Berba uglavnom dovršena

Vrbnički vinari izbjegli katastrofu: Da je ovakva kiša pala ranije, od žlahtine ne bi bilo ništa

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić



VRBNIK Krčki, odnosno vrbnički vinogradari imali su »dobar nos«, jer problema s obilnim padalinama bilo je i na području Vrbničkog polja. Srećom, glavnina berbe u danima kad je pala najjača kiša i kad su dijelovi polja ostali pod vodom već je bila dovršena. Šteta u tom smislu stoga nema jer će voda, kako je došla u polje, tako s prestankom padalina i isteći.


Ipak, kaže upavitelj PZ Vrbnik Marinko Vladić, ovo što se dogodilo upozorenje je na latentnu opasnost kojoj smo izloženi i koju se ne bi smjelo zanemarivati. Da je takva kiša pala samo nekoliko dana ranije u opasnost bi bila dovedena cjelokupna berba i, što u grožđu – što u vinu, vrijednost od kojih 15 milijuna kuna, napominje čelnik PZ Vrbnik ocjenjujući trenutnu razninu zaštite Vrbničkog polja od oborinskih voda – nedopustivom! To je nedvojbeno jedno od pitanja oko kojih ćemo se svi zajedno u ovom mjestu morati pozabaviti i o tom ću pitanju vrlo skoro razgovarati s načelnikom, a sve da bismo u suradnji s lokalnom upravom i državnom pokušali iznaći način unapređenja sustava odvodnje, kaže Vladić.


Vrbničko je polje na 70-tak metara nadmorske visine te možda kilometar zračne linije od mora pa stoga izgradnja učinkovitog sustava odvodnje viška oborinskih voda nije i ne bi trebala biti nezivedivom. Postojeći odvodni kanali očito nisu dovoljno dobri niti djelotvorni pa se u najskorijem vremenu moramo angažirati u rješavanju tog pitanja i pronalasku izvora financiranja tog projekta koji nedvojbeno nije jeftin, ali niti neostvariv, zaključio je Vladić.




Iako je, prema svim problemima koje su drugim djelovima regije donijele obilne kiše otok Krk prošao razmjerno dobro, ipak je bilo izljeva oborinskih voda. Zapovjednik JVP-a Grada Krka Dinko Petrov ističe da je posla za vatrogasce najviše bilo na području općina Malinska-Dubašnica i Dobrinj. Zabilježeno je više od 30 intervencija zbog prodora vode u podrumske i prizemne prostorije raznih objekata, naglašava Petrov. Najzahtjevnije intervencije bile su u Malinskoj, u podzemnim dijelovima poslovnice Konzuma te u restoranu hotelskog kompleksa Blue waves resort.


Jednu od zahtjevnijih intervencija nije bila vezana za oborine. Udar groma u jedan stambeni objekt na području Grada Krka, u naselju Kapovci uzrokovao je zapaljenje krovne konstrukcije tako da smo, kao direktnu posljedicu nevremena, imali i požar koji je, na sreću, ipak pravovremeno saniran, napominje Petrov.