Nova elektrovozila

Tihi, čisti i štedljivi: U svekrčkoj “ekofloti” 11 novih automobila

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Nakon 11 elektropunionica, Krk se može pohvaliti s čak 11 službenih, servisnih elektromobila – deset novih elektro UP-ova te jednim Cliom koji su preobrazili vlastitim snagama i znanjem. Po jedno vozilo dobit će svaka od sedam lokalnih jedinica na uporabu njihovim redarima i službenicima na terenu



KRK Predstavljanjem i svečanom primopredajom netom kompletirane flote novih elektrovozila – deset Volkswagenovih e-UPova obilježeno je »finale« još jednoga u poduljem nizu ambicioznih i hvalevrijednih projekata realiziranih u zajedništvu otočnih jedinica lokalne samouprave i njihove zajedničke komunalne tvrtke Ponikve eko otok Krk. Osim čišćeg, urednijeg i komunalano opremljenijeg otoka, Krk se projektima poput ovoga nastoji učiniti i »područjem nulte emisije stakleničkih plinova«, odnosno otokom na kojem će energija proizvedena iz obnovljivih izvora premašivati ukupnu energetsku potrošnju.


– Sve jedinice lokalne uprave otoka Krka još su 2012. godine usvojile Interdisciplinarnu strategiju nulte emisije stakleničkih plinova za održivi razvoj otoka Krka i pritom obvezale Ponikve na razvijanje niza s njom povezanih projekata, naglasio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić na početku jučerašnje svečanosti na parkiralištu otočnog komunalca. Napomenuo je da su u tom smislu, i s istim strateškim ciljem, na Krku u proteklom periodu već uspješno realizirani brojni projekti energetske učinkovitosti u zgradarstvu, proizvodnje električne energije u malim solarnim elektranama, oni povezani sa smanjenjem potrošnje energije ugradnjom LED tehnologije u sustave javne rasvjete, ali i na planu poticanja elektromobilnosti.


Jedanaest punionica


– Upravo kod ovog potonjeg cilja danas se možemo pohvaliti izgradnjom 755 tisuća kuna vrijednih 11 punionica za električne automobile, uz pomoć kojih se na našem otoku istovremeno mogu puniti čak 22 automobila, nabavkom elektroskutera kojima se služe naši komunalni i prometni redari, nastavio je, obraćajući se okupljenima u ime svih svojih, ondje također prisutnih kolegica i kolega Vasilić, »potcrtavši« da se najturističkiji, ali i »najzeleniji« otok od jučer može pohvaliti i s čak 11 službenih, odnosno servisnih elektromobila.




Uz deset novodobavljenih električnih UP-ova, krčki su komunalci, naime, jučer predstavili i jedan električni Renault Clio – vozilo koje su vlastitim snagama i znanjem iz konvencionalnog automobila pogonjenog motorom s unutarnjim izgaranjem uspjeli pretvoriti u siguran i štedljiv elektroautomobil.


Po jedno vozilo iz jučer predstavljene elektroflote, rekao je direktor Ponikava Frane Mrakovčić, bit će na uporabu prepušteno svakoj od sedam krčkih lokalnih jedinica pa će tako njihovi komunalni ili prometni redari (odnosno svi ostali službenici koji imaju potrebu za svakodnevnim terenskim radom) svoje zadatke moći obavljati na znatno tiši, jeftiniji i čišći, odnosno ciljevima zajedničke Strategije sukladniji način, bez emitiranja štetnih plinova.


Ostala će se vozila koristiti u komunalnoj tvrtki, napomenuo je Mrakovčić, naglasivši da je ostvarenju ove, čak 1,6 milijuna kuna vrijedne investicije značajno pripomogao Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša potporom u vrijednosti 40 posto ukupne vrijednosti nabave, odnosno sa 616 tisuća doniranih kuna.


Isplativa investicija


Svečanom predstavljanju elektroautomobila koji će već danas biti u pogonu na cijelom otoku, nazočili su i predstavnici Porschea Hrvatska, tvrtke koja se na javnom natječaju izborila za dobavu deset elektrovozila, kao i Hrvatskog telekoma čiji su stručnjaci bili uključeni u izradu sustava povezivanja i daljinskog upravljanja krčkom mrežom elektropunionica, najvećeg i najcjelovitijeg sustava te vrste u našoj zemlji.


A njime je, istakli su predstavnici tih dviju kompanija, taj otok još jednom pokazao da je, osim na turističkom, neupitni hrvatski lider i na planu promicanja i poticanja elektromobilnosti. Jučer predstavljena vozila krase iznimne performanse pa tako, uz maksimalnu brzinu od čak 130 km/h, novi bodulski električni automobili mogu autonomno prelaziti razdaljinu od 100 do 150 km, i to uz trošak ne veći od 7 kuna! Ta činjenica, uz bitno smanjene troškove njihova održavanja i registriranja, cjelokupnu investiciju, osim u ekološkom smislu, čini i financijski isplativom, u razdoblju ne duljem od pet godina.


A govoreći o »učincima« ovog ljeta u funkciju stavljene mreže punionica elektrovozila na kojima se, valja istaknuti, sve do idućeg ljeta baterije mobilnih »elektrozujalica« mogu puniti potpuno besplatno, Mrakovčić je naglasio da je tijekom protekle sezone bilježena njihova značajna uporaba.


– Teško je ne primijetiti da su na taj potez odlično reagirali vlasnici elektrovozila iz turističkih redova, posebice oni iz nama susjednih zemalja koji su na Krk došli dijelom i zbog spoznaje o postojanju te izuzetno guste i svima dostupne infrastrukturno-energetske mreže, napomenuo je čelnik Ponikava. Tako je od početka ljeta pa do jučer na Krku registrirano 1.620 sati punjenja što bi, ilustracije radi, činilo gotovo 68 dana. Pritom je korisnicima elektrovozila »poklonjen« 4.081 kW električne energije koja je otočne lokalne jedinice stajala svega 3.795 kuna.