Mažoretkinje otoka Krka

U posuđenim uniformama u velikom stilu kroz Rim

Mladen Trinajstić

Mlade otočne mažoretkinje uspješno nastupile na velikoj paradi u Rimu / Snimila  Elizabeta MIKELJ        Stigle su  razgledati i znamenitosti Firence, Rima i Vatikana

Mlade otočne mažoretkinje uspješno nastupile na velikoj paradi u Rimu / Snimila Elizabeta MIKELJ Stigle su razgledati i znamenitosti Firence, Rima i Vatikana

Mlade Krčanke su na svojoj prvoj inozemnoj turneji, skupa s Ogulinkama, gostovale u Firenci, Vatikanu i Rimu, gdje su s mažoretkinjama iz cijelog svijeta sudjelovale u velikoj Novogodišnjoj paradi, na ruti dugoj čak 10 km, plešući puna tri sata bez pauze. Uz veliko iskustvo, stekle su i brojna poznanstva



KRK »Mažoretkinje otoka Krka« vratile su se sa svoje prve inozemne turneje. Mlade, a sad već u izvođenju svojih koreografija i dobro uvježbane otočne mažoretkinje, doznali smo od čelnice i pokretačice udruge – Elizabete Mikelj, imale su čast i zadovoljstvo predstaviti se u Italiji, i to u Firenci, Vatikanu i Rimu, čijim su ulicama i trgovima prodefilirale kao sudionice velike Novogodišnje parade.


– U Italiju je putovala 21 djevojka, cure iz svih sedam krčkih lokalnih samouprava, pa tako s punim pravom možemo reći da smo se već na svom prvom inozemnom gostovanju i više no uspješno predstavile kao mažoretkinje cijelog otoka Krka – napominje čelnica otočne udruge koja je u toj prigodi našu zemlju predstavljala u društvu Ogulinskih mažoretkinja.


Otočanke i Ogulinke jedine predstavljale Hrvatsku na Novogodišnjoj paradi, snimila Elizabeta Mikelj


Otočanke i Ogulinke jedine predstavljale Hrvatsku na Novogodišnjoj paradi, snimila Elizabeta Mikelj



Prijateljice iz Kalifornije




Osim tih dviju domaćih mažoret skupina, u paradi su sudjelovali i brojni mažoret timovi i orkestri iz cijele Europe i Amerike, a sve je djevojke u toj prilici glazbom pratilo 126 sjajnih glazbenika, članova talijanskog orkestra Associazione Filarmonica Vejanese. Mažoretkinje otoka Krka postoje tek godinu dana i ovo im je jedan od prvih nastupa, a definitivno prvi nastup na jednoj ovako velikoj paradi. Sama ruta parade bila je duga čak 10 kilometara, prenijela nam je Mikelj, istaknuvši da su djevojkama trebala puna tri sata da prođu cijeli »paradni potez«. Rutu prijestolnicom Italije, kaže naša sugovornica, otočanke su svladale u velikom stilu, plešući bez i jedne-jedine pauze, bodrene ovacijama brojne publike okupljene na ulicama i trgovima Rima.



Prvo što nas ove godine čeka jest jedno natjecanje krajem ožujka, a potom i sudjelovanje u Državnom prvenstvu mažoretkinja koje će se održati u svibnju, kaže predsjednica i voditeljica Mažoretkibnja otoka Krka. Preduvjet za odlazak na to natjecanje su vlastite uniforme, stoga djevojke pozivaju sve potencijalne donatore i sponzore koji su u mogućnosti dati svoj doprinos za izradu njihovih uniformi da nam se jave na: [email protected] ili pak na telefonski broj 098/260608. Svaki grad ima svoj živući suvenir, a to su njegove mažoretkinje koje su ujedno i najbolje ambasadorice kraja iz kojeg dolaze. Zlatni otok je definitivno dobio svoj živući suvenir, svoje zlatne djevojke, a to su Mažoretkinje otoka Krka. Na nama je da ih podržimo i da im omogućimo da pronesu ime svog otoka diljem svijeta, zaključila je naša sugovornica i više no zadovoljna interesom mladih otočanki za sudjelovanjem u aktivnostima Mažoretkinja otoka Krka.



Svako putovanje je jedna uspomena i nezaboravno iskustvo koje ostaje za cijeli život. Djevojkama će ovo putovanje zasigurno ostati u pamćenju i po brojnim novostečenim prijateljstvima, među ostalima i s cheerleadersicama iz Kalifornije, pa ne moramo biti iznenađeni ukoliko već u skorijoj budućnosti budemo imali prilike vidjeti Amerikanke na Boduliji, nastavljaju predstavnice vodstva tog mladog, ali i sad već vrlo brojnog otočnog mažoret udruženja koje se u ovoj prilici nisu propustile zahvaliti Pulskim mažoretkinjama, kao i vodstvima Mažoretkinja Vrbovec i Nedelišće koje su otočankama za ovu paradu posudile svoje uniforme.


Mažoretkinje otoka Krka, snimila Elizabeta Mikelj


Mažoretkinje otoka Krka, snimila Elizabeta Mikelj



Pozivi sa svih strana


– Naime, naše djevojke još uvijek nemaju vlastite uniforme jer još nismo uspjele zatvoriti financijsku konstrukciju za nabavu 75 potrebnih nam odora, čija izrada stoji preko 200 tisuća kuna, otkrila nam je Mikelj, na propustviši u tom kontekstu zahvaliti i Općini Punat koja, kaže, od prvog dana daje veliku podršku djevojkama okupljenim u tom društvu. Osim što nam je već dala financijski doprinos u iznosu 41 tisuće kuna za izradu uniformi, puntarski su općinari sufinancirali i dio troškova ovog putovanja u Italiju. A da za Mažoretkinje otoka Krka neće biti predaha niti u netom započeloj 2019. godini, kazuje podatak da već imaju pozivnice za gostovanja u Barceloni, Londonu i na Malti, ali i na Azurnoj obali te Ohridu. Osim iz brojnih europskih destinacija, pristigle su nam i pozivnice za dva daleka gostovanja, i to u Shanghaiju te New Yorku, ali sljedeće dvije do tri godine takva će putovanja ipak morati pričekati, sve dok djevojke ne steknu dovoljno iskustva po europskim destinacijama – zaključila je Elizabeta Mikelj.