Dani vina Krka

Vinoljupcima na izbor – od žlahtine do najboljih vina Slavonije i Baranje

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Brojni štandovi domaćih vinara i njihovih prijatelja iz Osječko-baranjske županije bili su na meti brojnih ljubitelja kvalitetne kapljice, bio je tu i sajam domaćih proizvoda, obilje glazbe i zabave



VRBNIK Netom započelo, petnaesto po redu izdanje Dana vina otoka Krka, manifestacije koja nosi završnicu vrbničkih ljetnih programa objedinjenih pod nazivom »Popi’ i pojedi!« privuklo je pažnju otočana, ali i brojnih stranih posjetitelja koji su u nemalom broju pohrlili put Vrbnika.


Brojni štandovi domaćih, vrbničkih vinara te njihovih prijatelja iz Osječko-baranjske županije – sad već stalnih gostiju tog popularnog i tradicionalnog događanja – i ovog su puta bili okruženi zainteresiranim kušačima koji su se tijekom večernjih sati upoznavali s čarima svih ondje predstavljenih, redom izvrsnih otočnih, ali i slavonskih, odnosno baranjskih vina.


Iako je dio programa ovogodišnjih Dana vina otoka Krka, na žalost organizatora, ali i ljubitelja vina, »poremećen« najavom vremenskih nepogoda zbog kojih je otkazana za danas planirana biciklijada, na trgu Škujica i na svim ostalim lokalitetima tog krčkog lokalnog središta jučer održani programi ispunili su očekivanja vinoljubaca i pobornika dobre zabave. Uz ponuđeno iće, piće i taktove pratećih glazbenika, u Vrbniku su se svi ipak stigli opustiti i razonoditi.




– Dani vina vrhunac su naše turističke sezone, manifestacija koja, držim, uspješno spaja dugu i bogatu vinsku tradiciju Vrbnika s modernim turističkim trendovima – istakla je Sanja Polonijo, direktorica TU TZO-a Vrbnik – institucije koja je zajedno s Općinom ujedno i organizator tog događanja.


– Predstavljanja vrbničkih i hrvatskih enogastronomskih dosega idealna su nadopuna naše ljetne ponude, a strani posjetitelji očito su i više no otvoreni upoznavanju ovog dijela naše kulture i izvorne, domaće ponude – zaključila je čelnica vrbičkog TZ-a kojoj su se u prigodi otvorenja manifestacije priključili i vrbnički općinski načelnik Dragan Zahija te njegov poseban gost, osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Zahija i Anušić su se pak, obraćajući se okupljenima na svečanosti otvorenja složili u konstataciji da su turizam i poljoprivreda dvije komplementarne grane od kojih naša zemlja može i treba živjeti.


Tijekom ove sad već »redovne« vrbničke ljetne manifestacije koja se u kontinuitetu održava od 2004. godine, na Škujici je, uz organizirane degustacije vina, bio upriličen i prateći sajam autohtonih proizvoda. Tijekom današnjeg će prijepodneva ondje biti priređena i izložba vinogradarske i vinarske opreme, a svi željni učenja o vinima i vinarstvu imat će se u poslijepodnevnim satim priliku priključiti vinskim radionicama u Vinotelu Gospoja na kojima će govora biti o autohtonoj sorti sansigotu, ali i pjenušavim žlahtinama vrbničkih vinara.


Oživjeli trgovi


Posjetitelje 15. Dana vina otoka Krka ovog su puta, nakon prigodnog nastupa članova i članica folklorne skupine Vrbničkog kulturnog društva »Frankopan«, na trgu Škujica, ali i svim ostalim mjesnim trgovima zabavljale i rasplesavale grupe Venus i Xfinity, članovi Trija Crikvenica, Mitja Tavčar i Denis Razz 4teta te tamburaši Hrvatskog sokola iz Osijeka.


Spoj »plavog« i »zelenog«


Manifestacija koju su i ove godine zajedničkim snagama organizirali i proveli predstavnici TZ-a i Općine Vrbnik te članovi Udruge vinara »Žlahtina«, uživala je i pokroviteljsku podršku Osječko-baranjske županije čiji su čelnici, jednako kao i vinari, odavno u vrbničkom vinskom festivalu prepoznali učinkovit i koristan alat u nastojanjima prezentiranja vinarskih, ali i poljoprivredno-prehrambenih aduta »plave« i »zelene« Hrvatske.