Plan

Energetska obnova općinske zgrade u Matuljima kreće od ljeta

Andrea Bralić

Foto:  S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Na zadnjoj sjednici Vijeća su sredstva potrebna za sanaciju zgrade te opremanje novih ureda uvrštena u prve izmjene i dopune proračuna za 2019. godinu, s obzirom na to da nisu bila planirana



MATULJI – Općina Matulji je temeljem uspješne prijave na Poziv na dostavu projektnih prijedloga »Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora« Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, lani u rujnu potpisla ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Općine Matulji. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurana su bespovratna EU sredstva u iznosu od 825.377,43 kuna, a početak provedbe radova na energetskoj obnovi predviđen je ovog ljeta.


Navedeni radovi na energetskoj obnovi zgrade direktno su povezani i utječu na unutarnje uređenje objekta Općine, a ponajprije zbog uvođenja novog jedinstvenog sustava grijanja i hlađenja objekta te pripreme potrošne tople vode. Zbog ugradnje nove dizalice topline bit će potrebno ukloniti sve klima uređaje s pročelja, demontirati postojeću kotlovnicu u suterenu, kao i cjelokupnu instalaciju centralnog grijanja u objektu, sve radijatore i cijevi te sanirati njihove dosadašnje pozicije, što stvara dodatne troškove koji nisu obuhvaćeni ovim projektom.



Ovih dana završavaju radovi na uređenju šetališta ispred crkve Krista Kralja u Matuljima. Radovi i materijal za popločenje financirani su sredstvima župljana koji su novac za uređenje donirali Župi, a sve je izvedeno u nekoliko dana. Novo ruho šetališta pohvalno su komentirali brojni mještani.





Također, zbog povećanja broja i zapošljavanja novih službenika u Općini Matulji, ukazala se potreba za dodatnim prostorom za rad službenika te će, kako je već najavljeno, Općina Matulji preseliti knjižnicu koja je dugi niz godina djelovala u prizemlju zgrade, u nove prostore na adresi Kastavska cesta 4.Nakon iseljenja knjižnice bit će potrebno preurediti ispražnjeni prostor u adekvatne uredske prostorije te ga opremiti novim namještajem. Postojeći ulaz u sadašnju knjižnicu uredit će se na način da će se omogućiti nesmetan pristup, kretanje, boravak te pružanje svih usluga osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, što do sada nije bilo moguće. Na zadnjoj sjednici Vijeća su potrebna sredstva za sanaciju zgrade te opremanje novih ureda uvrštena u prve izmjene i dopune proračuna za 2019. godinu, s obzirom na to da nisu bila planirana. Za to je i odobreno dodatno kreditno zaduženje Općine Matulji kod banke u iznosu od 2.200.000 kuna.Osim uređenja zgrade Općine, po završetku školske godine kreću i radovi na energetskoj obnovi područne škole Jušići, te radovi na dogradnji matične škole Dr. Andrije Mohorovičića. Radovi u Jušićima trebali bi završiti do rujna, a dogradnja matuljske škole trajat će do početka školske godine 2020/2021.