Opatija

U opatijskoj školi tvrde da imaju višak radne snage: Na listi pet učiteljica, jedna će dobiti otkaz

Marina Kirigin



OPATIJA U opatijskoj Osnovnoj školi »Rikard Katalinić Jeretov« postoji višak radne snage. Jedna od pet učiteljica koje su se našle na listi tehnološkog viška kadra trebala bi dobiti otkaz.


Prva na listi nalazi se učiteljica koja već gotovo 11 godina radi u opatijskoj školi, a čak petnaest godina u prosvjeti. Osoba je to koja je za svoj rad u obrazovnom sustavu čak i nagrađivana i koju učenici, ali i roditelji izuzetno poštuju. U sredini u kojoj je radila s učenicima izuzetno je cijenjena zbog svojeg zalaganja. Smatraju je vrijednom, angažiranom osobom uvijek spremnom dodatno uložiti svoj trud kako bi kvaliteta rada u školi bila bolja. Čuvši da se na listi tehnološkog viška prva nalazi upravo navedena osoba, roditelji učenika kojima prenosi znanje, školskom su odboru uputili pismo u kojem traže da se navedena učiteljica izuzetnih referenci zadrži u školi. Na posljednjem Školskom odboru, na kojem se trebalo raspravljati na ovu temu i donijeti odluku o tome »tko napušta školu« nije bilo kvoruma, pa se sjednica odgodila za jesen.


Pitanja 


U kuloarima se proširila i informacija, da iako nije protuzakonito, da opatijska škola, odnosno njezin Školski odbor nema utvrđen pravilnik s kriterijima o načinu sastavljana liste sa viškom radne snage. Drugim riječima, nema definiranog redosljeda kriterija za utvrđivanje tehnološkog viška kadra, pa ravnatelj ima mogućnost birati prema svojim simpatijama.




Kako bi provjerili sve te informacije poslan je novinarski upit ravnatelju opatijske škole Frediju Glavanu. Na pitanja postoji li u opatijskoj školi pravilnik o tehnološkom višku, je li zakonska obaveza imati takav pravilnik, koji su to kriteriji za tehnološki višak, tko odlučuje odnosno određuje kriterije i na temelju čega, na temelju čega je sastavljen zadnji popis s imenima onih koji u školi predstavljaju tehnološki višak, koliko se osoba nalazi na tom popisu, koliko osoba bi trebalo dobiti otkaz s navedenog popisa, je li to prvi put da škola otpušta zbog tehnološkog viška, te odakle se pojavio tehnološki višak, ako se u javnosti plasira informacija da škola ima više učenika nego nekih ranijih godina, ravnatelj je odgovorio neprecizno i nepotpuno.


Odgovori 


– Škola se poziva na: Zakon o radu, Temeljeni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama, i pravilnik o radu škole. Poštujući ove gornje propise, temeljem izrađene liste bodovanja nastoji se riješiti ovaj organizacijski višak zbog jednog razrednog odjela razredne nastave manje. Ukupan broj odjela u čitavoj školi ostaje isti jer je u predmetnoj nastavi jedan više u odnosu na ovu školsku godinu. Napokon, lista je interni dokument i zanima me tko Vam je ustupio službeni dokument koji niti nije do kraja u konačnom postupku određivanja radnika koji će biti organizacijski višak završen. Smatram kako ovo nije predmet javne diskusije građana. Škola i dalje posluje uredno – stoji u odgovoru Fredija Glavana, ravnatelja opatijske škole.


Na sljedećem Školskom odboru vjerojatno će se ova situacija iskristalizirati, te će biti poznato tko je osoba kojoj će se uručiti otkaz.