Proslava

DAN GRADA OPATIJE Od Zucchera i Carskog grada do besplatnog rižota

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Zaštitnik Opatije je sveti Jakov, pa će 25. srpnja ispred istoimene crkve iza mise krenuti jakovska procesija



OPATIJA Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić najavio je proslavu Dana Grada Opatije koji ove godine bilježi 25. godišnjicu. No kao najveću čestitku koju je Grad mogao dobiti za svoj jubilej, Dujmić je izdvojio podatak da će prvi pua u opatijski dječji vrtić biti novoupisanih 70 mališana koji će umjesto dosadašnje dvije jasličke skupine imati šest skupina. Proslava će obilovati kulturnim, vjerskim, umjetničkim, zabavnim i sportskim sadržajima.


Dan Grada slavi se 25. srpnja, kada se obilježava i Dan zaštitnika Opatije sv. Jakova. Program proslave najavili su i župnici Ivan Tambolaš iz Župe Opatija – sv. Jakov i Petar Belanić iz Župe Volosko – Sv. Ana, Zlata Torbarina, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti Grada, Suzi Petričić, direktorica TZG-a, Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, Gabrijela Krmpotić Kos, ravnateljica HMT-a te Mauricio Počekaj, predsjednik Udruženja obrtnika. Najavljujući program, Dujmić je naglasio da će povodom Dana grada obitelj Habsburg, svjedočeći neraskidivim vezama Opatije i Beča, pokloniti gradu spomenik Plamen mira kao simbol mira u svijetu.


Pater Tambolaš najavio je Trodnevnicu u opatijskoj crkvi, te na sam Dan Grada, 25. srpnja, nakon večernje mise jakovsku procesiju s kipom sv. Jakova. Također je istaknuo i dva koncerta – 17. srpnja Koncert Crkvenog zbora iz Švedske te 22. srpnja Festival orgulja Heferer u organizaciji Župe sv. Jakov i HMT-a. Ravnateljica HMT-a Gabrijela Krmpotić Kos uz ostalo je istaknula da je naročito veseli što će nakon tri godine prikupljanja materijala 24. srpnja biti predstavljena Monografija Ive Kaline.




Zlata Torbarina predstavila je kulturni i sportsko-rekreativni program koji su pripremile opatijske udruge i klubovi, a o Carskome gradu koji će već tradicionalno sve posjetitelje vratiti u slavnu prošlost kada su Opatijom šetale okrunjene glave, dame u krinolinama i gospoda u frakovima, a koji je na rasporedu u subotu 21. srpnja, govorila je Suzi Petričić, koja je kao posebnost istaknula da će se ove godine, po uzoru na RetrOpatiju, zatvoriti glavna prometnica te će postati šetalište s 15 programa i više od 200 sudionika.


Ernie Gigante Dešković najavio je da u organizaciji Festivala Opatija 17. srpnja na Ljetnoj u 21.30 sati nastupa Zucchero, 24. srpnja održat će se Opatija Riviera Blues Festival, a na kraju srpnja na istom mjestu i u isto vrijeme nastupit će Tony Cetinski. Događanja povodom Dana Grada zaključit će koncert Orchestra della Società Filarmonia pod nazivom »Rossini! Rossini! Bravo, bravissimo!«.


Nakon procesije 25. srpnja slijedi gastro događanje »Obrtnici svome gradu« tj. priprema i podjela 600 porcija rižota od plodova mora i 150 litara vina koje ugostitelji i obrtnici poklanjaju gradu i građanima, a prema riječima Mauricija Počekaja, bit će to ispred Šporera.Svake se godine proslava obogaćuje i novim sadržajima, a mogu se izdvojiti Konnakol jazz project i Liburnijski literarni Camino, 24. srpnja.