Lošinjska regata

Vuljani i Kocijan najbrži u pasarama

Bojan Purić



MALI LOŠINJ – Svoju najprepoznatljiviju priredbu u godišnjem kalendaru događaja, veslačku regatu pasara, uspješno je održao Klub pomoraca Lošinj. Najprije je održana regata za pojedince na barkama pasarama do 4,3 metra duljine, potom dvojaca na pasarama preko 4,3 metra, a onda i tzv. veliko finale sa sudjelovanjem po tri najbolja i pojedinca i dvojca. Pobjednik u regati malih barki je Damir Kocijan, a u dvojcima i u velikom finalu Ivan Vuljan i Stjepan Vuljan.


Pojedinačno se natjecalo sedam veslača i jedna veslačica, a u dvojcima sedam posada. Kocijan je pojedinačno bio brži od drugoplasiranog Zorana Kukavice i trećeplasiranog Tihomira Kuljanića, a iza dvojice Vuljana ciljnu su liniju prešli Mladen Kuljanić i Korino Stuparić, odnosno Josip Magašić i Ivan Jerman.


Start i cilj regate bio je između drugog lučkog pontona i Rive lošinjskih kapetana, s okretom oko bove postavljene približno ispred Vele rive, pa je ukupna duljina bila devetstotinjak metara. S dviju obala lošinjske luke, veslanje je pratio i komentirao veliki broj Lošinjana i gostiju otoka. Zanimljivo je da je start regate označen pucnjem iz malog topa proizvedenog 1898. godine.




Bila je ovo sedma veslačka regata pasara otkako je priredbu obnovio Klub pomoraca, na tragu crnobijele fotografije na kojoj je prikazana slična regata daleke 1894. godine. Lošinj nema sportski veslački klub, ali njeguje mornarsko veslanje u Srednjoj školi Ambroza Haračića – ovom je prilikom u luci revijalno zaveslala školska posada koja je proljetos pobijedila na regati pomorskih učilišta u Rijeci. Uoči regate održan je mimohod sudionika Rivom lošinjskih kapetana, predvođen Lošinjskim mažoretkinjama i Puhačkim orkestrom »Josip Kašman«, a sama regata uključena je u festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta«.