Višestoljetni zavjet

Rapski križi: Više od tisuću Rabljana u jedinstvenom hodočašću

Ante Matijević

Foto: Ivica TOMIĆ

Foto: Ivica TOMIĆ

Ljepotu ovog jedinstvenog hodočašća uljepšalo je i toplo, sunčano vrijeme koje je uz križi, župne stjegove i rapske ženske nošnje dalo poseban kolorit svečanom blagdanskom ugođaju u kome su mogli uživati i rapski travanjski gosti



RAB Posljednje nedjelje u mjesecu travnju, kako to nalažu običaji, Rabljani su još jednom ispunili svoj višestoljetni zavjet, slaveći blagdan znakovita naziva “Križi” i noseći u procesiji čudotvornu sliku Gospe Rapske.


Ovaj blagdan i zavjetna procesija nastala je još u 15. stoljeću kada je Rab poharala kuga i desetkovala pučanstvo.


Ljepotu ovog jedinstvenog hodočašća uljepšalo je i toplo, sunčano vrijeme koje je uz križi, župne stjegove i rapske ženske nošnje dalo poseban kolorit svečanom blagdanskom ugođaju u kome su mogli uživati i rapski travanjski gosti.




U svom zavjetnom blagdanu sudjelovalo je više od tisuću Rabljana hodočasnika koji nisu krili svoje zadovoljstvo i ispunjenje.


Kako to već gotovo više od 500 godina biva, procesije u kojima koračaju i stari i mladi, iz svih mjesta na otoku Rabu, već od ranih jutarnjih sati krenule su prema gradu Rabu sa svojim župnim zastavama i križevima.


Svaka župa predvođena lijepo ukrašenim križem, stjegovima župnih svetaca, vjernicima i svojim župnicima, pjevajući crkvene pjesme i uz molitvu, slijevala se u grad. Netom prije samog ulaska u grad procesije i hodočasnici rapskih župa okupili su se i čekajući jedni druge zajedno u povorci krenuli prema gradu.


Procesije iz šet župa otoka Raba, Barbata, Banjola, Mundanija, Lopara, Supetarske Drage i Kampora pristigle su oko 9:30 sati na glavni rapski varoš, Trg sv. Kristofora, gdje ih je na bobotinskim skalinama čekala procesija gradske župe Uznesenja Marijina u kojoj je predvoditelj slavlja, biskup u miru Valter Župan, nosio na prsima čudotvornu sliku Gospe Rapske.


Povorka je zatim uz pjevanje i zvuke crkvenih pjesama i molitava, krenula Srednjom ulicom, prema bivšoj rapskoj prvostolnici, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, na svečanu koncelebriranu misu.


Prolazeći Srednjom ulicom mnoštvo Rabljana hodočasnika pjevala je marijanske pjesme praćena kampananjem sa zvonika ex-katedrale i uz pokoji, za ovu priliku, ukrašeni balkon i prozor. Rijeka hodočasnika slila se zatim u prepunu katedralu isčekujući početak svete mise, premda ih je velik broj ostao i pred crkvom.



Biskup u miru mons. Valter Župan kazao je kako su Križi zahvala za milost koju su ljudi pred više od 500 godina dobili i osjetili. Čudesnim ozdravljenjima i otklanjanjem zaraznih i smrtonosnih bolesti, kazao je Župan, Bog nam želi pokazati da je naša sudbina uvijek u Njegovim očima i da vodi o nama računa u svakom trenutku našeg života.


Istaknuo je i kako se dolazi do spoznaje kako nije siromaštvo prisutno jer je oskudica, nego zato jer neki hoće imati preko svake mjere na račun drugih, a da se ne govori o drugim nepoštenjima i nepravdama. Kaže kako je to grijeh i kako je to uzrok zlu. Završetkom svečane svete mise završio je i zavjetni blagdan cijelog otoka “Križi” nakon kojeg su vjernici krenuli svojim kućama.


Čudotvorna ikona Gospe Rapske čuva se kod koludrica benediktinki u crkvi sv. Andrije još od 1530. godine za koju su vezana mnoga uslišanja i mnoga čudesa, dok su je neki zagovornici i darivali. Sliku je u samostan donijela rapska plemkinja Luchina de Dominis koja je svjedočila svom čudesnom ozdravljenju.


Za Križi slika se iznosi i crkve i u procesiji prenosi u katedralu Uznesenja Marijina nakon čega se koncem svibnja svečano vraća natrag u crkvu sv. Andrije. Prilikom odnosno uoči Križi benediktinke prije iznošenja iz crkve ukrašavaju ikonu.


Po završetku svete mise, križonoša Berislav Maškarin, iz župe sv. Mateja iz Mundanija, koja predvodi sva sela odnosno svih šest procesija i koja prva ulazi u grad, rekao ja kako već četiri godine nosi križ spomenuvši i rođaka Srđana Maškarina s kojim se u tom činu izmjenjuje. Misa mi je svetinja i idem svaki dan na misu Bogu dat hvalu i posebno za ovaj dan koji mi je najveći blagdan u godini jer je ovo zavjetni blagdan nas Rabljana – rekao je Berislav Maškarin.