Trodnevna manifestacija

Sve je spremno za Lovrečevo, Krčki sajam može početi

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Tradicionalni termin u kojemu se trodnevni Krčki sajam ili Lovrečeva oduvijek upriličuje, od 8. do 10. kolovoza, i ovog puta trebao bi biti ispunjen zanimljivim i kvalitetnim događanjima



KRK Polako ali sigurno, u Krku se dovršavaju pripreme za još jedno, već 494. izdanje Krčkog sajma iliti Lovrečeve. Najveće, najsposjećenije i najveselije ljetno događanje na području tog turističkog grada, ali i cijelog otoka Krka, zapravo je, konstatirala je to jučer u ime organizatora ove manifestacije Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda TZ Grada Krka, sad već u potpunosti spremno te bi tradicionalni termin u kojemu se trodnevni Krčki sajam oduvijek upriličuje (od 8. do 10. kolovoza) i ovog puta trebao biti ispunjen zanimljivim i kvalitetnim događanjima.


– Manifestacija koju ovaj starodrevni otočni grad ugošćuje još od daleke 1524. godine i ove će godine biti obojana predstavljanjima makar malog segmenta duge, bogate i raznovrsne kulturno-povijesne baštine grada i otoka Krka, ali i nastojanjima da takav program obogatimo i dopunimo prezentacijama naša današnjice – naglašava Jurina, zaključujući da će Lovrečeva i ovog puta tako biti spoj prošlosti i sadašnjosti, i to u baš svim segmentima ponuđenih programa.


Domaći proizvodi


Trodnevni sajam organiziran u čast svetog Lovre – jednog od dvaju krčkih nebeskih zaštitnika, uz nezaobilaznu, modernom turizmu prilagođenu zabavno glazbenu, ali i gastronomsku notu zadržat će i sve svoje izvorne trgovačko-sajmene elemente koje, naglašava naša sugovornica, organizatori nastoje okrenuti i posvetiti proizvođačima i prodavačima isključivo domaćih, kvalitetnih proizvoda, kako onih suvenirske prirode, tako i onih koji predstavljaju presjek proizvodnje tradicionalnih prehrambenih proizvoda.




– Interes za sudjelovanjem i izlaganjem na Krčkom sajmu uvelike nadmašuje naše prostorno-organizacijske mogućnosti pa tako i ovog puta imamo privilegij biranja samo onih najboljih i najreprezentativnijih izlagača koji će sudjelovati u trodnevnom »šušuru« kakav će ispuniti sve krčke ulice, trgove kao i gradsku rivu – nastavlja Jurina, ne zaboravljajući spomenuti da će bogatiji i sadržajniji no inače biti i programi radionica. U njima će svoje vještine, znanja i iskustvo predstaviti brojni znalci i majstori tradicijskih zanata i vještina, uz ostale i oni koji se bave proizvodnjom glinenih suvenira, filcanjem vune, izradom različitih ukrasnih predmeta od naplavina, ali i kreiranjem dopadljivih ukrasa od listova kukuruza i drugog bilja, kaže čelnica TZ-a.



Krčki sajam tradicionalno »pada« u vrijeme najjače turističke špice, u danima u kojima je u Krku i bez njega nemoguće pronaći i jednu slobodnu postelju. Iako je sezonski zenit tek pred nama, već sad imamo razloga biti zadovoljni jer u Krku, za razliku od nekih drugih domaćih turističkih središta koja su u srpnju bila nešto lošije posjećena no lani, ovog srpnja nije bilo negativnih odstupanja u smislu manjeg broja turista i ostvarenih noćenja, istakla je Jurina, napomenuvši da je aktualna srpnjska statistika »u dlaku« jednaka rekordnoj lanjskoj.


U ovom smo trenu, gledano na godišnjoj razini, po tom pitanju u 5-postotnom plusu i to ponajprije zahvaljujući odličnim predsezonskim rezultatima, zaključila je direktorica TZG Krka, ocijenivši da će, bude li i kolovoz ponovio lanjske brojke, ostvarenje milijuntog noćenja u gradu ovog ljeta biti proslavljeno ranije no obično, možda već početkom rujna.



Promocije udruga


Važan segment Krčkog sajma oduvijek su i prezentacije, odnosno promocije svih lokalnih udruga, kulturnih društava i folklornih skupina čiji će članovi redom imati priliku nastupiti i posjetiteljima Krčkog sajma predstaviti se na Veloj placi, dok će onaj drugi krčki strogradski trg, slikoviti Kamplin, već tradicionalno biti mjesto na kojem će se predstavljati brojni hrvatski majstori starih zanata, ali i mjesto na kojem će se odvijati kostimirani, povijesni dio programa koji će biti najzanimljiviji stranim posjetiteljima.


Osim srednjevjekovne ceremonije otvaranja, a koja će se upravo na Kamplinu odvijati tijekom prve sajmene večeri, spomenuti će trg u drugoj večeri biti i poprište sedmog po redu natjecanja u ručnom rezanju pršuta koji, s ciljem promocije krčkog i hrvatskog pršutarstva, i ove godine upriličujemo u suradnji s proizvođačima krčkog i drniškog pršuta okupljenih u Klasteru hrvatskog pršuta, nastavlja Jurina.


Glazbeno središte Krčkog sajma, zaključuje naša sugovornica, i ovog će puta biti krčka riva na kojoj će nastupiti znana imena domaće estrade, među kojima i mnogi koje Krčani do sad nisu imali priliku uživo slušati. Zvijezda prve večeri bit će tako Željko Bebek, nositelji glazbenog programa druge večeri su pak Songkillersi, a sve će posljednje sajmene noći zaključiti Nina Badrić. Na velikoj bini u luci priliku za nastup dobit će još i članovi grupa Xfinity, Grapevine Babies, Open Roada te Eni i Vjeko, odnosno Super Cover Banda.


Po običaju, u ponoć posljednje sajmene noći posjetitelji će imati priliku uživati u nezaobilaznom glazbenom vatrometu kojim će Krčani i ovog puta pojačati fenomen nebeskih »suza svetog Lovre« kojima spomenuti nebeski suzaštitnik grada u to vrijeme oduvijek nagrađuje žitelje »svog« Krka.