Gradonačelnik ne odustaje

Dujmić: ‘Opatijski proračun nije ni u kakvom kolapsu’

P. N.

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

S obzirom da je vladajuća većina odlučila da Grad neće ostvariti planirane prihode, ja sam prisiljen, na što me obvezuje Zakon o proračunu, donijeti privremene mjere za uravnoteženje proračuna te u zakonskom roku predložiti novi rebalans. To znači, dok se proračun ne uravnoteži Grad će morati privremeno obustaviti izvršavanje pojedinih rashoda proračuna, poručuje gradonačelnik



Nakon sjednice Gradskog vijeća Opatije moram reći da me žalosti što vladajuća većina u Gradskom vijeću nastavlja opstruirati sve moje prijedloge, bez obzira koliko su oni za građane Opatije dobri i kvalitetni i u interesu bržeg rješavanja raznih situacija. U našem GV-u neprestano traje predizborna kampanja, a od toga građani Opatije nemaju baš nikakve koristi. No, osim opstruiranja mojih prijedloga vladajuća većina opstruira i sama sebe glasajući protiv točke o prodaji imovine za koju je bila kada je izglasala proračun što uopće, unatoč takvim tvrdnjama, nema veze s predloženim kreditom za troškove izgradnje novog vrtića.


S obzirom da je vladajuća većina odlučila da Grad neće ostvariti planirane prihode, ja sam prisiljen, na što me obvezuje Zakon o proračunu, donijeti privremene mjere za uravnoteženje proračuna te u zakonskom roku predložiti novi rebalans. To znači, dok se proračun ne uravnoteži Grad će morati privremeno obustaviti izvršavanje pojedinih rashoda proračuna.


Bez novih nameta


Činjenica je da Grad Opatija, odnosno gradski proračun nije u nikakvom kolapsu. Odgovorno tvrdim da Gradom ja, moji suradnici i stručne službe upravljaju u maniri dobrog gospodara i brinemo kako će se utrošiti javni novac. Grad Opatija je i do sada uzimao kreditne aranžmane za kapitalne investicije i uredno ih servisirao. Grad je kreditno sposoban i bez ikakvih problema može dobiti i otplatiti predloženi kredit kod poslovne banke namijenjen troškovima izgradnje dječjeg vrtića na Punta Kolovi, koji je jučer predložen Gradskom vijeću.




Neću dozvoliti nikakve nove namete na građane, ni po kojoj osnovi, te građani ne moraju brinuti da će zbog predloženog kredita od 10 milijuna kuna oni na bilo koji način biti opterećeni. Godišnji anuitet iznosio bi u 2019. godini 888.000 kn, a u narednim godinama cca 1.1. milijun kuna. Pri tome treba imati na umu da 2021. prestaje obveza na ime ulaganja u vodoopskrbu za koju se godišnje osigurava 3.2 milijuna. Konačno, o dobrom gospodarenju govori i činjenica da je uzimanjem novog kredita za izgradnju centra Gervais, kojim se refinancirao stariji kredit ukupna obveza Grada po tome kreditnom zaduženju smanjena za preko 12 milijuna kuna, a u odnosu na važeću projekciju u 2019. će trebati po tome osnovu osigurati manje 400.000 kuna.


Ali, sve to pojedine vijećnike uopće ne zanima.


Već devet godina radimo na mnogim projektima, podsjetit ću samo na najveće koje smo ostvarili: obnovljena tržnica (naš Mrkat), otvaranje Sportske dvorane Marino Cvetković, POS-ovi stanovi, Centar Gervais, okončanje pravne bitke oko dionica Liburnia Riviera Hotela, izgradnja vrtića na Punta Kolovi.


Omogućili smo održavanje i stvaranje još boljeg standarda Grada, u prilog tome govori i najnovija nominacija za najveću kvalitetu života u kategoriji srednjih gradova gdje smo nominirani uz Poreč, Rovinj, Labin i Umag. Nagrada je to koju Hanza media provodi u suradnji s portalom gradonačelnik.hr i agencijom Ipsos.


Neću odustati


Predstavnička većina, s druge strane, stalno govori da »treba stati na loptu«. U potpunosti podržavam njihovo pravo i demokratsku dužnost da preispituju i analiziraju prijedloge i odluke izvršne vlasti, ali, isto tako moram reći, da je politika »stati na loptu« u prošlim desetljećima već viđena u našem gradu i pokazala je da se u tim razdobljima u Opatiji i za Opatiju nije napravilo gotovo ništa. Djelovanje predstavničke većine, moram to jasno reći, zaustavlja razvoj, svodi se na naručivanje studija i analiza, rezultate kojih možemo unaprijed predvidjeti, a koje isto tako koštaju porezne obveznike, što usporava razvoj i prosperitet grada.


Neću se vraćati na povlačenje Zajednice Talijana iz investicije oko izgradnje vrtića, do kojeg je spletom okolnosti došlo. Vođenje grada je odgovoran posao i gradonačelnik mora voditi računa i o dobrim odnosima s drugim zemljama i međunarodnoj suradnji. Predstavnička većina, nažalost predlaže nove rashode, koji nisu pokriveni prihodima, a moja je odgovornost balansirati prihode i rashode i to ću nastaviti raditi.

Ono što sam obećao u svojem programu, u dobroj je mjeri već i ispunjeno, te kao odgovoran gradonačelnik građanima poručujem da od svojeg programa neću odustati. Ponavljam, nema novih nameta na račun građana, oni su na prvom mjestu, a i dalje ćemo voditi računa i o gospodarstvenicima, o tome kako njima olakšati poslovanje i potaknuti nova zapošljavanja – stoji u priopćenju kojega potpisuje Ivo Dujmić, opatijski gradonačelnik.