Svečanost

Trideset sretnih krčkih obitelji dočekalo useljenje u nove POS-ove stanove

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Novu POS-ovu višestambenu građevinu čine dvije stambene cjeline koje imaju svoje zasebne ulaze, na tri nadzemne i jednoj podzemnoj etaži. Podigli su je djelatnici GP Krka tijekom prošlih godinu i pol dana, na 3,7 tisuća »kvadrata« prostranom zemljištu koje je APN-u prepustio Grad Krk



KRK – Narodnog preporoda 69 i 71 dvije su nove krčke adrese, one koje će uskoro u svojim osobnim dokumentima nositi članovi čak 30 obitelji s područja grada Krka. Toliko je, naime, sretnih i ponosnih vlasnika novoizgrađenih stanova uselilo jučer u svoje dugo čekane i napokon dočekane domove, u okrilju Programa društveno poticane stanogradnje izgrađene dvije međusobno povezane višestambene građevine. Izgrađen u ugovorenom roku od 500 dana, novi krčki »stambenjak« zasjao je jučer u punom sjaju, oživljen žamorom njegovih stanara kojima su, na prigodno upriličenoj svečanosti, prethodno ključeve podijelili državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, a kojima su u ovoj prilici društvo još radili i direktor APN-a Slavko Čukelj te Vlado Kirinčić, voditelj krčke ispostave županijskog Odsjeka za graditeljstvo koji je na ovoj svečanosti predstavljao u dolasku spriječenog župana Zlatka Komadinu.


Darovano zemljište


Novu POS-ovu višestambenu građevinu s njenih 30 stanova čine dvije stambene cjeline koje imaju svoje zasebne ulaze. Tijekom prošlih godinu i pol, na 3,7 tisuća »kvadrata« prostranom zemljištu koje je APN-u prepustio Grad, djelatnici GP Krka podigli su zgradu koja unutar njenih triju nadzemnih te jedne podzemne etaže stanarima nudi 2,5 tisuća »kvadrata« bruto razvijene površine, odnosno 900 »kvadrata« neto površine.


Govoreći o zgradi koja je postala domom trideset obitelji njegovih sugrađana, krčki je gradonačelnik predstavio i da je ukupna vrijednost cjelokupne investicije dosegnula 16,6 milijuna kuna, iznos u kojem je Gradska uprava, kroz darovanje zemljišta opremljenog komunalnom infrastrukturom, sudjelovala sa svojih 4,8 milijuna kuna. Državni tajnik Uhlir dodao je i da su poticajna sredstva Republike Hrvatske u realizaciji ovog projekta dosegnula vrijednost od oko 3 milijuna kuna, čime je u konačnici ostvarena za krčke prilike i više no povoljna kupoprodajna cijena »kvadrata« stambenog prostora od 1.106 eura. Državni tajnik Uhlir je podsjetio i da je krčki POS samo jedan u nizu sličnih projekata koji se ostvaruju diljem zemlje.


Izrada strategije


– Po tom modelu je do sad izgrađeno više od 4 tisuće stanova u koje je od 2000. godine uloženo više od 8 milijardi kuna. Projekti se razvijaju i dalje, u dvadesetak gradova oni su u ovom trenu u pripremnoj fazi, a kroz subvencije i novi Zakon o subvencioniranju stambenih kredita koji je ove godine polučio iznimne rezultate, plan Ministarstva jest da do kraja 2020. našim građanima omogućimo useljenje u čak 20 tisuća dodatnih stambenih jedinica – zaključio je Uhlir.Podsjetio je da se prvi put od osamostaljenja Hrvatske danas aktivno radi i na izradi nacionalne stambene strategije, ali i na izradi i donošenju zakona o upravljanju i održavanju zgrada, kao i zakonu o legalizaciji infrastrukture te mnogim drugim s njima povezanim podzakonskim aktima koji će, zaključio je, građanima omogućiti lakše i učinkovitije upravljanje imovinom. Predstavljajući pak građevinu koja je uljepšala i obogatila rubni dio grada, Darijo Vasilić i Vlado Kirinčić složili su se i u ocjeni da stanove koji su jučer predani na korištenje njihovim novim vlasnicima uz kvalitetnu izvedbu krasi i visok stupanj energetske učinkovitosti.

Sretni i uzbuđeni




Među Krčanima koji su jučer, preuzimanjem ključeva novih stanova, sretno završili nimalo lak ni jednostavan postupak svoga »kućenja«, bile su i mlade obitelji Milunović te Mujsinović. Prvospomenuti – supružnici Milivoj i Ivana i njihova djeca Karlo i Doris, rekli su nam da su sretni i uzbuđeni.


– Nije mala stvar dočekati dan useljenja u svoju prvu nekretninu – ustvrdio je Milivoj Milunović.


– Nije prvi put da ćemo ući u svoj stan, obišli smo ga i razgledali i u fazi dok su radovi još uvijek trajali, tako da znamo što nas unutra čeka – dodala je njegova supruga Ivana, složivši se sa suprugom u ocjeni da su radovi izvedeni vrlo kvalitetno.


Ni njihovi susjedi, Sara i Valentin Mujsinović, koji su ondje jučer feštali sa svojim kćerima Patricijom i Paolom, također nisu skrivali sreću i zadovoljstvo.


– Napokon imamo svoj dom, dosad smo živjeli kod roditelja. Nije nam bilo loše, ali ipak je bilo vrijeme da se skrasimo u svojem »gnijezdu« pa tako jedva čekamo ući i s curama proslaviti ovaj za sve nas velik i važan dan – zaključila je gospođa Sara, ocijenivši i da su kupci POS-ovih stanova, uzme li se u obzir prosjek cijena stanova u Krku, »prošli« i više no dobro.