Financije

Dujmić: ‘Proračun je solidaran i razvojan’

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Prioritet nam je zadržati financiranje svih oblika i mjera usmjerenih prema građanima, tako da će se i dalje poticati natalitet, pomagati umirovljenicima, baš kao i roditeljima pri nabavci školskih knjiga, stipendirati učenike i studente, a city bus će i dalje ostati besplatan – najavio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić



OPATIJA Proračun Grada Opatije za 2019. godinu koji ću upravo uputiti predsjedniku Gradskog vijeća i koji će do 30. studenoga biti na javnom savjetovanju, društveno je solidaran i razvojan. Vodit ćemo računa o svakoj kuni, a ono što je najvažnije – mogu najaviti da neće biti povećanja javnih davanja, tako da građani mogu biti mirni.


Prioritet nam je zadržati financiranje svih oblika i mjera usmjerenih prema građanima, tako da će se i u godini koja je pred nama poticati natalitet, pomagati umirovljenicima, baš kao i roditeljima pri nabavci školskih knjiga za osnovnoškolce i srednjoškolce, stipendirati učenike i studente, a city bus će i dalje ostati besplatan. Niti jedna od postojećih mjera u korist građana neće biti ukinuta.


Nastavit ćemo s potporama gospodarstvu uz program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva te početak rada Start up inkubatora za kreativni turizam, a osigurana su i sredstva za provedbu programa usmjerenih mladima. Porez na potrošnju nećemo uvoditi niti u 2019. godini, čime smo se odrekli gotovo tri milijuna kuna godišnje u korist gospodarstva, ali istovremeno moram najaviti da će se ukinuti dosadašnje beneficije za zakupce gradskih prostora, umanjena zakupnina, mjera koja je uvedena u vrijeme gospodarske krize – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić u društvu svojih zamjenika Vere Aničić i Emila Priskića te pročelnika za financije Danijela Jermana.


Dovršetak investicija




Govoreći o visini opatijskoga budžeta za 2019. godinu te projekcijama za 2020. i 2021. godinu, Dujmić je naveo da je uz nešto više od 140 milijuna kuna, koliko iznosi prijedlog proračuna za 2019. godinu, u odnosu na ovogodišnji proračun, nominalno niži za 34,5 posto. Prvenstveno je to zbog toga što se značajan udio u proračunu za 2018. godinu, koji iznosi više od 214.000 kuna, odnosi na kredit za refinanciranje kredita za izgradnju Centra Gervais.


– Ako usporedimo prijedlog proračuna za 2019. godinu s važećim proračunom za 2018. na razini prihoda proračuna bez izdataka, on je za 20 posto niži – objasnio je Dujmić. Po njegovim riječima, 2019. godina će biti u znaku dovršetka započetih investicija te su u planu ulaganja u društvenu infrastrukturu, posebice u zaleđu (Dom Veprinac, vrtić u Veprincu, sportsko-rekreacijski centar u Dobreću te Dom u Voloskom).


Radi se o projektima koji su kandidirani ili će biti kandidirani na EU fondove, dok bi u 2020. i 2021. godini trebala započeti realizacija velikih projekata koji će se financirati putem Urbane aglomeracije Rijeka. Primjerice, to su projekti Amerikanskih vrtova s rasadnikom u parku Angiolina, kao i sanacija i ulaganje u uređenje Ville Angioline, zatim rekonstrukcija nogometnog igrališta, gradnja novog vatrogasnog doma te nastavak ulaganja u komunalnu infrastrukturu (izgradnja novih i sanacija i uređenje postojećih prometnica, kao i uređenje lungomara i javnih plaža).



Dok ovogodišnji opatijski proračun iznosi »u lipu« 214.667.672 kune, prijedlog proračuna za 2019. je težak 140.576.700 kuna, a projekcije za 2020. iznose 193.382.000 kuna, te za 2021. godinu 204.693.000 kuna.


Kako se moglo čuti na presici, proračunom i projekcijom ulaganja u dugotrajnu imovinu iz kredita se planiraju financirati rekonstrukcija nogometnog igrališta i izgradnja vatrogasnog doma, iz sredstava EU fondova Amerikanski vrtovi s rasadnikom Angiolina, rekonstrukcija Ville Angioline, dječji vrtić Veprinac te sportsko-rekreacijski centar Dobreć, a dio novca će se osigurati i prodajom imovine koja međutim »neće biti vezana uz funkcioniranje Grada i zadovoljavanje drugih javnih potreba«.


– Premda je u ovom trenutku podizanje kredita jako povoljno, a novac »jeftin« zbog najmanjih kamata u povijesti, u budžetu za 2019. godinu ne planiramo kreditna zaduženja – izjavio je Dujmić.



Nema rasta plaća


– Neće biti rasta osobnih dohodaka za zaposlenike Gradske uprave – najavio je gradonačelnik, po čijim riječima su sredstva za plaće i naknade gradskih zaposlenika i proračunskih korisnika planirana na osnovi važećih kolektivnih ugovora, bez povećanja osnovice. Porast rashoda za plaće odnosit će se najviše na Dječji vrtić Opatija, uzimajući u obzir povećan broj djelatnika u novom vrtiću na Punta Kolovi.


No, kako je naglasio Ivo Dujmić, s obzirom na ukupno raspoložive izvore prihoda, u 2019. godini će biti nužno smanjiti dio rashoda u odnosu na 2018. godinu.


– Moramo biti realni te predviđamo niža izdvajanja za programe, projekte i aktivnosti udruga i drugih osoba koje apliciraju na sredstva proračuna u okviru javnih potreba u kulturi, sportu i obrazovanju, za manifestacije, pokroviteljstva i sponzorstva, financiranje političkih stranaka, usluge promidžbe i informiranja te ostale rashode koji ne dovode u pitanje funkcioniranje Grada – zaključio je gradonačelnik.