Optimizam s pokrićem

VELIKE INVESTICIJE NA RABU Novi otočni zamah “težak” je 110 milijuna kuna

Biljana Savić

Veliki radovi na Hotelu Arbiana, smještenom na rivi, u najstarijem dijelu gradske jezgre / Foto Hotel Arbiana

Veliki radovi na Hotelu Arbiana, smještenom na rivi, u najstarijem dijelu gradske jezgre / Foto Hotel Arbiana

Uređuju se hoteli i javne površine, a radi se i na boljoj povezanosti s kopnom. Hotel Arbiana će nakon kompletnog renoviranja i s brojnim novim sadržajima biti kategoriziran s 4 zvjezdice, a kapacitete i sadržaje širi i Valamarov Grand Hotel Imperial. Užurbano se obnavlja i Donja ulica, a iskoraku će pridonijeti i novi trajekt otočnog brodara



RAB – Infrastrukturnim ulaganjima od gotovo 110 milijuna kuna, Rab ulazi u novu turističku sezonu. Uređuju se hoteli i javne površine, a radi se i na boljoj povezanosti s kopnom.


Bogatom gastronomskom ponudom, kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama, Rab se u proteklih nekoliko godina pozicionirao kao popularna destinacija za odmor neovisno o kojem se dijelu sezone radi. U pred i posezoni, Rab je mnogima idealna vikend destinacija, a za dobre statistike najzelenijeg otoka Kvarnera, svakako je značajna povezanost s kopnom.


Tome će dodatno pridonijeti i novi trajekt »Četiri zvonika« koji, osim vrijedne investicije za Rapsku plovidbu, ima i veliki značaj za otok Rab. Investicija teška više od 58 milijuna kuna značajno će utjecati na kvalitetu života na Rabu, kao i na razvoj destinacije.




Budući izgled Arbiane / Foto Hotel Arbiana


Budući izgled Arbiane / Foto Hotel Arbiana



U novu turističku sezonu Rabljani i gosti ući će i s obnovljenom Donjom ulicom. Investicija će većim dijelom, u iznosu od oko četiri milijuna kuna, biti financirana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i proračuna RH, a oko dva milijuna kuna bit će izdvojeno iz proračuna Grada Raba za obnovu 1.050 četvornih metara parterne površine. Prema planu građenja, radovi bi trebali biti završeni do travnja, što znači da bi stanari, poduzetnici i turisti mogli već prije turističke sezone ugledati novo ruho Donje ulice.


Novo ruho Arbiane


Kako bi se dodatno povećao broj smještajnih kapaciteta, poboljšala kvaliteta smještaja i turističke ponude općenito, u tijeku su i radovi na proširenju i repozicinoranju dvaju rapskih hotela. Arbiana će tako u potpunosti renovirati postojeće smještajne jedinice i formirati nove s ciljem da cijeli objekt postigne maksimalnu energetsku učinkovitost.



– Zbog specifičnosti života na otoku, Rabljani, kao i ostali otočani nastoje se oslanjati prvenstveno na svoje vlastite snage, dok s dozom opreza pristupaju novim mogućnostima. Međutim, u skladu s promjenama koje nam tempo suvremenog života nameće i u kojem gospodarska kretanja ne poznaju granice, Rab nastoji koračati istim putem, bez zaostajanja za pozitivnim trendovima. S početnom dozom skepse, pa čak i pesimizma, neizvjesnost i strah za budućnost zamijenjeni su optimizmom i odlučnošću za nužnim iskorakom. Tako su s dolaskom tvrtke Valamar Riviera d.d. na Rab vidljiva svakodnevna ulaganja, što nameće i potrebu za novim radnim mjestima. Užurbano se rekonstruira i Hotel Arbiana u privatnom vlasništvu, čime će biti uljepšana i cjelokupna slika Kaldanca, najstarijeg dijela gradske jezgre.


