Krk

U Puntu uskoro otvorenje škole i nove sportske dvorane

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Uz novoizgrađenu dvoranu puntarski će osnovci dobiti i potpuno rekonstruiranu školsku zgradu (izgrađenu 1953.), a gradilište su jučer obišli primorsko-goranski župan sa suradnicima i načelnik Općine Punat



PUNAT U listopadu ove godine učenici Područne škole Punat dobit će najsuvremeniju školsku sportsku dvoranu u Hrvatskoj, a bit će to i prva sportska dvorana na području Općine Punat. Uz novoizgrađenu dvoranu puntarski će osnovci dobiti i potpuno rekonstruiranu školsku zgradu koja je izgrađena 1953. godine, a gradilište ta dva objekta jučer su obišli primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima te načelnik Općine Punat Marinko Žic. Riječ je o projektu koji je sveukupno »težak« 27,6 milijuna kuna, a prema pojašnjenju načelnika, sama rekonstrukcija školske zgrade i izgradnja sportske dvorane investicija je od 20 milijuna kuna. Veći dio tog iznosa, 60 posto, financirala je Općina, dok je ostatak sredstava osigurala Županija.


– Ovo je ostvarenje dugogodišnjeg sna. Gotovo 25 godina otkad je formirana Općina Punat, želja je mještana i lokalne samouprave da rekonstruiramo školu i izgradimo školsku sportsku dvoranu te uredimo okoliš. Samo za uređenje okoliša utrošit će se 4,7 milijuna kuna, a ta će sredstva osigurati Općina, dok će Županija financirati opremanje škole. Bit će to škola koja će zadovoljavati sve standarde, od pametnih ploča i sve infrastrukture koju moderna škola danas mora imati – kazao je Žic.


Argument za doseljavanje


Za puntarsku školu, koja je jedna od četiri područne škole OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk, župan je najavio da će biti potpuno nova škola s kompletnom sportskom dvoranom.




– U ovome trenutku se radi preko deset škola u našoj županiji, što energetske obnove, što rekonstrukcije. Hvala Puntu što je pomogao tako da možemo više škola napraviti, hvala Bakru za dvoranu Hreljin, hvala Čavlima za dogradnju škole Čavle. Otvorit ćemo sad na jesen tri obnovljene škole i mislim da je ova kvaliteta i standard za naše učenike nešto što će privući i doseljavanje stanovništva. Ova škola može primiti dvostruko više učenika i nadam se da će ih i biti – istaknuo je Komadina, dodavši i da je Županija u zadnjih deset godina napravila više od deset školskih sportskih dvorana koje su istovremeno i gradske dvorane, mjesta za kulturu, sport i priredbe.


– Smisao sportske infrastrukture jest da stvara mlade naraštaje, a uostalom to su naši Vatreni dokazali i bez sportske infrastrukture, tako da je sad vrijeme da nađemo izvore financiranja i za sportsku infrastrukturu kao što su Platak, Žičara Učka i tako dalje – kazao je župan.



Izgradnjom školske sportske dvorane, osim poboljšanja uvjeta održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture za učenike škole, pridonijet će se i unapređenju kvalitete života lokalnog stanovništva i turističke ponude, odnosno zadovoljenju širih javnih potreba, kako Škole, tako i Općine Punat. Izvođač radova na objektima je tvrtka GP KRK d.d., dok je za uređenje okoliša s vanjskim igralištem zadužena tvrtka G.P.P. Mikić d.o.o. Omišalj.



Dvogodišnji radovi


Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin osvrnula se na početke pripreme projekta u Puntu, istaknuvši da se radovi, koji su započeli prije dvije godine, odvijaju u roku te da će se u rujnu zatražiti uporabna dozvola i tehnički pregled, a početkom listopada organizirat će se svečano otvorenje novog sofisticiranog objekta u koji će se useliti 123 učenika te škole raspoređenih u osam razrednih odjela.


Do okonačanja gradnje, kao i tijekom prošle školske godine, učenici su smješteni u obližnjem slovenskom odmaralištu, a realizacija projekta, uz potpunu rekonstrukciju postojeće zgrade osnovne škole, obuhvatila je i dogradnju 550 četvornih metara školskog prostora, dogradnju školske sportske dvorane od oko 1.100 četvornih metara, modernizaciju sustava grijanja, uvođenje sustava hlađenja, instalaciju fotonaponske elektrane i uređenje okoliša s vanjskim igralištem.