Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 1
Sutra: 25° 25° 1
22. listopada 2019.
Odjel za zdravstvo

ŽIVOTNI VIJEK U ŽUPANIJI: U PGŽ se živi dulje nego u ostatku Hrvatske

snimio Silvano Ježina
snimio Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 24. veljača 2018. u 13:46 2018-02-24T13:46:55+01:00

Županijski program prevencije bolesti srca provodi se 12 godina, a usmjeren je na podizanje svijesti u javnosti, promicanje tjelesne aktivnosti, provođenje javnozdravstvenih akcija te edukaciju laika o pružanju prve pomoći. U PGŽ-u su u 2016. godini od kardiovaskularnih bolesti umrle 1.093 osobe što ih i dalje čini vodećim uzrokom smrtnosti s trećinom udjela u ukupnom mortalitetu Županije.

RIJEKA Očekivano trajanje života u Primorsko-goranskoj županiji iznosi 80 godina što je za dvije godine više od hrvatskog prosjeka koji iznosi 78 godina. Kako smatraju u Primorsko-goranskoj županiji, dulji životni vijek, dijelom je i odraz niza javnozdravstvenih programa koji se financiraju iz županijskog proračuna.

– Odgovornost županije za zdravlje građana proizlazi iz zakonskih okvira, a PGŽ o zdravlju svojih stanovnika brine od 1993. godine. U tom su razdoblju uočeni pomaci kod provođenja programa kontrole zraka, hrane, pića, mora i vode, a zdravlje građana kontinuirano je bolje – istaknula je pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo u PGŽ-u Đulija Malatestinić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Povod konferenciji je više od sedam milijuna kuna koliko je ove godine PGŽ izdvojio za javnozdravstvene programe namijenjene zaštiti i unaprjeđenju zdravlja stanovnika koji se u prvom redu odnose na prevenciju bolesti. Pored 6,2 milijuna koji se odnose na zakonsku obavezu PGŽ-a sufinanciranja zdravstva na svom području, Županija je ove godine za razne javnozdravstvene programe izdvojila 933 tisuće kuna.

Programi Zavoda

Velik dio sredstava odlazi na programe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a poput socijalno-medicinskih istraživanja, Nacionalnog programa za Rome, zaštitu zdravlja od štetnih čimbenika okoliša, DDD mjere, prevenciju i liječenje ovisnosti, oralno zdravlje djece i mladih, prevenciju bolesti srca i krvožilja i savjetovalište »Otvorena vrata«. Malatestinić je posebno izdvojila preventivne programe koje provodi Zavod od kojih su tri programa postali nacionalni programi prevencije, a uskoro bi na nacionalnu razinu trebao biti podignut i program unaprjeđenja oralnog zdravlja.

– Zavod ima institucionalnu odgovornost za prevenciju i promociju zdravlja, a dobri rezultati proizašli su iz visoke stručnosti kadra kao i financijske potpore Županije – dodala je Malatestinić.

Kao značajne programe prevencije i promocije zdravlja, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Vladimir Mićović izdvojio je Savjetovalište »Otvorena vrata« namijenjeno učenicima i studentima čija je posebnost da uz specijaliste školske medicine ima i psihološko savjetovalište i ginekološku ordinaciju.

Pad pomora

– Kroz savjetovališta u ordinacijama školske medicine u protekloj je godini prošlo 2.677 učenika i studenata. Zdravstvenim odgojem s temema reproduktivnog zdravlja bilo je obuhvaćeno 3.648 učenika osnovnih i srednjih škola, 1.685 studenata te oko tisuću roditelja – rekao je Mićović.

Zavod za javno zdravstvo na tržištu zaradi 35% prihoda

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a jedna od vodećih ustanova ovoga kraja koja se bavi prevencijom bolesti.
– Zavod ostvaruje 60 milijuna prihoda godišnje od čega 35 posto na tržištu, što je dobar rezultat – ustvrdio je Komadina.

Županijski program prevencije bolesti srca provodi se 12 godina, a usmjeren je na podizanje svijesti u javnosti, promicanje tjelesne aktivnosti, provođenje javnozdravstvenih akcija te edukaciju laika o pružanju prve pomoći. U PGŽ-u su u 2016. godini od kardiovaskularnih bolesti umrle 1.093 osobe što ih i dalje čini vodećim uzrokom smrtnosti s trećinom udjela u ukupnom mortalitetu Županije.

– U posljednjem desetljeću bilježimo pad pomora u PGŽ-u i niže stope smrtnosti od republičkog prosjeka. Međutim, one su još uvijek više od prosjeka Europske unije te je nužno daljnje provođenje preventivnih programa – zaključio je Mićović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.