Gastronomska manifestacija

Bablje ljeto u Dobreću: Uspjeh pilot projekta Marunada u konobi

Marina Kirigin

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Gosti su bili oduševljeni doživljenim u konobama, kao i šetnjom šumom. Vrijeme nas je poslužilo, a bilo je i dovoljno domaćeg maruna - rekao je Mario Jakotić iz Udruge mladih Dobreć



DOBREĆ Drugi vikend Marunade, poznate gastronomsko-turističke manifestacije koja se u ovim krajevima svake godine održava u listopadu, posjetitelji Dobreća dočekali su u kratkim rukavima. Toplo vrijeme jučer poslijepodne privuklo je brojne domaće i strane posjetitelje koji su ovog puta imali priliku kušati autohtoni domaći lovranski marun.


Pilot projekt Udruge mladih Dobreć pokazao se kao pun pogodak, a konobe u Dobreću u kojima je ispričana priča o tradiciji, kako je sve počelo i nastavilo se, pa se tako već 43 godine slavi Marunada u domaćinstvima ovog kraja, posjetilo je oko 150 ljudi, uglavnom gostiju iz Mađarske, Austrije, Nizozemske, Slovenije i Njemačke.



Zadnji vikend Marunade bit će u Lovranu, a započet će već u petak uz jubilarnu, desetu po redu Miću Marunadu. U subotu i nedjelju Marunada će imati svoju završnicu na parkiralištu Brajdice, uz miris pečenih maruna, te bogat program.





– Jako smo zadovoljni odazivom. Gosti su bili oduševljeni doživljenim u konobama, kao i šetnjom šumom lovranskog maruna. Vrijeme nas je poslužilo, a bilo je i dovoljno domaćeg maruna – rekao je Mario Jakotić iz Udruge mladih Dobreć.Marunada u Dobreću koja po tradiciji spaja Općinu Lovran i Grad Opatiju, tako je tijekom upravo završenog vikenda okupljala ljubitelje slatkoga ploda iz cijele regije, ali i goste iz inozemstva.

Došli su zaljubljenici u marun i kolače koji su prava delicija. Premda domaćeg lovranskog maruna još uvijek nema koliko bi ga inače u vrijeme Marunade trebalo biti, jučer se situacija popravila, baš kao i vremenski uvjeti o kojima je ipak, bez obzira na šatore i konobe, ova manifestacija na otvorenom, uvelike ovisna. Stoga, uz proljepšanje vremena, posebno jučer, u nedjelju, stiglo je i više posjetitelja koji su uživali u čarima babljeg ljeta.


Program je tijekom jutra i ranih popodnevnih sati bio posvećen djeci, pa se tako moglo sudjelovati u Kreativnoj radionici za djecu u organizaciji Društva »Naša djeca«, a nastupali su i Mići čakavci. Održana je i radionica izrade kolača od maruna. Uz već tradicionalne sadržaje, može se zaključiti da novitet ovogodišnje Marunade u Dobreću uz pilot-projekt organiziranog posjeta autohtonim konobama i degustaciju maruna i kolača od maruna, te mladog vina i medice predstavlja zanimljivu podlogu za buduće projekte vezane uz jesen na Lovranšćini i Opatijskoj rivijeri.