Smeće i voda više neće skupa

Preustroj krčkih “Ponikvi” – tri firme, jedan direktor

Mladen Trinajstić

»Ponikve voda« bavit će se isključivo vodoopskrbom i zbrinjavanjem otpadnih voda, »Ponikve eko-otok Krk« preuzet će zbrinjavanje otpada i upravljanje odlagalištem Treskavac dok će se »Ponikve usluge« baviti financijsko-računovodstvenim poslovima obaju spomenutih društava kao i fakturiranjem odnosno naplatom njihovih usluga 



KRK Krčko Komunalno društvo Ponikve uskoro prestaje funkcionirati u organizacijskom obliku u kojem je dosad djelovalo. Prihvaćanjem prijedloga statusne promjene otočnog komunalca i njegove transformacije u tri zasebna društva, kojemu su na posljednjoj sjednici Skupštine tog društva zeleno svijetlo dali čelnici svih krčkih jedinica lokalne samouprave (koje su ujedno suosnivači i suvlasnici Ponikava), stvoreni su uvjeti zadovoljenja odredbi važećeg Zakona o vodama koji propisuje da isporučitelji komunalnih usluga vodoopskrbe pitkom vodom, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda iz svojih djelatnosti moraju izdvojiti odnosno iz svog poslovanja isključiti sve ostale komunalne djelatnosti.


Obzirom da se Ponikve, osim vodoopskrbom i zbrinjavanjem otpadnih voda bave i prikupljanjem, odvozom i zbrinjvanjem komunalnog otpada, održavanjem i upravljanjem odlagalištem otpada Treskavac kao i čišćenjem ulica, osnivačima otočnog komunalca nametnula se potreba temeljitog preustrojavanja tog društva.  Ista kvaliteta

Kako nam prenosi direktor Frane Mrakovčić, temljeni cilj od vodstva te kompanije predloženog, a od krčkih lokalnih čelnika prihvaćenog modela (pre)ustrojavanja Ponikava, bio je zadovoljavanje svih zakonom propisanih odredbi uz istovremeno inzistiranje na nepovećavanju bilo kakvih kadrovsko-organizacijskih troškova. 


– Takav smo model, sukladno analizama koje su izradili angažirani konzultanti odnosno porezni stručnjaci, našli u stvaranju triju novih trgovačkih društava – budućih tvrtki Ponikve voda, Ponikve eko-otok Krk te Ponikve usluge – društava s ograničenom odgovornošću koja će prema svemu sudeći profunkcionirati od 1. siječnja iduće godine. Razlozi zbog kojih smo se odlučili od jednog društva ustrojiti tri, jednostavni su i pragmatični, a uz zadovoljenje zakonskih odredbi temelje se na nastojanju zadržavanja iste kvalitativne razine usluga, uz minimaliziranje troškova njihova poslovanja, obrazlaže Mrakovčić. 




Tako će se od početka iduće godine tvrtka »Ponikve voda« baviti isključivo vodoopskrbom i zbrinjavanjem otpadnih voda, tvrtka »Ponikve eko-otok Krk« preuzet će pak sve poslove vezane uz zbrinjavanje otpada i upravljanja odlagalištem Treskavac dok će se »Ponikve usluge« baviti financijsko-računovodstvenim poslovima obaju spomenutih društava kao i fakturiranjem odnosno naplatom usluga koje ova dva društava pružaju. 


 Uštedjeli na poštarini


– Da smo samo poduplali način fakturiranja usluga odvajanjem postupka slanja komunalnih računa za vodu od onih za odvoz smeća, troškovi s osnova poštarine na godišnjoj bi nam razini narasli za milijun kuna, naglašava Mrakovčić dodajući kako bi to ujedno sa sobom moralo donijeti i nepopularno korigiranje cijena komunalnih usluga – naravno, na više.



Stupanjem na snagu novog ustroja Ponikava koje će od početka 2014. proraditi kao tri zasebne tvrtke u svakoj od spomenutih kompanija zadržati će se dosadašnji suvlasnički omjeri krčkih lokalnih jedinica. U temeljnom kapitalu svakog od spomenutih društava Grad Krk će imati po 23,36 posto, Općina Malinska-Dubašnica 17,81 posto, Općina Omišalj 16,09 posto, Općina Baška 13,93 posto, Dobrinj 12,31, Punat 10,55 a Općina Vrbnik 5,95 posto osnivačkih udjela. Tvrtka Ponikve voda brojati će 87 radnika, Ponikve eko-otok Krk 103, a Ponikve usluge 15 djelatnika. Sjedišta kao i uredi svih triju kompnija ostaju u upravnoj zgradi tog za kratko vrijeme još uvijek jedinstvenog komunalnog društva, u Vršanskoj ulici u gradu Krku.



Do toga provedbom usvojenog modela preustroja ovog društva i njegova »cijepanja« na tri zasebne tvrtke ipak neće doći jer ćemo usvojenim modelom statusne promjene zapravo samo formalno promijeniti naš način rada unutar kojega su i dosad postojale tzv. radne jedinice. Drugim riječima, oni koji su u Ponikvama dosad radili na gradnji i održavanju vodovoda i kanalizacije, to će i dalje činiti u sklopu djelatnosti tvrtke »Ponikve vode«, smetlari će i dalje odvoziti otpad, odvajati ga i na Treskavcu prerađivati u sklopu djelatnosti tvrtke »Ponikve eko-otok Krk«, a svima zajedno »papire će voditi« tvrtka »Ponkive usluga«, poslovni subjekt koji osim računovostveno-financijskih usluga za spomenute dvije kuće iste te usluge neće smjeti obavljati ni za koga drugoga. Takvim načinom poslovanja (kojemu je suglasnost dalo i Ministarstvo financija op.a.) stvaraju se preduvjeti zajedničkog vođenja poslova vezanih uz javnu nabavu ali i zajedničko fakturiranje, nastavlja Mrakovčić. 


Dodaje da će korisnici usluga otočnog komunalca i nakon njegova skorašnjeg »cijepanja« za sve komunalne usluge nastaviti primati jedinstven račun na kojemu će se odvojeno prikazivati troškovi odnosno cijene svake od spomenutih usluga. 


– Drugim riječima, naši korisnici ni na koji način, posebice ne kroz poskupljenje bilo koje od spomenutih usluga, neće osjetiti naš organizacijski preustroj, zaključuje direktor Ponikava.  

Volontiranje


Jedna od predloženih, ali zasad do kraja još uvijek nedefiniranih mjera tiče se i izbjegavanja »gomilanja administracije«. 


– Želja nam je da novi ustroj Ponikava ne donese i bujanje managementa koji često prati takve zahvate, a koji nužno, htjeli mi to priznati ili ne, sa sobom neizbježno nosi i rast troškova. Iako Skupština još uvijek nije definirala to pitanje, naš je prijedlog da se operativno vođenje spomenutih triju kompanija povjeri jednom čovjeku – direktoru koji bi jednom tvrtkom upravljao profesionalno, a drugim dvjema volonterski! To je zakonski moguće a donijelo bi zadržavanje sadašnje razine kadrovskih troškova ali i unutanje koordiniranosti i učinkovitosti, zaključuje Mrakovčić naglašavajući kako taj prijedlog otočni lokalni čelnici tek trebaju raspraviti. 


Kako bilo, završava naš sugovornik, Ponikve kakve otočani znaju uskoro prestaju postojati, a provedbom Zakonom o vodama propisanih noviteta nastojati će se ustrojiti, ako ne bolja, onda barem jednako uspješna i učinkovita mreža društava koja bi i dalje otočanima trebala služiti na ponos.