Kinom

Fakultet u Iki: Kineski jezik, te znanja o kulturi i običajima već savladalo 120 polaznika

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Kina je posebno važna iz perspektive turizma, istaknula je dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana. Atraktivnost Kine kao turističke destinacije strelovito raste, stoga su Hrvatskoj njezina iskustva dragocjena



IKA Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija uspostavio je suradnju s Veleposlanstvom NR Kine i Gradom Opatija s ciljem organiziranja obrazovnih programa iz područja kineskog jezika i kineske kulture, kako bi se pojačala suradnja na području visokoga obrazovanja između NR Kine i Republike Hrvatske.


O dosadašnjim rezultatima i planovima za budućnost na konferenciji za novinare održanoj na fakultetu govorili su dekanica, prof.dr.sc. Dora Smolčić Jurdana, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, voditeljica programa kineskog jezika izv. prof. dr.sc. Ines Milohnić i Marko Horvat, diplomant FMTU-a i korisnik stipendije Veleposlanstva NR Kine koji je godinu dana proveo u Kini, na Fujian Normal University gdje je upravo otputovalo još četvero studenata i to Lucija Kratofil, Matea Peloza, Ervin Babić i Luka Bučić.


Specifična znanja


– Kina je posebno važna iz perspektive turizma, istaknula je dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana. Atraktivnost Kine kao turističke destinacije u ovom stoljeću strelovito raste, stoga su Hrvatskoj njezina iskustva dragocjena i kao receptivne i kao emitivne destinacije. Kinesko emitivno tržište od 1,4 milijarde stanovnika, otvara se kao nova turistička niša za hrvatski turizam – jedne od temeljnih odrednica našeg gospodarstva. U procesu obrade i približavanja tom tržištu, našim budućim turističkim djelatnicima, današnjim studentima, nužna su specifična znanja o toj dalekoj kulturi i njenim posebnostima. U tom kontekstu, dekanica je najavila plan integriranja izbornog kolegija iz ovoga područja u nastavni plan Fakulteta, ali i inicijativu provedbe više ciklusa seminara na istu temu u korist gospodarstvenika i drugih zainteresiranih pojedinaca. Koristi od pohađanja ovih oblika obrazovanja su višestruke, a vidljive su prvenstveno u mogućnostima upoznavanja osnova jezika i kulture Kine, zemlje koja bilježi snažan razvoj i čiji utjecaj u svijetu iznimno raste.




– Hrvatsko gospodarstvo mora pojačati gospodarske veze s Kinom, istaknula je dekanica, te ovakav program edukacije zasigurno otvara mogućnost mladim ljudima za zapošljavanje i integriranje u poslovne procese.


Vodeći položaj


Ilustrirajući značaj kineskog emitivnog turističkog tržišta za Hrvatsku, dekanica prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana istaknula je da sukladno podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Kina predstavlja vodeće svjetsko turističko tržište. Naime, podaci pokazuju da su 2016. godine kineski turisti potrošili 261 milijardu dolara na putovanjima u druge zemlje, što predstavlja porast od 12 posto  u odnosu na 2015., dok se broj kineskih turista koji su putovali izvan Kine povećao za 6 posto na 135 milijuna u 2016. godini.


Pored navedenog, Kinezi više od 65 posto svoje turističke potrošnje ostvaruju na putovanja u inozemstvo, što nedvojbeno ukazuje na to kako se kineski turisti sve više okreću putovanjima izvan Kine. Navedeni rast izlaznih putovanja iz Kine učvršćuje njen vodeći položaj na svjetskom turističkom tržištu.


Prošle je godine u Hrvatsku je doputovalo više od 102.000 Kineza (porast od 16 %), koji su ostvarili više od 154 tisuća noćenja (porast od 19 %). I u 2017. godini se bilježi rast kako dolazaka, tako i noćenja Kineza.



– Mi smo 2015. godine imali viziju da Opatija treba krenuti ususret novim tržištima, u prvom redu kineskom. Najprije smo potražili pomoć na fakultetu u Iki, te smo zaključili da je za uspjeh na kineskom tržištu potrebno potaknuti učenje kineskog jezika i što boljeg upoznavanja kineske kulture. Moram reći da je izrazito pozitivan faktor u tome bilo to što nas je u potpunosti podržalo kinesko Veleposlanstvo koje nam je otvorilo vrata prema kineskom tržištu. Počeli smo 2015., nastavili 2016. i sada 2017. već se polako nazire da se ostvaruje ono na što smo ciljali, a što će za koju godinu dati i jače rezultate. Opatija je idealna za kineske poslovne ljude, jer se nalazi na izvrsnoj lokaciji, u krugu od 500 kilometara od značajnih europskih metropola. Nama su kineski gosti vrlo važni i potrebni, pogotovo kada se zna da oni vole putovati u predsezoni i posezoni, a uz njihove dolaske naši bi hoteli bili popunjeni tijekom cijele godine. Uvjeren sam da Opatija može biti odlično mjesto za relaks kineskih gostiju koji vole uživati u lijepoj prirodi, ali s druge strane i mjesto za sklapanje poslova i održavanje važnih sastanaka.  Sada je u Opatiji u tijeku Bečki tjedan, a u suradnji s Fakultetom, te Veleposlanstvom promišljat ćemo i kako u Opatiji ubrzo realizirati »kineski mjesec«. Podržavam cjeloživotno učenje, nove ideje i nove pristupe jer bez toga nema razvoja u turizmu i prosperiteta za destinaciju, za cijelu Opatijsku rivijeru – rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.



