Četvrta godina projekta

Školski maslinik u Krku ‘poligon’ za učenje o maslinarstvu

Mladen Trinajstić

Fotografije OŠ Fran Krsto Frankopan Krk

Fotografije OŠ Fran Krsto Frankopan Krk

Po završetku ručnog branja maslina, cjelokupan urod otpremljen je u toš Kuće maslinovog ulja »Nono«, a ulje je zbrinuto u staklene bočice zapremine 1 decilitra na kojima će biti u školi dizajnirane etikete



KRK – Izgradnjom novog sjedišta OŠ »Fran Krsto Frankopan«, točnije njenog matičnog školskog odjeljenja u gradu Krku, uz istočni dio korpusa tog suvremenog i prostranog zdanja krčki su osnovci na raspolaganje dobili prostrani dio dvorišne parcele pogodne za organizaciju školskoga vrta.


Ondje je, predstavio nam ravnatelj krčke škole Serđo Samblić, prije više godina zasađeno devet stabala masline za čiji su se uzgoj i pravilan razvoj od tad predano brinu krčki školarci i njihovi učitelji.


Redovita briga o školskom masliniku koji je s vremenom izrastao u plodonosni nasad ali i reprezentativan ukras školskog dvorišta i ove je jeseni donijela bogat urod koji je tijekom netom odrađene berbe, već četvrtu godinu zaredom, iskorišten i za širenje odnosno praktično upotpunjavanje znanja krčkih osnovaca o maslinarstvu i prirodi uopće.


Priroda u praksi




– Naime, slijedom spomenutih nastojanja, još 2016. godine u školi je pod vodstvom profesora Borisa Brnića osmišljen i u praksu pretočen projekt namijenjen prije svega učenicima trećih i šestih razreda, polaznicima razrednih odjeljenja čiji su kurikulumi zapravo i najviše povezani s takvim hortikulturno-poljoprivrednim inicijativama, objašnjava nam Samblić ocjenjujući i da su terenske odnosno praktične edukativne aktivnosti, koje se od tad u Krku provode, zapravo »praktični nastavak« teorijskih znanja i spoznaja koje osnovci usvajaju tijekom redovitih, unutaručioničkih satova iz predmeta priroda i društvo.


Tako su i ove godine u školskom masliniku, a kao uvod u četvrtu sezonu ekoprojekta »Maslina«, nakon kratkog osvrta profesora Borisa Brnića na sva dosadašnja izdanja ove hvalevrijedne inicijative prigodno predavanje o povijesti uzgoja masline, njenim sortama na Krku i maslinarskim posebnostima tog otoka održali krčki agronomski stručnjaci David Mrakovčić i Saša Grgantov.


Potom je, dajući doprinos interdisciplinarnosti tog projekta, o simbolici masline u biblijskim knjigama i ulozi maslinovog ulja u crkvenoj praksi osnovcima progovorio i krčki župnik, vlč. Anton Valković da bi u nastavku, nakon završne riječi u svim krčkim pa tako i školskim priredbama prisutnog kneza Mikule IV. Frankopana, uslijedila zajednička berba, i to ne samo u školskom vrtu već i vrtovima obližnje crkve Majke Božje od Zdravlja koja se nalazi tik u krčku školu.



– Ni tu ovoj zanimljivoj, korisnoj i poučnoj školskoj ekoakciji nije bio kraj, nastavlja ravnatelj Samblić predstavivši nam da je, po završetku ručnog branja maslina, cjelokupan urod potom otpremljen u toš Kuće maslinovog ulja »Nono«.


Školsko ulje


U spomenutoj krčkoj uljari osnovci su potom dobili priliku upoznati i proces njihove prerade ali i svjedočiti postupcima pretvaranja »školskih maslina« u kvalitetno, ekstra djevičansko maslinovo ulje. Na taj su način otočni osnovci, kao krunu svoje cjelogodišnje brige o školskom masliniku, četvrtu godinu zaredom dobili svoje odnosno školsko maslinovo ulje koje je, u završnici poučnog školskog projekta unutar kojeg su osnovci sudjelovali u baš svim etapama njegove proizvodnje, potom flaširano u staklene bočice zapremnine od 0,1 l te k tome još i označeno posebno dizajniranom etiketama koje su produkt kreativnosti krčkih osnovaca i njihovih nastavnika.



Sljedeće godine mali jubilej


U projektu su ove jeseni sudjelovali učenici 3.a i 3.b razreda, zajedno sa svojim učiteljicama Ksenijom Katunar i Karmelom Vajdoher Žilić, jednako kao i učenici 6.a i 6.b razreda predvođeni učiteljicom prirode, biologije i kemije Sandrom Krmpotić Gržančić.


Uspjeh ovogodišnjeg ekoprojekta »Maslina«, koji je pri tom od školaraca i fotografski odnosno videodokumentiran na najbolji mogući način najavljuje njegovo jubilarno, peto izdanje koje će se, sudjelovanjem dviju novih generacija krčkih školaraca, na istom mjestu i u isto vrijeme odvijati dogodine.