Storm Chasing Team

‘S njom se rađamo, živimo i umiremo’: Tko su hrabri lovci na senjsku buru?

Dorotea Prpić

Stormsa je ukupno sedam, različite su životne dobi, od 23 do 36 godina, različitog bračnog statusa i zanimanja, primjerice od fotografa, službenika, konobara, geodeta, vatrogasaca do čuvara prirode, no zajedničko im je da buru od rođenja nose u genima 



Posljednjih dana za Senj se nadaleko čuje zahvaljujući Storm Chasing Teamu, skupini entuzijasta koji vole Senj i sve što na njega asocira. Vole zalaske sunca koji su, kako kažu, u Senju najljepši, slavnu povijest, plavo biserno čisto more, sunčane dane, a posebno vole senjsku buru. Nju ovi entuzijasti jednostavno obožavaju, kažu s burom imaju buru doživljaja. Štoviše, oni su lovci na buru, ali i na vremenske nepogode u kojima snimaju munje pa ih se za nevremena, posebno noću, može vidjeti vani s fotoaparatima kako čekaju »uloviti« munju.


I dok za burnog zimskog vremena svi traže topli zaklon, upravo takvo vrijeme je njima izazov i pustolovina. Tada odlaze na poznate lokacije tzv. burnjake mjeriti snagu bure.


Opasne situacije 


I tako već punih šest godina, od 2013. otkako su osnovani kao Storm Chasing Team. A Stormsa je ukupno sedam, različite su životne dobi , od 23 do 36 godina, različitog bračnog statusa i zanimanja, primjerice od fotografa, službenika, konobara, geodeta, vatrogasaca do čuvara prirode, oni su Marko Fero, Karlo Uković, Dinko Brozičević, Toni Popović, Lucijan Španić, Mario Devčić i Nino Salkić, ili jednostavno senjski dečki, koji ističu kako je bura u Senju prirodni fenomen, zanimljiv je i znanstvenicima pa se zato senjska bura dugo dokumentarno prati, a prilog tome daju i oni svojim mjerenjima.




Tako je bilo u protekle hladne dane kada je i Senj zabijelio od snijega, a senjska bura nemilosrdno »derala«. Stromovci su takvo vrijeme jedva dočekali da bi krenuli u novu adrenalinsku pustolovinu u kojoj su izmjerili udare bure od 150-180 kilometara na sat. O tome svjedoči i snimljen videozapis mjerenja bure dostupan na njihovoj Facebook stranici, a mjerenja redovito objavljuju za svake jače bure. Međutim, nije lako izmjeriti najjače udare bure posebno ne na prostoru oko tvrđave Nehaj gdje su njeni udari provjereno najjači.



A na toj lokaciji je bilo i opasnih sitacija situacija, primjerice 16. veljače 2016. godine, kada su izmjerili snagu bure od 209 kilometara na sat. Tada je »stromovac« koji je mjerio buru puzao po tlu, a u jednom momentu bura ga je doslovno digla i nosila dva metra.


– I to svjedoči o udarima bure. Otada smo oprezniji i onog tko mjeri vežemo sigurnosnim pojasevima i konopom, kažu dečki.


Ističu kako je bura imidž Senja, a oni ju od rođenja nose u genima.


– Ma nema Senjanina kojem bura smeta. S njom se rađamo, živimo i umiremo. Ona nam je u krvi, ali po buri treba znati ići. Ne joj se prepustiti, tako učimo i djecu. Ako dolazi na prsa treba se lagao nagnuti naprijed, a ako ide s leđa treba se nagnuti na nju, pojašnjavaju dečki i podsjećaju kako su u prošlosti kroz Senj uza zidove bili razapeti konopi i šipke na lokacijama gdje su udari najjači kako bi se stanovnici lakše kretali. Uz to, bura donosi čisti zrak, a kada nekoliko dana kiši Senjani se osjećaju »gnjilo« pa se sa svih strana čuje »kad će bura da malo rasčara«.



