Neobična aplikacija

UMJETNOST SUKOBA Upoznavanje “borbenih” Kornićara kroz razmjenu “finih” uvreda

Mladen Trinajstić

Uvrede koje su dio aplikacije izgovorene su na tradicionalnom dijalektu mjesta, ali igru mogu igrati i drugi, pa i strani gosti, jer aplikacija ima titlove i na engleskom i na hrvatskom standardu



KORNIĆ Predstavljanjem novog multimedijalnog eksponata, zanimljivog te umnogome originalnog tehničkog dodatka stalnom postavu Zavičajne etnografske zbirke u mjestu Kornić na otoku Krku zaokružen je višemjesečni trud volonterskog tima koji je radio na realizaciji projekta »Umjetnost sukoba«. Radi se o inovativnom i autentičnom projektu koji, kako nam je objasnio njegov idejni začetnik te ujedno i realizator – Marko Vuković, spaja tradiciju i moderne tehnologije.


– Umjetnost sukoba je aplikacija izvedena na ekranu osjetljivom na dodir putem koje posjetitelji Etno kuće od sad imaju priliku zaigrati igru nadmetanja pažljivo odabranim uvredama – objašnjava Vuković koji se prigodom predstavljanja tog svog, u najmanju ruku neobičnog projekta, nije propustio pohvaliti činjenicom da i sam, preko svog djeda, »vuče« kornićarske korijene koji su mu uvelike pomogli u realizaciji te zanimljive ideje. Kroz igru posjetitelji Etno kuće sad mogu bolje upoznati senzibilitet stanovnika Kornića – nastavlja Vuković kojemu je prigodom svečanog prezentiranja ovog zanimljivog tehničko-tehnološkog noviteta društvo radio »kapo« Etno kuće i prvi čovjek Katedre Čakavskog sabora Kornić, etnolog Damir Kremenić.


Sofisticirane uvrede


Pokretanjem igre, posjetitelji najprije biraju osobu, a zatim i temu koju će odigrati. Tako se pokreće video u kojem odabrana osoba izgovara »sofisticiranu uvredu« na račun protivnika. Slijedi odgovor računala, a pobjeđuje vještije sročena i ne previše snažna uvreda.




– Kornićari su borbeni po prirodi pa su sukobi i nesporazumi ovdje neizbježni. Ipak, u malenoj zajednici oskudnoj resursima važno je umijeće balansiranja, upravljanja intenzitetom sukoba – ističe Vuković naglašavajući i da uvrede, rasprave i svađe u Korniću nikad nisu bile, a niti su danas »terminalne prirode«, već uglavnom način na koji ljudi u otvorenoj, temperamentnoj i živopisnoj komunikaciji, argumentima, ali i vještinom njihova verbalnog artikuliranja – dijelom i kroz pravu malu »umjetnost sukobljavanja« – brane svoje stavove.



Etno kuća Kornić je zavičajna etnografska zbirka osnovana 2007. godine u sklopu Katedre Čakavskog sabora Kornić. Smještena je u kamenoj tradicijskoj kući iz 19. stoljeća čiji je jedan dio, s oko 750 izloženih predmeta, ambijentalno uređen na način koji predočava život Kornićara u prošlosti. Novitet Zbirke nalazi se na drugom katu. Doznali smo i da ovaj zanimljiv i hvale vrijedan projekt činom njegova javnog predstavljanja nije zaključen, već je otvoren i spreman za daljnju nadgradnju. To se posebice odnosi na »upgrade« kojim bi se, a kako su nam u ovoj prigodi najavili Vuković i Kremenić, obradila tematika povezana s lokalnim odnosno međumjesnim animozitetima Kornićara i žitelja drugih, tom slikovitom otočnom mjestu susjednih naselja!



– U trenucima krize i potrebe, stanovnici sela na otoku zapravo su nužno usmjereni jedni prema drugima te je uzajamna pomoć jedina opcija. Zbog toga je u Korniću i razvijena umjetnost sukoba – vještina koja pomiruje borbenu narav žitelja ovog mjesta, ali i nužnost gajenja dobrosusjedskih odnosa – objasnio nam je bit tog hvalevrijednog projekta njegov idejni začetnik. Pored zabavne, igra sadrži i obrazovnu dimenziju, dodao je pak Damir Kremenić, ne propustivši ukazati da od sad posjetiteljima Etno kuće dostupna igra, osim što tematizira slojevitost u komunikaciji stanovnika tog otočnog mjesta, ujedno čini i vrijedan dokument vremena.


Na poziv za suradnju u tijeku pripreme i izrade same »igre« odnosno »svađalačke aplikacije po domaću« odazvali su se brojni stanovnici Kornića pa dodijeljene im uloge ondje glume Željko Braut, Matea Dminić, Mirjana Kušljić, Marta Mrakovčić, Tončić Mrakovčić i Branimir Vančina. Jezična savjetnica, doznali smo također od Damira Kremenića, bila je pak Marija Gračaković, dok se kao savjetnica za dizajn angažirala Katerina Duda, umjetnica iz Pule s adresom u Zagrebu. Videomaterijale snimio je i uredio riječki snimatelj Goran Razić, dok je inicijator i realizator Marko Vuković iz Slobodne domene Zadruge za otvoreni kod i dizajn. Cijeli projekt omogućio je i produkcijski podržao Damir Kremenić iz Katedre Čakavskog sabora Kornić, ujedno i voditelj zavičajne zbirke.



– Uvrede koje su sastavni dio aplikacije izgovorene su na tradicionalnom dijalektu mjesta, specifičnom čakavskom narječju kojim se i danas služe žitelji Kornića, a kojem je jedna od posebnosti značajan udio staroslavenskih izraza. Iako svako mjesto ima svoje narječje, u Korniću će ono ovim putem ostati zabilježeno za buduće generacije, a posjetitelji Etno kuće od sad, pored materijalne, mogu dobiti odličan uvid i u onu našu nematerijalnu kulturnu baštinu – zaključio je.


– Ovakvi projekti vrijedan su doprinos ukupnoj turističkoj ponudi Krka, a posebno je zanimljivo što se radi o volonterskom projektu u kojem su sudjelovali stanovnici Kornića. Digitalne tehnologije su dobar put kojim gostima možemo još vjernije približiti našu tradiciju, kulturu i ponudu – izjavila je Nataša Jurina, direktorica TU-a Turističke zajednice Grada Krka.


Spomenimo i da »igru« Umjetnost sukoba s istim žarom, zanimanjem i razumijevanjem, osim govornika čakavskog narječja, mogu igrati i svi koji se služe standardnim hrvatskim jezikom, ali i strani pojetitelji s obzirom na to da aplikacija omogućava iščitavanje titlova na engleskom odnosno štokavskom »standardu«.