Krčki sajam

Tradicionalno natjecanje u ručnom rezanju pršuta u Krku: Čedomir Miler i Robert Anton Kraljić odrezali najdulju fetu

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



Sad već tradicionalno natjecanje u ručnom rezanju pršuta kojeg, obzirom na to da prema spoznajama njegovih organizatora sličnih događanja nigdje drugdje nema, predstavnici TZ-a i Grada Krka nazivaju i neslužbenim svjetskim prvenstvom u toj Krčanima dragoj »disciplini«, i u svom šestom izdanju ponudilo je dosta uzbuđenja ali i smijeha i zabave, kako njegovim sudionicima tako i svima koji su ga tek onako usput pratili. Događanje uklopljeno u program 493. Krčkog sajma – manifestacije koja je jučerašnjim koncertom Parnog valjka ali i spektakularnim piroglazbenim vatrometom zaključena u velikom stilu okupilo je svu silu natjecatelja, kako onih iz novinarskih tako i iz krugova otočnih jedinica lokalne samouprave i turističkih organizacija čiji su čelnici, sudjelujući u ovom atraktivnom natjecanju, tako i sami pridonijeli predstavljanju i promociji krčkog ali i hrvatskog pršuta i pršutarstva.


Dvije discipline


Jedinstveno natjecanje koje je i ovog puta plijenilo pažnju Krčana i njihovih brojnih gostiju na slikovitom Kamplinu okupljene je novinarske ali i načelničko-turističke ekipe angažiralo u ogledima koji su podrazumijevali dvije »discipline« – ručno rezanje najdulje fete kao i čim bržeg, urednijeg i težinski preciznijeg rezanja i serviranja onih ugostiteljskih, 10-dekagramskih porcija slasne suhomesnate delicije. Naposljetku se, u konkurenciji 12 iskusnih i u rukovanju noževima već i prilično vještih ekipa najboljom pokazala ona kombinirana od predstvnika domaćina – Grada Krka i susjedne Općine Malinska-Dubašnica.





Krčki dogradonačelnik Čedomir Miler i malinskarski općinski načelnik Robert Anton Kraljić iskazali su zavidnu pršutarsku vještinu koja im je, osim naslova ovogodišnjih svjetskih prvaka, donijela i suhomesnate nagrada kakvima su, spomenimo i to, uz njih još nagrađeni i drugoplasirani reprezentativci TZ otoka Krka Majda Šale i Anton Bolonić, te trećeplasirani novinarski dvojac portala Otok-krk.org i Multimedijalne udruge Krčka beseda – Denis Lešić i Milovan Kirinčić.


Promocija pršutarstva


Uz spomenute, u natjecanju su još sudjelovale i ekipe općina Omišalj i Dobrinj, TZ-a Omišalj i Punat kao i ekipe Radia OK, Kanala Ri, Radia Rijeka, HTV-ova Studia Rijeka, a potom još i Radija Korzo, slovenskog ugostiteljskog časopisa Gostinec te naravno Novog lista čije su boje i ovog puta ondje branili Edi Prodan i Slivano Ježina.



Za razliku od prethodnih ljeta kad je natjecanje, osim za zabavu sudionika i uvijek brojnih gledatelja, uglavnom bilo posvećeno promociji Krčkog pršuta, ove je godine to događanje bilo posvećeno promoviranju hrvatskog pršutarstva pa se, osim na pršutima pristiglim iz »Kuće krčkog pršuta Žužić«, na Kamplinu »mastilo« i na onim dalmatinskim, jednako kao i drniškim pršutima koji su doputovali posredstvom Klastera hrvatskog pršuta.