Udio noćenja kineskih turista u ukupnom broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj je, s obzirom na vrlo velik potencijal ovog tržišta, još uvijek prenizak, tek 0,2 posto. Stoga je, kako bi kineske turiste što više približili Hrvatskoj, potrebno kreirati one proizvode koji su njima privlačni kao i pojačati promociju na kineskom tržištu, a sve navedeno ukazuje i na potrebu uklanjanja jezične barijere te je evidentna potreba za edukacijom.


Pored navedenog, potrebno je istraživati obilježja ovog snažnog i rastućeg turističkog tržišta. Sukladno istraživanjima, omiljene aktivnosti kineskih posjetitelja su kupovina, posjet kulturno-povijesnim spomenicima i muzejima, istraživanje lokalnih običaja i boravak u očuvanoj prirodi. Kinezi preferiraju nove turističke proizvode,  specijalizirane itinerere i organizirane ture. Nadalje, žene su brojnije kada je riječ o inozemnim putovanjima, a procjenjuje se i da 40 posto Kineza putuje u grupi, a 60 posto individualno. Posebno je za Hrvatsku značajno što kineski turisti preferiraju putovanja u pred i posezoni.


Individualan pristup


Konkretan poticaj za realizaciju ove suradnje dao je Grad Opatija koji je inicirao i sufinancirao cijeli projekt s jasnom strategijom da bude i ostane sveučilišni grad međunarodne prepoznatljivosti. Fakultet i Grad Opatija partnerski su krenuli u realizaciju ovog projekta prepoznajući njegov dugoročni značaj.


Voditeljica programa kineskog jezika, izv. prof. dr. sc. Ines Milohnić, predstavila je programe cjeloživotnog učenja kineskog jezika, koji su na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu  započeti u studenom 2015. godine. Riječ je o programima: Kineski jezik u turizmu za početnike i Poslovno komuniciranje na kineskom za početnike, a koje je kroz četiri ciklusa uspješno završilo ukupno 120  polaznika koji dolaze iz turističko-ugostiteljske prakse i iz redova studenata Fakulteta.



Početak novog ciklusa programa učenja kineskog jezika planiran je u listopadu, a prijave i upisi na programe su otvoreni do 20. listopada 2017. godine.Detaljnije informacije o programu i uvjetima upisa moguće je pronaći na web stranici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija: https://www.fthm.uniri.hr/index.php/15-front-page/1113-fp-kina, ili na e-mail [email protected] ili na telefon +385 (0)51 294 – 205,  gđa. Anita Radnić.Program je besplatan za sve pristupnike.


– Programi su interdisciplinarni, istaknula je Milohnić, budući da predviđaju usvajanje kineskog jezika, pri čemu se osim usvajanja jezičnih znanja usvajaju znanja iz kulturno-povijesne baštine, običaja, baštine turističke destinacije ali čitav niz dodatnih aktivnosti poput pisanja imena kineskim slovima, vještine korištenja kineskih štapića za jelo, igra Go, origami, kineska kaligrafija kistom itd.


Fakultet njeguje individualni pristup polaznicima čiji je rad organiziran u manjim grupama. Program se odvija u dvije grupe dva puta tjedno po dva sata. Na kraju programa polaže se ispit, nakon kojeg polaznik dobiva odgovarajući certifikat i 5 ECTS bodova.


Tijekom programa polaznici su osim sudjelovanja u interaktivnom učenju kineskog jezika sudjelovali u brojnim aktivnostima koje je osmislila i vodila prof. Haiyan Liu, izvorna govornica kineskog jezika. Poseban interes polaznici su iskazali za terensku nastavu, posjet kineskom restoranu i sudjelovanje na natjecanju u znanju kineskoga jezika za strane studente »Kineski most« koje je održano u organizaciji Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj u suradnji s Konfucijevim Institutom i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.


– Posebno se ponosimo polaznicima programa koji su dobili stipendiju Veleposlanstva NR Kine. Tako su u protekloj godini na Fujian Normal University, Fuzhou stipendiju koristila tri studenta dok im se u akademskoj godini 2017./2018. pridružuju četiri studenta Fakulteta u Opatiji koji odlaze na sveučilišta u NR Kini istaknula je voditeljica cjeloživotnih programa kineskog jezika, izv. prof. dr. sc. Ines Milohnić