Počelo je

Uljara Punat već prvog dana rada preradila petnaest tona maslina

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Operativni voditelj uljare Miljenko Parčić tvrdi da je, što se samih prerađivača tiče, sve spremno za još jednu berbu u kojoj, ocjenjuje onako »odoka« iskusni bodulski tehnolog i maslinar, očekivane količine maslina, ali i od njih dobivenog maslinovog ulja, nikog ne bi trebale ostaviti nezadovoljnim



PUNAT Iako je Uljara Punat tek pred koji dan otvorila svoja vrata, već prvi dani ovogodišnje berbe maslina, a s njom i njihove prerade, zaposlenicima tog pogona donijeli su popriličnu količinu posla. Moderno prerađivačko postrojenje koje već neko vrijeme djeluje u okrilju otočne trgovačke kuće Trgovina Krk iz Malinske službeno je svoja vrata svim krčkim maslinarima otvorilo proteklog vikenda te je već u prvom danu »uhodavanja« u tom, ujedno i najvećem pogonu za preradu maslina na Krku, prerađeno iznenađujućih 15 tona maslina. Do danas je u Puntu smeljeno te u ulje »pretočeno« više no solidnih 40-ak tona maslinovog ploda.


Kako nam je tijekom jučerašnjeg obilaska lokaliteta prema kojem će idućih tjedana »hodočastiti« brojni otočani prenio njegov operativni voditelj Miljenko Parčić što se samih prerađivača tiče – sve je spremno za još jednu berbu u kojoj, ocjenjuje onako »odoka« iskusni bodulski tehnolog i maslinar, očekivane količine maslina, ali i od njih dobivenog maslinovog ulja, nikog ne bi trebale ostaviti nezadovoljnim.



Vrlo solidna berba




Iako ova godina, prema svemu sudeći, neće biti rekordna, već se iz prvih dana rada, razgovora s maslinarima, ali i obilaska »terena« jasno može zaključiti da je pred nama i više no solidna berba, kako u kvantitativnom tako i kvalitativnom smislu. Voditelj postrojenja koje je, iako je posljednjih godina na otoku otvoreno nekoliko sličnih prostrojenja, i dalje ostalo najvećim i najposjećenijim odredištem bodulskih maslinara, prenio nam je i da su svi uvjeti, odnosno »cjenovni parametri« vezani uz meljavu i otkup maslina (i maslinovog ulja), ondje ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodnu godinu.


– Za preradu se i dalje potrebno najaviti, odnosno predbilježiti, a masline će se, sve dok za preradu bude potrebe, primati svakog dana, od 7 do 19 sati, a nedjeljama od 16 do 19 sati. Cijena prerade ostala je u maslinarima također već poznatim okvirima, što znači da za 100 kilograma maslina trebati izdvojiti 150 kuna (s uračunatim PDV-om). Po običaju, prerada se može platiti i u ulju – s dva kilograma ulja na 100 kilograma prerađenih maslina. Sam otkup ulja obavlja se po cijeni od 60 kuna za kilogram, uz napomenu da se ulje otkupljuje samo od maslinara koji su u poljoprivrednom upisniku. Svi ostali mogu prodati svoje ulje isključivo kao »ušur«, odnosno do razine visine naknade za uslugu prerade i to po istoj, već navedenoj cijeni – kaže Parčić.




– U pogonima najvećeg otočnog prerađivača maslinova ulja, kad se posao zahukta i proradi po sistemu »kontinuirane prerade«, dnevno se u prosjeku smelje i u ulje pretvori kojih 25 tona maslina. Po potrebi, u godinama u kojima je bilježen rekordan urod, znali smo strojeve potjerati i do dnevne prerade od čak 32 tone iako je takav tempo u redovnim berbama nepotreban – kaže naš sugovornik, napominjući i da su, iako je berba tek krenula, slijedom već upisanih predbilježbi strojevi uljare već u prvim danima prerade i više no zadovoljavajuće »bukirani«.


Ipak, do one prave gužve i »pritiska« očekivano će doći tek u posljednjim danima listopada i početkom studenoga, posebice posluže li maslinare vremenske prilike koje su im za sad i više no naklonjene, zaključuje Parčić.



Talijanske sorte


– Zasad nam na preradu otočani donose isključivo plodove talijanskih sorti koje u odnosu na one naše domaće, autohtone sorte, dozrijevaju nešto ranije. One domaće, procjenjujemo, s obzirom na to da nešto kasnije dozrijevaju, počet će u uljaru u značajnijim količinama pristizati tek za kojih desetak dana – kaže voditelj uljare Trgovine Krk u kojoj je, doznali smo i to, lani prerađeno šestotinjak tona maslinovog ploda. Procjenjuje se da na cijelom otoku u najboljim godinama berba donese između 1.700 do 1.800 prerađenih tona.


– U našem se pogonu u pravilu preradi više od polovine ukupnog uroda koji, s obzirom na solidne, ali i ne baš rekordne naznake, ove godine očekujemo u ukupnoj količini od kojih 500 do 600 tona, odnosno u omjerima kakvi su postignuti i lani. Što se kvalitete ulja tiče, ona je ove godine očekivano dobra, odnosno visoka. Kiseline su u upravo idealnim parametrima te finalni proizvod krase sve one prepoznatljive i cijenjene karakteristike krčkog ekstradjevičanskog ulja – ističe voditelj puntarske uljare, ustvrdivši da bi od maslina kakve se danas beru na otoku Krku prava umjetnost bila proizvesti ulje koje ne bi bilo extravergine kvalitete.



– Ono što nas sve ovdje ove godine posebno veseli jest da do sad na maslinama nismo primijetili tragove nikakvih bolesti niti djelovanja štetnika. Plod je, prema svemu što vidimo, potpuno zdrav, a ono što također krasi dosadašanji tijek berbe izuzetno je visok radman od čak 11 kilograma ulja na stotinu kilograma maslina. Prijašnjih se godina u ovo doba radman najčešće kretao u rasponu od oko 8 pa do najviše 10 kilograma pa se sad maslinari uistinu imaju čemu radovati – završava Parčić.



– Uz znanja što su ih davno usvojili otočni maslinari, ali i njihovu discipliniranost u smislu inzistiranja na brzoj preradi ubranog ploda, gotovo da je nemoguće dobiti ulje prosječne, a kamo li ono lošije kvalitete – završio je naš sugovornik.