Eu projekti

Dan otvorenih vrata u Iki: Kako do novca iz EU-a?

Marina Kirigin

Reuters

Reuters

Vjerujem da ćemo uspješno u sljedećem financijskom razdoblju povući novac koji će nam EU staviti na stol – rekao je Vedran Kružić, ravnatelj županijske Regionalne razvojne agencije



IKA Dan otvorenih vrata EU projekata, čiji je cilj predstavljanje i pružanje podrške projektima financiranim sredstvima Europske unije na području Primorsko-goranske županije u svrhu motivacije i inspiracije svim budućim korisnicima, održan je jučer na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija. Dan otvorenih vrata EU projekata organizirala je Javna ustanova »Regionalna razvojna agencija PGŽ« uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.


Sudionici događaja, studenti i profesori, imali su priliku poslušati prezentacije uspješnih EU projekata FMTU-a, Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a, projekta u okviru projekta Rijeka EPK, javne ustanove Priroda, zatim projekte regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju te ulogu javne ustanove Regionalne razvojne agencije PGŽ-a u pripremi i provedbi EU projekata na području PGŽ-a.


Ideje za studente


– Slavimo šestu obljetnicu da smo dio EU-a, a danas je prigoda da s Ministarstvom regionalnog razvoja predstavimo stanje i dostignuća vezano uz povlačenje sredstava iz EU fondova. Jedan smo od četiri grada u kojem je Europska komisija s ministarstvom odlučila organizirati ovakvu vrstu radionica i to ovdje na FMTU-u jer želimo ideje i konkretne projekte predstaviti možda najvažnijoj skupini – studentima. Nadamo se da su projekti koje ćemo danas prikazati, koji su širom Županije odrađeni, biti dobar smjerokaz svima onima koji sada prijavljuju projekte. Treba reći da smo kao Županija, sve institucije, gradovi, javno-pravna tijela, povukli dovoljno novaca.


Trenutno smo među tri županije koje su povukle najviše novca u Hrvatskoj. Ono što u ovoj fazi želimo poručiti i javnom i privatnom sektoru je da još ima dovoljno otvorenih natječaja, da budu hrabri, da traže pomoć potpornih institucija i da u ovom financijskom razdoblju, a pogotovo u onom koje nas očekuje od 2021. do 2028. godine, pokupe što je više moguće novca. Naravno da smo u ovoj prvoj fazi, s obzirom na to da smo odnedavno postali članica EU-a, imali jako puno »dječjih bolesti«. Nadam se da su lekcije naučene i vjerujem da ćemo i s kvalitetnim strateškim dokumentima, na način da dobro prepoznamo svoje prioritete, uspješno u sljedećem financijskom razdoblju povući 10 milijardi eura, koliko će nam se vjerojatno staviti na stol u novoj financijskoj omotnici do 2028. godine.Ulaganje u ljudeProjekti koji su najviše novca privukli u ovoj fazi su primjerice projekt sanacije Sovinjaka, projekti vezani uz prometni pravac i riječku luku, a jedan od najvećih projekta u Hrvatskoj je onaj vodovoda i odvodnje, takozvani projekt Aglomeracije Rijeka. Kao razvojna agencija želimo poručiti da bi u sljedećem financijskom periodu možda trebalo više novca uložiti u razvoj ljudi, inovacija, kompetencija i vještina. Time bismo okrenuli omjer – da ne bude isključivo ulaganja u infrastrukturu – nego da puno više novca uložimo u obrazovanje, ljude, nove kompetencije koje će ponuditi neka nova radna mjesta – rekao je Vedran Kružić, ravnatelj županijske Regionalne razvojne agencije, a okupljenima se obratila i dekanica FMTU-a Dora Smolčić Jurdana.