Kolegij u Županiji

Dva nova prometna rješenja za Matulje: Ove godine čvor Kuk, dogodine Trinajstići

Tihana Tomičić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Dogovor oko novog čvora Trinajstići postignut je na sastanku kod ministra prometa Butkovića, na kojem su bili i predstavnici PGŽ-a, Matulja i Kastva



RIJEKA Tijekom ove i sljedeće godine izgradit će se, odnosno obnoviti dva čvora koji autocestu povezuju s Općinom Matulji – 2018. bit će izgrađen i otvoren novi čvor Trinajstići, a već ove godine počet će rekonstrukcija postojećeg čvora na Kuku, koji je sada sigurnosno neadekvatan.


Najavio je to zamjenik župana Marko Boras Mandić na redovitom press kolegiju u Županiji, rekavši kako je dogovor oko novog čvora Trinajstići pao prošlog tjedna na sastanku kod ministra prometa Olega Butkovića, na kojem su bili i predstavnici Županije, Općine Matulji i Grada Kastva. Dogovoreno je da će trošak od osam milijuna kuna svi oni zajedno podnijeti – Ministarstvo će osigurati četiri milijuna, a Županija te dvije preostale jedinice ostatak tog troška.


Problematični spoj


– Znamo koliko je to važno zbog povezivanja autoceste s radnim zonama smještenim u Matuljima, a uz to, time će se bitno rasteretiti i prometni čep u Matuljima. Isto je i s priključkom na Kuku – tamo vozači ostaju bez živaca svakodnevno, a i sigurnosno je problematičan taj spoj, rekao je Boras Mandić.


Najavio je i daljnja ulaganja u projekt e-Županije: »U tome smo otišli već daleko, i ispred smo drugih u Hrvatskoj. Surađujemo s HEP-om i Hrvatskim cestama, te je već položeno 125 kilometara cijevi za svjetlovodne kabele«, rekao je.Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je za ovaj tjedan sjednicu regionalnog parlamenta, na kojoj se očekuje odluka o dodjeli županijskih nagrada za prošlu godinu. Za nagradu za životno djelo predloženi su Oleg Mandić, za promicanje antifašističkih vrijednosti, te glazbenih Ljubo Kuntarić (posthumno). Za godišnju nagradu predloženi su Liga protiv raka te liječnici Miljenko Uravić i Marko Zelić u povodu 10. godišnjice Edukacijskog centra za neinvazivnu kirurgiju riječkog KBC-a.




Stručni žiri 10. dodjele nagrada Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću objavio je popis komunikacijskih projekata koji ulaze u završnicu izbora. Primorsko-goranska županija, Kabinet župana – Služba za odnose s javnošću i protokol, s projektom »Predstavljanje srednjih škola Primorsko-goranske županije Kamo dalje«, ušla je u završnicu izbora za Grand PRix nagradu u kategoriji organizacija događaja. Uz projekt Primorsko-goranske županije, finalisti su još Društvo Propela Zadar: »10. dm millenium jump« i »Valamar riviera/MPG: Poreč Open Air – Festival of Life«.



Raspuštanje skupštine


Fabijanić, inače, očekuje da će ovo biti pretposljednja sjednica Županijske skupštine prije kraja redovnog mandata, jer su izbori u svibnju i Vlada bi mogla raspustiti regionalni parlamenti već s 21. ožujka.Pročelnica Nada Milošević najavila je daljnja ulaganja u pomorsko dobro – radi se o izravnim ulaganjima u luke i lučice iz županijskog proračuna, ali i pomoći općinama i gradovima, za što su ovih dana raspisani natječaji. Isto je i s ulaganjima u Gorski kotar – sa 300.000 kuna subvencionira se lokalni prijevoz, a sa 450.000 kuna održavanje nerazvrstanih cesta za goranske općine.