Food Revolution Day

Zvijezde Masterchefa ovoga vikenda u Malinskoj kuhaju zdrava jela

Mladen Trinajstić

Prvu, subotnju etapu vikend-programa obilježit će još jedan Food Revolution Day koji promovira zdravu prehranu, zdrav život i lokalne proizvode, u sklopu kojeg će kuharske zvijezde, ali i amateri, kuhati i dijeliti svakojaka zdrava jela, dok je nedjelja u znaku 13. biciklijade Đir po Dubašnici



MALINSKA Predstojeći će vikend u Malinskoj biti ispunjen događanjima. Kako najavljuje Daniel Manzoni, direktor TU TZO-a Malinska-Dubašnica, predsezonski slijed već zakotrljalih zbivanja u tom će otočnom turističkom središtu biti obilježen »Sit i fit« programom, manifestacijom koja bi Malinsku trebala učiniti pravom oazom zdravog života, odnosno prehrane, ali i mjestom uživanja u aktivnom provođenju slobodnog vremena u prirodi. Prva etapa predstojećeg vikend-programa bit će u znaku još jednog Food Revolution Daya – sajma zdrave prehrane čiju organizaciju supotpisuju udruge Termen iz Malinske i Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma.


Tijekom cijele će se subote, baš kao i diljem svijeta, u Malinskoj tako slaviti i promovirati zasade pokreta koji je u svrhu promocije zdrave prehrane i života te poticanja lokalne proizvodnje svojevremeno pokrenuo slavni britanski chef Jamie Oliver. Kako doznajemo od Sabine Barbiš, ambasadorice tog pokreta koji se ondje promovira još od 2016. godine, Food Revolution je usmjeren na djecu i njihove roditelje.


I zdravo može biti fino


– Ovakvim javnim akcijama osvješćujemo zajednicu o postojanju ovog pokreta te ujedno stvaramo program edukacije roditelja i mališana upoznajući ih s osnovama zdrave prehrane, ističe Barbiš. I ove će godine u Malinskoj u toj prilici volonterski kuhati neke od zvijezda hrvatskog izdanja showa Masterchef, ali i brojni lokalni kuhari amateri koji će, iz ljubavi prema kuhanju, ali i vjere u ciljeve tog hvalevrijednog projekta, spremati besplatnu hranu za posjetitelje.




Na lokalitetu pored sjedišta ŠRU-a »Lastavica« posjetitelji će tako imati prigodu uživati u ukusnim, ali i zdravim jelima poput gulaša s tartufima i pljukancima te ribljih tacosa, kušati voćne smoothije, veganske sladolede bez šećera i još mnogo sličnih zdravih delicija kojima pobornici ovog pokreta nastoje pokazati da zdravo može biti i fino te ukazati na potrebu unapređivanja načina spravljanja hrane koju svakodnevno jedu mališani u svojim domovima, vrtićima i školama.


Fit nedjelja


Program Food Revolution Daya obuhvaća i niz tematskih predavanja koja će se tijekom cijele subote odvijati u općinskoj vijećnici, a na kojima će biti govora o zdravoj i izbalansiranoj prehrani, ekološkoj proizvodnji hrane, skrivenim aditivima u hrani i brojnim drugim temama. Posjetitelji će imati priliku izmjeriti i svoj krvni tlak, razinu šećera i masnog tkiva, ali i kupiti pokoju sitnicu na pratećem mini sajmu ekohrane i prirodne kozmetike.


Nakon što se posjetitelji Malinske tijekom subote zdravom hranom zasite, idućeg će dana svi imati priliku sudjelovati i u onoj »fit« komponenti vikend programa, priključenjem 13. biciklijadi »Đir po Dubašnici« koja će od 11 sati (u nedjelju) startati pred restoranom »Riva«. Ljubitelji bicikliranja moći će birati između dva besplatna đira, onog za izdržljivije, dugog 38 km (na relaciji Malinska – Kijac – Milovčići – Poljica – Milohnići – Čavlena – Milovčići – Malinska) i drugog, namijenjenog rekreativcima, kojim će se na potezu dugom 15 km biciklirati preko Rajske ceste do Kijca i Milovčića.