Projekt ''Barbičin''

Solarna elektrana nad Baškom u funkciji bi mogla biti već do konca 2019.

Mladen Trinajstić

Zemljište za solarnu elektranu / Foto M. TrinajstićSolarna elektrana Barbičin snage 5 MW planira se graditi na zemljištu koje je najvećim dijelom u vlasništvu države, a upravo su riješeni imovinsko-pravni odnosi preduvjet za ishođenje dozvole. Ministar Marić dao je podršku projektu, ali i istaknuo nužnost suradnje s Ministarstvom poljoprivrede



BAŠKA Ministar državne imovine Goran Marić danas se u Baški susreo s predstavnicima te krčke općine, predvođenim općinskim načelnikom Tonijem Juranićem. Tema njihova radnog susreta bio je projekt Sunčane elektrane »Barbičin« kojeg Općina već neko vrijeme samostalno razvija i dokumentacijski priprema, a za koju je već uspjela ishoditi i pravomoćnu lokacijsku dozvolu. – Glavni cilj projekta solarne eletrane, osim proizvodnje »zelene« električne energije i njenog upuštanja u elektroenergetsku distribucijsku mrežu, jest i namicanje ekonomske koristi od tog projekta za lokalnu zajednicu, kao i davanje doprinosa bašćanskoj, pa i sveotočnoj okrenutosti korištenju obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenju emisije stakleničkih plinova u atmosferu – naglasio je, predstavljajući taj ambiciozni projekt ministru Mariću, bašćanski načelnik Toni Juranić.


Toni Juranić i Goran Marić / Foto M. Trinajstić


Toni Juranić i Goran Marić / Foto M. Trinajstić



Država većinski vlasnik




– Solarna elektrana »Barbičin« planira se izgraditi na prostranom platou visoravni na jugoistočnom dijelu otoka Krka, na području lokalnog naziva Valnišće, odnosno na zemljištu koje je tek manjim dijelom u vlasništvu Općine Baška, nastavio je Juranić, dodavši da je planirana proizvodna snaga elektrane, na mjestu njenog priključka na mrežu, 5 MW. Objašnjavajući razloge i motive svog jučerašnjeg druženja s prvim čovjekom ministarstva zaduženog za upravljanje državnom imovinom, Juranić je napomenuo da je najveći dio zemljišta na kojem je elektrana planski zacrtana u vlasništvu države. – Sastanak smo iskoristili ponajprije za razgovor o načinu rješenja imovinsko-pravnih odnosa između Općine Baška i Republike Hrvatske, a sve u svrhu stvaranja preduvjeta nužnih za čim skoriju realizaciju tog, držimo, vrijednog i razvojno bitnog projekta koji u ovoj fazi podrazumijeva još tek izdavanje energetskog odobrenja, odnosno ishođenje građevinske dozvole – nastavio je prvi čovjek bašćanske izvršne vlasti.



Ukupna vrijednost projekta izgradnje sunčane elektrane Barbičin, do mjesta njena spajanja na elektrodistribucijsku mrežu, dosiže iznos od kojih 80 milijuna kuna, istaknuo je bašćanski načelnik. Uz to, Juranić je ocijenio i da bi, riješe li se imovinsko-pravna pitanja na način na koji je to najavio ministar Marić, a koji podrazumijeva ustupanje prava građenja od strane države lokalnoj upravi, solarna elektrana nad Baškom mogla biti u funkciju stavljena već do konca 2019. godine.



(Ne)nadležno ministarstvo


Ministar Marić nije skrivao svoje zadovoljstvo svime što su mu jučer, prezentirajući ovaj projekt, prenijeli predstavnici najjužnije krčke općine. – Ovo uistinu jest pažnje vrijedan projekt koji se u potpunosti poklapa i s okrenutošću, odnosno zauzetošću državnih tijela po pitanju razvoja otoka. Petnaesthektarsko zemljište na kojem općinari planiraju izgraditi ovaj energetski kompleks, izvan je zone gradnje te je u tom smislu, u nastojanju stvaranja uvjeta za realizaciju elektrane, nužno ovo pitanje rješavati u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede u čijoj su ingerenciji takva državna zemljišta, ustvrdio je Marić. U svakom slučaju, Općina Baška će u nastavku razvijanja tog svog projekta imati našu podršku, uz napomenu da sve što sam rekao vrijedi isključivo za projekte koji će se poduzimati od strane institucija lokalne zajednice, a ne i privatnih investitora kojima država, treba to reći – ne prepušta zemljište. Nastavljajući se na ovu ministrovu opasku, Juranić je ustvrdio da je intencija Općine Baška, ali i svih ostalih krčkih jedinica lokalne samouprave koje su, priznao je, zasad tek načelno izrazile spremnost zajedničkog ulaska u ovaj elektroenergetski projekt, da se i izgradnja tog kompleksa, upravljanje njime te, u konačnici, ubiranje koristi od njegova rada, zadrži u rukama otočana. – Ja osobno na ovaj projekt gledam kao na jedan od najvećih i najkorisnijih eko-projekata na našem otoku i on će nedvojbeno i isključivo biti usmjeren ka javnom interesu – završio je Juranić.