Unije

Tražite nešto robinzonski? U tom slučaju, ovaj je otok pravo mjesto za vas

Anto Ravlić

Kad već uživate na Unijama i liječite se od civilizacije u uvali Za smokve, zaplovite prema susjednim otocima i plažama. Svakako je zanimljiv otočić Zeča, tek četiri milje daleko od Unija



Bez obzira što imamo more kojem se ne možemo stati diviti, rijetko gdje će plava boja mora pokazati svoju raskoš kao na Unijama. Teško je naći riječi koje bi opisale sve te nijanse plave. Unije imaju nešto robinzonskog. Nautičari željni bijega od civilizacije znaju »izgraditi« neke svoje privremene nastambe od priručnog materijala. Služe im da bi se sakrili do sunca, ali nekako nam se čini da je bijeg od civilizacije probudio duh djeteta u brojnim nautičarima. Sagradili su svoje kućice od kamenja i grana koje su vjetar i more izbacili na obale. Dovoljno za još jedno dječačko maštanje.


Rijetko gdje ćemo naći mir kakav nudi otok »preko puta« Lošinja. Možemo vam pisati o predivnim uvalama, diviti se otoku na kojem je automobil nepoznat pojam, ali ima mali aerodrom, uvjeravati vas da su Unije otok iz snova za godišnji odmor… No, vjerojatno je najbolja reklama za otok dolazak čovjeka koji zbilja želi imati mir dok se odmara.


Vidikovac na rtu Hartina 


– Hodam otokom i vidim poznatog čovjeka. Ma je, Bernie Ecclestone. Bernie, mahnuo sam mu, ne zaustavljajući ga. Odmahnuo je srdačno, ali na njemu sam vidio da mu je bilo drago što ga nisam zaustavio i gnjavio, priča nam čovjek s Lošinja.


Unije


Unije





Kad bacite sidro, ne budite lijeni, obiđite najveći otok u okruženju Lošinja. Nezaobilazna je postaja uvala Maračuol. Nekad se u njoj nalazila tvornica ribe, a danas je obožavaju nautičari. Zanimljivo je da se u tvornici otvorenoj prije Drugog svjetskog rata prerađivala riba lovljena pred otokom, ali i tuna iz Crnog mora. Popnite se do vidikovca na rtu Hartina, bunkeri će Vas vratiti u vrijeme Drugog svjetskog rata. Vidjet ćete, za otočne pojmove nepregledna polja. Da, otok je nekad živio uglavnom od poljoprivrede. Otuda otoku i ime. U starim dokumentima spominje se ime Nia, što potječe od grčkog »neios« – njiva, polje, a prefiks U znači što i kod nas. U slobodnom prijevodu, Unije bi se mogle prevesti kao otok U polje. Za ovoljetno uživanje odabrali smo uvalu Za smokve. Tu ne treba nikakvih objašnjavanja, na zapadnoj strani otoka mogu se naći smokve i divna plaža. Malo opreza, gotovo pred samim otokom je plićina. Dobro označena. A more? Na Cresu i Lošinju more je besprijekorno čisto, a Unije su otok tog arhipelaga, a more još ljepše, kristalnije, primamljivije.


Unije


Unije



Četiri autohtone vrste maslina 


Svaki otok nudi svoj miris. Unije obiluju mirisima, više od 600 biljnih vrsta jamči da ćete ljeto i Unije pamtiti i po mirisima. Na primjer, ljekovitog bilja. Šetnja otokom otkrit će vam da su Unije otok maslinika. Procjenjuje se da na otoku raste 15 tisuća maslina. Mali otok ima čak četiri autohtone vrste maslina.


Danas na Unijama živi nešto manje od stotinjak stanovnika. Vrhunac je bio početak 20. stoljeća, kada je na Unijama živjelo 760 stanovnika. No, kako je otok oskudijevao resursima, iseljavanje je za mnoge bilo jedini izbor. Danas se živi od maslinarstva i ovčarsstva. Treba li napominjati, i od turizma?


Kad već uživate na Unijama i liječite se od civilizacije u uvali Za smokve, zaplovite prema susjednim otocima i plažama. Svakako je zanimljiv otočić Zeča, tek četiri milje daleko od Unija. Pred vama će se otvoriti Ustrine i nemojte ni pomisliti zaobići predivnu plažu u Ustrinama. Nadomak Unija je i Osor, jedan od najljepših malih gradova na Jadranu. Atrakcija je pomični most koji se »otvara« u 9 i 17 sati. Prođite kanalom koji dijeli Cres i Lošinj. I zaplovite prema Unijama.



Pravi ljetni ručak 


I baš kad nam je sunce dosadilo, nema boljeg izbora za otvaranje frižidera i paljenje kuhala na brodu. U hladu Unija, naravno. Lagana ljetna pašta. Kakve su temperature vani, gotovo je dovoljno ostaviti vodu da sama zakuha. U paštu ubacujemo Podravkinu Passatu od domaće rajčice. Malo okusa Istre na Unijama. Naime, Passata je napravljena od rajčica koje je grijalo istarsko sunce. Nevjerojatno zvuči da se preradi u roku od 24 sata od berbe. Nema soli, nema aditiva. Nestaju Passata i pašta. Tako je glad moreplovaca spojila Unije i Istru u jednom pretoplom poslijepodnevu.