Odobrena bespovratna sredstva

Punta Križa i Orlec: Za bolji komunalni standard 11 milijuna kuna

Walter Salković

Za dovršetak druge faze vodoopskrbe Punte Križa na Lošinju, tj. nastavak gradnje transportnog cjevovoda, odobreno je 4,6 milijuna kuna, a za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda creskog naselja Orlec 6,4 milijuna



CRES/MALI LOŠINJ Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je nešto više od 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava za dva projekta Vodoopskrbe i odvodnje, zajedničkog komunalnog društva gradova Cres i Mali Lošinj. Tim će se sredstvima dovršiti druga faza vodoopskrbe naselja Punta Križa na otoku Lošinju, tj. nastaviti izgradnja transportnog cjevovoda, te izgraditi sustav odvodnje i pročišćavanja sanitarnih otpadnih voda naselja Orlec na otoku Cresu. Iz Programa ruralnog razvoja RH, mjere 7.2.1. »Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda« za orlečki projekt odobreno je 6,4 milijuna kuna, a za Puntu Križa 4,6 milijuna. Od tih iznosa, 85 posto čine sredstva Europske unije, a 15 posto će se osigurati iz državnog proračuna.


Neven Kruljac, direktor Vodoopskrbe i odvodnje, naglasio je da su njihove službe na prijavi tih projekata intenzivno radile mjesec dana, a cjelokupna dokumentacija počela se pripremati 2010./2011. godine. – Predstoji nam sklapanje ugovora o financiranju s Agencijom. Od tog trenutka počinje se računati rok od 20 mjeseci u kojem treba provesti projekt, dok je predviđeno trajanje građevinskih radova 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao – objasnio je Kruljac.


Rješavanje problema


Projekt Orlec obuhvaća izgradnju crpne stanice, uređaja za pročišćavanje drugog stupnja, sanitarne kanalizacije u dužini 1.243 metara, te rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže u dužini od 1.303 metara. Zadovoljstvo uspješnom prijavom projekta izrazio je creski gradonačelnik Kristijan Jurjako: – Želim pohvaliti djelatnike komunalnog društva i sve koji su sudjelovali u pripremi dokumentacije. Realizacijom ovog projekta rješavamo problem odvodnje sanitarnih voda u naselju Orlec, odnosno priključujemo kućanstva i gospodarske subjekte na sustav odvodnje otpadnih voda, čime štitimo prostor te povećavamo pouzdanost i redovitost usluge vodoopskrbe.

U Gradu Cresu pripremaju se i drugi projekti za EU fondove, a već smo kandidirali cestu na Sv. Andreju na mjeru 7.2.2., dogradnju dječjeg vrtića na 7.4., kao i rekonstrukciju zgrade Susajda. Još je niz projekata u pripremi gdje je Grad nositelj ili partner i kod kojih također očekujemo pozitivan ishod, iako nam indeks razvijenosti to otežava jer po njemu Cres spada u 5. skupinu najrazvijenijih gradova – podsjetio je Jurjako.


Opskrba vodom




Kod Punte Križa nastavlja se izgradnja cjevovoda od planirane vodospreme, gdje je završna točka prethodne dionice Osor :– Punta Križa, do autokampa Baldarin u ukupnoj dužini 3.205 metara. Time će se osigurati opskrba zdravstveno ispravnom pitkom vodom na tom području, odnosno priključenje kućanstava, gospodarskih subjekata i kuća za odmor na novoizgrađeni vodoopskrbni cjevovod. Ujedno će se smanjiti troškovi investicijskog održavanja postojećih mehaničkih oštećenja cjevovoda te unaprijediti sustav protupožarne zaštite. Stoga je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić ocijenila da je ovaj projekt izuzetno važan za Puntu Križa, ali i za cijeli grad.


– Sretna sam što je ovaj projekt prihvaćen. Voda znači život, ali i otvara mogućnosti razvoja poljoprivrede i poduzetništva. Sada imamo otvoren put za ono što smo zacrtali u dugoročnom planu, vraćanje života u mala mjesta i na otoke. Susak i Unije su dobili desalinizator morske vode, a pred ugovaranjem smo razvijanja kanalizacijske mreže i vodomjera za svako kućanstvo. Ilovik je pitku vodu dobio 2013. izravno s matičnog otoka, a očekujemo i dovršetak izgradnje vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda – rekla je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.