XI. saziv

Dječje Gradsko vijeće Opatije održalo posljednju sjednicu

Aleksandra Kućel Ilić

Rad XI. saziva DGV-a Opatija ne prestaje jučerašnjom sjednicom budući da vijećnike još očekuju aktivnosti poput Dječjeg karnevalskog korza u Opatiji koji je na rasporedu 17. veljače



OPATIJA U gradskoj vijećnici u Opatiji jučer je održana posljednja sjednica XI. saziva Dječjeg gradskog vijeća. Dječjim vijećnicima na oproštaju od dvogodišnjeg mandata pridružio se i zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić koji je pohvalio njihov rad te istaknuo da »veliki vijećnici« puno toga mogu naučiti od njih. Naglasio je da se Grad Opatija ponosi njihovim uspjesima te da njihove prijedloge i ideje odrasli shvaćaju vrlo ozbiljno. Osim zamjenika gradonačelnika, na sjednici su bili još i ravnateljica OŠ Viktora Cara Emina Lovran Iva Erceg, ravnatelj OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija Fredi Glavan te voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Zlata Torbarina, priopćili su iz Društva Naša djeca.


Sjednica je započela pitanjima vijećnika zamjeniku gradonačelnika. Zanimalo ih je kada će se očistiti zvijezde slavnih na Slatini, postoji li mogućnost postavljanja tzv. »pametnih autobusnih stanica« te može li se urediti prilaz igralištu na Slatini. Zatim je zamjenik gradonačelnika informirao prisutne o prijedlozima XI. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije uvrštenim u proračun Grada za 2019. godinu, a mali vijećnici započeli su sa svojim prezentacijama i predstavljanjima.


Između ostalog su predstavljeni rezultati istraživanja »Kakvu Europu djeca žele« koju su osmislili UNICEF i Eurochild organizacija, a vijećnici DGV-a sudjelovali su u fokus grupama organiziranim u DND-u. Nakon rezultata istraživanja predstavili su vlastiti dvogodišnji projekt »Dječje organizacije i njihova misija kod nas i u svijetu«, međunarodne aktivnosti XI. saziva DGV-a te projekt »Dječja igrališta pravo i potreba svakog djeteta«.




Na samom kraju sjednice emotivnom prezentacijom o tome što je za njih značilo biti vijećnicima DGV-a, XI. saziv DGV-a oprostio se s prisutnim gostima.


Sanja Škorić, tajnica Društva Naša djeca Opatija i mentorica Dječjeg gradskog vijeća ispratila je XI. generaciju vijećnika te poručila da su im vrata DND-a uvijek otvorena. Međutim, treba reći i da rad XI. saziva DGV-a Opatija ne prestaje jučerašnjom sjednicom budući da ih još očekuju aktivnosti poput Dječjeg karnevalskog korza u Opatiji koji je na rasporedu u nedjelju, 17. veljače.


Izbori za XII. saziv Dječjeg gradskog vijeća održat će se u svibnju pod motom »Svaki glas je važan«, a u izborima mogu sudjelovati učenici od IV. do VII. razreda. Kako su pojasnili iz opatijskog Društva Naša djeca, novi izbori održat će se u sklopu projekta »Igrom učimo o gradu« zahvaljujući potpori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.