Tradicionalna fešta

Rekordna lignjada na Unijama: Ulovili 680 liganja

Anja Tomović



UNIJE Na Unijama je održana 9. tradicionalna lignjada u kojoj je sudjelovalo čak 36 ekipa s rekordnim ulovom 680 lignji rekordne ukupne težine 94 kilograma. Lovilo se, kažu lignjolovci, na najboljim pozicijama, uz zapadnu obalu Unija, između rtova Arbit i Lokunj. Ove su godine pobjedu odnijeli Aleksandar i Vlado Lončar sa susjednog otoka Suska. Oni su na vaganje donijeli 85 liganja ukupno teških 13,57 kg.


Drugo su mjesto osvojili Zvonimir Blažić i Tihomir Blažić ulovom od 10,25 kg (75 komada), a treći su bili Željko Krsmanović i Željko Mitrović s točno 10 kilograma, odnosno 70 ulovljenih lignji. Četvrtoplasirani su bili Tomislav i Miljenko Orlić sa 6,965 kg (54 komada). Večer uoči lignjade održan je i turnir u pikadu čiji su pobjednici Franko Nikolić-Kapeli i Vedran Morin.


Pod pokroviteljstvom Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, VMO-a Unije, SD Škarpine iz Nerezina i Udruge Slow food Unije nakon natjecanja održana je fešta s pjesmom i plesom. Na fešti se okupilo cijelo selo, uz brojne goste, pa je u pripremljenim tek ulovljenim lignjama uživalo više od 250 posjetitelja. Pali su i prvi dogovori za sljedeću, jubilarnu desetu lignjadu.