Veliki uspjeh

Rabljani najbolji u Hrvatskoj: Med OPG-a Matahlija iz Lopara ukupni pobjednik Dana meda

Hina

Foto: https://www.facebook.com/opgmatahlija/

Foto: https://www.facebook.com/opgmatahlija/



Dani meda u Hrvatskoj održani su od 4. do 6. listopada u Osijeku gdje su pčelari za ocjenjivanje prijavili 67 uzoraka različitih sorti meda.


Prijavljeno je i devet uzoraka mednih pića i dvije pakovine meda, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda.


Ukupni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja je OPG Matahlija iz Lopara za cvjetni med koji je i ovogodišnji šampion kaduljinog meda. Šampion bagremovog meda je ove godine Dražen Bogdan iz Macinca. Šampion kestenovog meda je Ivica Kompes iz Kravarskog koji je i prošle godine imao najbolji kestenov med.




Najbolje medeno piće je medni liker od dunje Zvonimira Božića iz Donjeg Miholjca.


Svečano proglašenje rezultata te dodjela nagrada šampionima ocjenjivanja održana je u subotu u HGK – Županijskoj komori Osijek. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz svih dijelova Hrvatske, predstavnici institucija koje prate pčelarstvo.


Kao uvod u dodjelu nagrada održano je stručno predavanje o aktualnostima u hrvatskom pčelarstvu o čemu je govorio predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos. O zaštiti pčela i pripremi pčela za uspješno prezimljavanje govorio je prof.dr.sc Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Pčelarima koji su prijavili svoj med na ocjenjivanje dodijeljeno je 31 diploma »Zlatna žlica«, 28 diploma »Srebrna žlica«, 7 diploma »Brončana žlica« i jedna diploma za sudjelovanje.