Od 'slatkog' do 'zelenog' sajma

Advent na Mrkate: Osvanule živopisne skulpture ukrasnih orašara

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Prvi tjedan Adventa na Mrkate će u sinergiji s Festivalom čokolade biti »Slatki Mrkat«, a zatim će tu biti i drugih zanimljivih sadržaja, od promocije knjige »Primorski pijat« Kristijana Kozmića i nastupa grupe Mayales, do »Zelenog Mrkata«, te radionice izrade božićnih ukrasa, najavile su Sega i Širola



OPATIJA Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, potrudit ćemo se da Advent u Opatiji ove godine bude još bolji, te pozivamo svih da dođu u najljepši grad na najljepši Advent – pozvao je  uime organizatora Adventa na Mrkate, Udruženja obrtnika Opatije, njegov predsjednik Josip Dedić.


Manifestaciju koja je već prošle godine »odjeknula«, uz obrtnike organizira Wanda, studio za dizajn koji je ujedno i autor koncepta i dekoracija. O tome su govorile »glavne i odgovorne« za ovaj bitan dio priče – Lada Sega i Borka Širola.


Već nekoliko dana, trg »spreda mrkata« i Radnička ulica užurbano se dekoriraju unatoč kišnim uvjetima, pa su tako osvanule živopisne skulpture ukrasnih orašara čiji su autori Petar Banda i Sara Gortan, te originalne »žive« skulpture koje Laboratorio idee strpljivo gradi od lovora.




Prvi je anđeo kreiran i noću svijetli, a sve će u potpunosti biti dotjerano do subote u 10 sati kada će u okvirima Festivala čokolade biti otvorena i zelena izložba u Radničkoj ulici i »Slatki Mrkat« u osam manjih montažnih objekata na tržnici.


– Prvi tjedan Adventa na Mrkate će u sinergiji s Festivalom čokolade biti »Slatki Mrkat«, a zatim će tu biti i drugih zanimljivih sadržaja, od promocije knjige »Primorski pijat« Kristijana Kozmića i nastupa grupe Mayales, do »Zelenog Mrkata«, te radionice izrade božićnih ukrasa. Želimo istaknuti da će u subotu, 23. prosinca u Radničku ulicu prvi puta stići Art Bazar uz više od 20 izlagača i to će biti odlična prigoda za nabavku poklona. Navečer će ispred tržnice nastupati grupa Elemental, a u slučaju lošeg vremena, sve će se preseliti u KTC Gervais – najavile su Sega i Širola.


Tijekom Adventa na Mrkate, lokalne specijalitete će nuditi Gostiona Istranka iz Opatije, pića Caffe Bar Monokini, dok će slatki dio ponude »držati« Dessert Shop Cacao iz Rijeke, a originalnu ponudu vafelaLa Foundach iz Opatije. 


Ugostiteljska škola Opatija će se priključiti uz domaće slastice i gastro proizvode iz svoje radinosti, a do kraja Adventa izmjenjivat će se više izlagača koji se bave proizvodnjom dekorativnih predmeta, svijeća i pčelinjih proizvoda, te Udruga osoba s invaliditetom, Žmergo i Crveni križ.


– Dođite na opatijski Mrkat koji je srce Opatije i osjetite čari predblagdanskih dana – pozvali su iz Udruženja obrtnika i studija Wanda i zahvalili se pokrovitelju, Gradu Opatija i svim sponzorima.