Veliki doprinos kvalitetnijoj ponudi i samoj destinaciji dao je i domaći brodar Rapska plovidba d.d. gradnjom njegovog dosad najvećeg trajekta. Nakon prioritetnog sređivanja financija, i Grad Rab je pokrenuo niz projekata te započeo s radovima kako bi se podigla kvaliteta životnog standarda na otoku. Sanacija i uređenje Donje ulice u povijesnoj jezgri, sanacija Odlagališta otpada, završni radovi na Radnoj zoni Mišnjak, uređenje novog Sportskog centra u Palitu te Doma za starije i nemoćne osobe samo su neki od projekata na kojima radovi već traju ili su u fazi pripreme. Vjerujem da smo ulaskom u ožujak ušli u povoljnije vremensko razdoblje kako bi se radovi što brže mogli u potpunosti realizirati – zaključio je gradonačelnik Nikola Grgurić.



– Turistički objekt Arbiana je dosad raspolagao s 28 soba i apartmana koji su zastarjeli i ne pružaju komociju koju gost traži, pa smo se odlučili na potpuno renoviranje postojećih smještajnih jedinica i formiranje dviju novih dvokrevetnih soba. Uvažavajući klimatske uvjete i lokaciju objekta, potrebno je osigurati da objekt postigne maksimalnu energetsku učinkovitost kako bi se mogli kontrolirati troškovi grijanja, a što će se postići novim fasadnim sustavom te korištenjem štedljivih rasvjetnih tijela.


Time će objekt postići energetski razred A i mislim da će to biti prva zgrada na Rabu s tim stupnjem energetske učinkovitosti. Budući hotel Arbiana bit će kategoriziran s 4 zvjezdice i time ponuditi kvalitetniji smještaj, a svojim će dodatnim sadržajima poticati eno-gastro i sportski turizam, odnosno cikloturizam, koji imaju veliki potencijal razvoja i u izvansezonskim mjesecima s obzirom na ugodnu klimu – kaže nam direktor ovoga hotela Franjo Ljevar, napominjući da će hotel zaposliti još šest djelatnika te da je ovim projektom obuhvaćeno uređenje postojećih prostora, formiranje novih sadržaja u interijeru i vanjskim dijelovima hotela, kako bi se postigla viša kvaliteta usluge za planiranu kategoriju hotela.


– Potpuno ćemo obnoviti postojeću fasadu u svim elementima kamena, zidnih ploha, terasa i balkona, u planu je cjelovita zamjena krovišta, pokrova, limarije, projekt uključuje i uređenje partera oko hotela i novo opločenje ispred glavnog ulaza, kao i uz bočnu stranu, te opremanje novoformiranih terasa i prostora za sjedenje.


Imperial – za odrasle


Uz kapelicu će se postaviti staklo iznad kanala koji odvaja temelje od okolnog terena, a terasa će se izvesti u svjetlom kuliru. Uređuje se predvorje s recepcijom, restoranom i aperitiv barom te konobarski office, s pratećim strojarskim, ViK i elektroinstalacijama.Uređujemo i vinski podrum, a na prvom katu se umjesto konferencijske dvorane formiraju dvije nove smještajne jedinice. Mijenja se dio sanitarne opreme u sobama, sve sobe i hodnici se liče, namještaj restaurira. Preuređujemo i ugostiteljski prostor u wine bar s terasom, kao i vanjsko parkiralište za goste hotela prekriveno pergolama – nabraja Ljevar i najavljuje da će hotel biti otvoren u travnju, iako cijeli projekt rekonstrukcije traje do 2019. godine, a uključuje i edukaciju djelatnika.



– Rab je kvalitetna destinacija koja je u tijeku sa svim novinama, no ne slijedi ih slijepo, nego implementira samo ono što joj je potrebno i u skladu s postojećim. Kao sve popularnija destinacija, Rab je trebao novi trajekt s većim kapacitetom, kao i dodatne smještajne jedinice. Sigurna sam da će ova ulaganja biti pravi poticaj destinaciji – poručila je direktorica TZG-a Rab Ivana Matušan.



U procesu obnove je i Grand Hotel Imperial koji će nakon novog ulaganja biti rezerviran za odrasle, s većim brojem smještajnih jedinica i novim sadržajima za goste.


– Ukupna ulaganja u Imperial d.d. ove godine vrijedna su 73 milijuna kuna. Osim u Valamar Imperial hotel, još se ulaže u uređenje premium zona u oba kampa te u nabavu većeg broja mobilnih kućica, uglavnom lux kategorije. Također se značajno ulaže u wi-fi sustav i informatičku opremu i u edukaciju zaposlenika – kaže nam direktor rapskog Imperiala Vlado Miš.