Izložba

U crkvi sv. Margarete u Bakru izloženi rijetki plovidbeni priručnici iz 14. i 15. stoljeća

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Predstavljen je i dio vrijednih povijesnih pomorskih materijala, odnosno priručnika bakarske obitelji Vernić, ali i plovidbeni materijali koje je Školi darivao kapetan Josip Janković



BAKAR – U crkvi sv. Margarete u Bakru svečano je otvorena izložba »Portulani i izolari Pomorske škole Bakar«, autora prof. Bore Štrpca, na kojoj posjetitelji mogu razgledati portulane i izolare koji potječu iz 14. i 15. stoljeća. Riječ je o izložbi rijetkih plovidbenih priručnika koji su u posjedu škole, a koristili su se za sigurnu plovidbu i pomorsku orijentaciju krajem 13. i početkom 14. stoljeća. Izložen je plovidbeni priručnik star više od 400 godina i karta iz 1764. godine. Kako je kazao autor izložbe prof. Boro Štrbac, izložen je i dio vrijednih povijesnih pomorskih materijala, odnosno priručnika bakarske obitelji Vernić, ali i plovidbeni materijali koje je Školi darivao kapetan Josip Janković.


Karte i makete


Plovidbeni priručnik (izolari) »Viaggio da Venetia a Constantinopoli« potječe iz 1598. godine, a karta »Carte de la mer Mediterranee« tiskana je u Marseilleu 1764. godine. Kako je rekao, kapetan Janković odlučio je darovati vrijedne karte jer je za znanje koje je stekao zahvalan Pomorskoj školi. Karte je našao u obiteljskoj kući njegove majke koja potječe iz poznate obitelji pomoraca s Korčule, De Fabris. Također, za potrebe izložbe svoje makete brodova posudio je i poznati brodomaketar Luciano Keber. Boro Štrbac zahvalio je crkvi sv. Margarete na prostoru za postavljanje izložbe, kao i Gradu Bakru i Primorsko-goranskoj županiji koji su pomogli u realizaciji same izložbe.


Nazočnima se obratio i ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš, koji je istaknuo da je izložba dio aktivnosti u sklopu obilježavanja 170. godina osnutka Pomorske škole Bakar, u okviru kojih je nedavno u Rijeci predstavljena i monografija »Pomorska škola Bakar, 170 godina, 1849. – 2019.«, čiji su autori profesori Boro Štrbac i Snježana Višić koji pišu povijest škole komparirajući događanja u školi sa svjetskim dostignućima u prirodnim, društvenim i pomorskim znanostima, a u čijoj je izradi potporu dalo nastavno osoblje škole. Također, u sklopu obilježavanja vrijedne obljetnice, sutra, 11. listopada, u Domu kulture Matija Mažić u Bakru, s početkom u 12 sati bit će održana svečana akademija, pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.


Najstarija strukovna škola




Pomorska škola Bakar najstarija je strukovna škola u Hrvatskoj, ali i jedno od najstarijih europskih pomorskih učilišta. Utemeljena je 1849. godine, iako obrazovanje u Bakru seže mnogo dalje. Zgrada u kojoj danas djeluje škola izgrađena je 1903. godine, iste godine kada je izgrađena prva letjelica na mehanički pogon. Dana 5. rujna 1849. godine otvorena je Nautička škola koja je djelovala u staroj pučkoj školi nasuprot kaštela. Godine 2013. godine Pomorska škola Bakar proglašena je školom godine u Primorsko-goranskoj županiji, a u posljednjih pet godina Županija je investirala 11 milijuna kuna, čemu treba dodati i sedam i pol milijuna kuna za gradnju sportske dvorane. Također, rad Škole pomaže i Grad Bakar. Bakarska škola jedina je škola koja ima svoj brod te škola koja ima svoj učenički dom.