Novčane nagrade

Reciklaža i umjetnost: Krčki komunalac traži ekološki osviještene kreativce

Mladen Trinajstić

Foto: I. GRŽETIĆ

Foto: I. GRŽETIĆ

Za najvještije sudionike dvaju povezanih natječaja komunalci su pripremili i vrijedne nagrade. Tako su za najbolja tri odrasla sudionika osigurane novčane nagrade u iznosima od 5.000, 4.000 i 3.000 kuna, dok su djeci namijenjene nagrade u iznosima od 500 pa do 1.500 kuna



KRK Otočna komunalna tvrtka Ponikve eko otok Krk raspisala je ovog tjedna dva eko nagradna natječaja. Nastavljajući svoju višegodišnju praksu podizanja svijesti o važnosti i značaju očuvanja okoliša kroz poticanje mladih, ali i starijih otočana na kreativno djelovanje povezano s ekološkim temema, krčki su komunalci takav vid svog djelovanja ovog puta osmislili u prilično širokom rasponu tehnika i medija umjetničkog djelovanja te svoja nastojanja otvorili i likovnjacima, kiparima, dizajnerima i filmašima jednako kao i piscima, bez obzira radi li se o pojedincima, grupama, amaterima ili pak profesionalcima. Kao i uvijek do sad, poseban su natječajni segment u Ponikvama posvetili kreativnom djelovanju djece i mladih.


Promicanje reciklaže


»Reciklažom do umjetnosti« naziv je ovogodišnjeg natječajnog projekta koji su predstavnici Ponikava, nastojeći u nj uključiti čim širi krug kreativaca, ovog puta priredili u okrilju dvaju zasebnih natječajnih poziva, obaju popraćenih sasvim solidnim novčanim iznosima kojima će, po običaju, i ovog puta biti nagrađeni autori najkvalitetnijih i najuspješnijih radova. Svrha natječaja je promicanje recikliranja i ponovnog korištenja otpadnog ili kakvog drugog materijala te poticanje na kreativno i inovativno izražavanje, u skladu sa zajedničkim strateškim ciljevima svih jedinica lokalne samouprave otoka Krka da se do 2022. godine dostigne reciklaža najmanje 75 posto prikupljenog otpada te spriječi njegovo trajno pohranjivanje na odlagalištu, ističu najavljujući spomenuti natječajni projekt predstavnici otočnog komunalca.


Organizatori napominju i da je natječaj prilika da javnost dozna što više korisnih činjenica o recikliranju, odgovornom korištenju resursa i održivim kulturama, putem kreativno-istraživačkih akcija i projekata sudionika tog pažnje i hvale vrijednog projekta.




– Njegov temeljni cilj je podići svijest, ali i pružiti potporu svim programima usmjerenim ka poticanju ponovne uporabe materijala i predmeta, a sve da bi se naposljetku izgradila snažna veza između svih sudionika natječaja – pojedinaca i obrazovnih zajednica, jednako kao i veza između održivosti i umjetnosti, riječi su kojima nam je taj hvalevrijedan projekt otočne komunalne tvrtke jučer predstavio pomoćnik direktora, Ivan Jurešić.



Ovogodišnji će radovi 31. svibnja biti izloženi u krčkoj galeriji Decumanus


Vrijedne nagrade


– Spomenimo i da tema svih prijavljenih radova treba biti povezana s konceptom očuvanja prirode i okoliša pa tako i mora, plaža, jezera i šuma, flore i faune i baštine te sa svrhom promicanja kulturno-povijesnih vrijednosti. Natječaj objavljen na internetskim stranicama Ponikve eko otok Krk ali i Grada Krka kao i drugih otočnih lokalnih jedinica zamišljen je kao svojevrsna platforma koja bi, iz godine u godinu, trebala okupljati sve veći broj dionika – umjetnika, teoretičara, edukatora odnosno pedagoga, ali i kulturnih odnosno odgojno-obrazovnih ustanova i lokalnih zajednica, nastavlja Jurešić.


U svakom slučaju, komunalci su za najvještije i najkreativnije sudionike dvaju povezanih natječaja pripremili i vrijedne nagrade pa će tako osvajač prvog mjesta u onom njegovom segmentu namijenjenom odraslim, a djelom i profesionalnim umjetnicima, stalnim i povremenim stanovnicima otoka Krka, kao i njihovim gostima, pa i turistima, moći računati na novčanu nagradu u iznosu od 5.000 kuna. Osvajaču drugog mjesta pripast će pak 4.000, a trećeg nemalih 3.000 kuna.


Izložba


U onom drugom natječajnom postupku namijenjenom mlađim stanovnicima otoka Krka, polaznicima osnovnih i srednjih škola te mlađim gostima ili pak turistima komunalci su ponajboljima namijenili nagrade u iznosima od najviše 1.500 pa do 500 kuna. Treba reći i da će sve radove prispjele na natječaj pregledati i vrednovati posebno ocjenjivačko povjerenstvo te da će rezultati natječaja biti objavljeni i nagrade dodijeljene prilikom otvorenja izložbe najavljene za 31. svibnja. Prigodna svečanost će, po običaju, tog dana biti upriličena u galeriji Decumanus u gradu Krku. Spomenuti treba i da je natječaj koji će, kao i svi dosadašnji, zasigurno zaintrigirati te na kreativni rad potaknuti mnoge, otvoren do 1. svibnja. Sve dodatne informacije i pojašnjenja u međuvremenu se mogu dobiti pozivom na telefonski broj +385 (0)51 654 666 ili pak putem elektroničke pošte na adresi [email protected].


Foto: I. GRŽETIĆ