Pet tisuća lajkova 


A da za njihov rad vlada velik interes u domaćoj javnosti i šire potvrđuje i preko pet i pol tisuća lajkova na njihovoj web stranici i preko 370 tisuća pregleda. Povodom takvog interesa »stormovci« su otišli i korak dalje i pred nekoliko dana objavili i novi, neobičan video zapis imena »Caffe bar Bura«. U njemu glavne glumačke uloge imaju upravo »stromovci« koji pokušavaju popiti piće na udarima bure. Caffe bar se nalazi na platou ispred tvrđave Nehaj, za stolom sjede oni kao gosti, jedan od dečki je i konobar koji toči piće i sve bi bilo idilično da nema udara bure od gotovo 160 kilometara na sat. Uskoro u čašama koje glumci čvrsto drže pića više nema, otpuhala ga je bura, oni su popadali na pod, a bura je otpuhala i stolice i stol. Provjerili smo, i gosti i konobar su dobro, istina stol i stolice su neupotrebljivi, a videozapis više nego zorno pokazuje jakost bure.


Radi velikog interesa domaćih i stranih pisanih i elektronskih medija za njihove podvige članovi senjskog Storm Chasing Teama gotovo su postali medijske zvijezde, ali ističu kako sa svojim podvizima nastavljaju. Nema sumnje da će aktivnostima i dalje plijeniti pažnju javnosti, a posebno ima li se u vidu njihov cilj – izmjeriti jačinu bure od 220 kilometara na sat, a pri tom će s burom doživjeti i buru doživljaja.


Nužan novi anemometar 



Ovi zaljubljenici u fotografiju, meteorologiju, a posebno u poznatu senjsku buru i sve ostale vremenske prilike, bolje rečeno vremenske neprilike, kažu kako djeluju zajednički, kod njih čak nema niti prvog među jednakima. Kamere i fotoaparate imaju, međutim aparat kojim mjere brzinu vjetra marke »Kaindl Windmaster 2« koji su sami financirali, nije odgovarajući posebno u odnosu na profesionalne anemometre. Nadaju se kako bi možda putem nekih donacija mogli i do boljeg uređaja kojim bi zabilježili najsnažniji udar bure.


Zdravstvene pogodnosti 


Dečki imaju za cilj promovirati buru kao senjski brend pa podsjećaju i na provjerene zdravstvene pogodnosti bure.


– Znate da je kod nas manje bolešćina i epidemija jer viruse rastjera bura, hodanjem po buri vježbaju svi mišići tijela, poslije šetnje po buri čiste se dišni organi i srce krepkije radi, a želudac traži da se nadoknadi potrošeno. Po buri se dugo i mirno spava, bura izaziva vedrinu i živahnost, bolje raspoloženje, manju percepciju boli, s njom raste i »hormon sreće«. Jednostavno, bura je izvor energije, nabrajaju dečki zdravstvene prednosti senjske bure. »U Senju uvijek ‘glasaju’ za buru. To je glas svih onih koji su ovdje odrasli i znaju se nositi s njezinim ćudima. Buru psujemo, a još češće zazovemo ‘Ajme kad će bura?’«, kažu senjski lovci na buru i munje.


Legende o buri 


U narodnim vjerovanjima, postoje razne legende o buri u liku mlade djevojke. Petar Zoranić u svom romanu »Planine« zapisao je jednu verziju legende. Prema toj narodnoj priči, Bura je bila mlada i vrlo lijepa, ali i ohola djevojka, plemenitog roda. Zbog svoje naprasitosti i oholosti, odbijala je redom sve prosce. Svoju ljepotu ipak je previše hvalila i dičila se njome, i jednom prilikom izjavila je da je ljepša i od samih besmrtnih vila. Zbog takve oholosti, Bog ju je ošinuo gromom i bacio u pakao. Kad god neka žena zgriješi istim grijehom, ohološću, ona gorko uzdahne sjećajući se svog nekada sretnog života. Od njenih uzdaha nastaje snažan i hladan vjetar, bura.


Prema drugoj legendi, bura je djevojka koja se muči i ranjava po krovovima i drveću kad netko opsuje vjetar. Za osvetu, može onome tko je opsovao vjetar zapaliti kuću iskrom iz dimnjaka. Zbog toga, prema narodnim običajima, buru se nikad nije smjelo opsovati.