Slavlje u Belom

Tko bi joj dao tolike godine: Teta Dunčica s Cresa proslavila stoti rođendan

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Teta Dunčica i u dubokoj starosti živi sama i skrbi se o sebi, obrađuje svoj vrt, a i susjedov jer, kako kaže, »šteta da bude neuredan«. Donedavno je brala masline, dovlačila i sama pilila drva za ogrjev



BELI – Okružena prijateljima i rodbinom koja je za ovu prigodu doputovala s kvarnerskih otoka, Istre, ali i iz Austrije i SAD-a, Domenica Zec, poznatija kao teta Dunčica, proslavila je svoj stoti rođendan. Slavlje je započelo u župnoj crkvi svetom misom koju je predvodio donedavni župni upravitelj Anton Depikolozvane uz kojeg je bio i njegov nasljednik vlč. Kristijan Perović, a nastavilo se na trgu Pricrekva gdje su sve okupljene počastili Grad Cres i Mjesni odbor Beli.


Među brojnim čestitarima teti Dunčici su buket cvijeća darovali gradonačelnik Kristijan Jurjako i predsjednik Udruge umirovljenika Mauricio Pinezić, Udruga je poklonila i veliku tortu, a vlč. Depikolozvane krunicu.


– Teta Dunčica uvijek ima krunicu u ruci i možda je u tome tajna njezine dugovječnosti jer molitva smiruje, a time i produžuje život, rekao je vlč. Depikolozvane.




Proslava stotog rođendana zaključena je zajedničkim ručkom u creskom restoranu Nono Frane gdje je slavljenici čestitku uputila rođakinja Mariolina Zec, prisjetivši se njezinog dugog životnog puta od rodne Rosuje na Tramuntani, preko Amerike do Belog.


– Hvala Vam za svu ljubav i gostoprimstvo koje ste nam uvijek iskazivali, za sve njoke koje ste za nas umijesili, a najviše za primjer velike vjere i dobrih djela, završila je svoju čestitku Mariolina Zec te pročitala poruke pristigle od svih onih koji nisu mogli osobno prisustvovati slavlju.


Teta Dunčica i u dubokoj starosti živi sama i skrbi se o sebi, obrađuje svoj vrt, a i susjedov jer, kako kaže, »šteta da bude neuredan«. Donedavno je brala masline, dovlačila i sama pilila drva za ogrjev, ali joj to obitelj sada brani kako joj se ne bi nešto dogodilo dok sama šeće šumom ili maslinicima. Upravo skroman i aktivan život smatra receptom za dugovječnost, a mnogi su na proslavi njezinog stotog rođendana u šali komentirali da izgleda nekoliko desetljeća mlađa od datuma navedenog u rodnom listu.