Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Više turista

Prelazak u 'pozitivu': Lipanjski zamah 'ispeglao' turističke minuse na Krku

Prelazak u 'pozitivu': Lipanjski zamah 'ispeglao' turističke minuse na Krku
Prelazak u 'pozitivu': Lipanjski zamah 'ispeglao' turističke minuse na Krku
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 17:35 2019-07-15T17:35:28+02:00

U lipnju je ostvareno 156,2 tisuća dolazaka i više od 794 tisuće noćenja, što je u odnosu na lanjski lipanj oko 13,5 % više pa je sada i polugodišnja statistika konačno dobila blago pozitivan predznak 

KRK - Da unatoč svibanjskim podbačajima turističkog prometa koji su, kao i na cijelom Jadranu, i na otoku Krku bili prije svega uzrokovani lošim vremenskim prilikama, u tjednima zahuktavanja onog pravog ljeta krčki turizam ipak hvata korak s brojkama koje su otočani očekivali i kojima su se nadali, potvrđuju najsvježiji pokazatelji koje su nam predstavili iz TZ-a otoka Krka.

Na njegovom području, iščitavamo iz izvješća koje nam je predstavila direktorica mr. Majda Šale, u lipnju je ostvareno 156,2 tisuća dolazaka te nešto više od 794 tisuće noćenja.

– U odnosu na isti mjesec prošle godine to je, po pitanju broja posjetitelja, čak 13,9 posto bolje ostvarenje, dok je noćenja 13,7 posto više. Lipanjski turistički zamah u dobroj je mjeri »ispeglao« vremenskim neprilikama uzorokovane kumulativne minuse pa je tako i za cjelokupnih šest ovogodišnjih mjeseci turistička statistika sad konačno poprimila blago pozitivne predznake, kaže Šale.

Predvodi Grad Krk

U razdoblju prvog polugodišta 2019., prema podacima sustava e-visitor, na Krku je sveukupno ostvareno 1,17 milijuna noćenja koje je ondje ostvarilo 262,2 tisuće posjetitelja. U razdoblju od siječnja do kraja lipnja ove godine krčki je turizam tako zabilježio 1,21-postotni rast broja gostiju, ali i tek 0,8-postotni zaostatak u broju ostvarenih noćenja u odnosu na prošlogodišnje, rekordne brojke čime, ocjenjuje Šale, bodulski turistički djelatnici, ali i iznajmljivači u konačnici mogu biti i više no zadovoljni.

Čak 254 tisuće »prijateljskih« noćenja

U prvoj polovici ove godine najviše gostiju, odnosno čak 71,5 posto, na otok Krk pristiglo je u individualnom aranžmanu, dok je preko agencijskih aranžmana Krk posjetilo 28,5 posto gostiju, kaže nam direktorica TZ-a otoka Krka. Dodaje i da svim spomenutim brojkama treba pridodati i 19,7 tisuća posjetitelja koji su na Krku do konca lipnja boravili u nekomercijalnom smještaju. Ti »nekomercijalci« pritom su ostvarili također nezanemarive 254 tisuće »prijateljskih« noćenja.

Statističari otočnog TZ-a upoznali su nas i s podatkom da je i ove godine najveći broj dolazaka i noćenja registriran na području Grada Krka. Šestomjesečni rezultat te otočne turističke destinacije bilježi 331 tisuću noćenja koje je ostvarilo 72,6 tisuća posjetitelja. Za Krkom, već tradicionalno, sa svojom 251 tisućom noćenja slijedi Baška te na trećem mjestu Omišalj u čijim je hotelima, kampovima i kućnoj radinosti u prvom polugodištu ostvareno 211 tisuća noćenja.

Najviše Nijemaca

Kao i uvijek u sezoni, primat u broju posjeta i ostvarenih noćenja od, u predsezoni jakog hotelskog smještaja, sad su preuzeli na otoku Krku svake godine sve brojniji pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu. U njihovim apartmanima, sobama i kućama za odmor dosad je registrirano 92,6 tisuća dolazaka, uz ostvarenje 460,8 tisuća noćenja. Drugi po uspješnosti receptivni krčki segment su kampovi u kojima je tijekom prvih šest mjeseci uživalo 87,4 tisuće mahom stranih turista ostvarivši nešto više od 410 tisuća noćenja.

Hotelijeri su po običaju sad pali na treće mjesto, uz svojih 80-ak tisuća gostiju i 300-tinjak tisuća noćenja. Uobičajene su i brojke koje govore o nacionalnoj strukturi ovogodišnjih posjetitelja otoka Krka.

Među gostima su i tijekom 2019. uvjerljivo najbrojniji bili Nijemci koji su dosad na Krku ostvarili 428,5 tisuća noćenja. Za njima, listu »top 5« emitivnih tržišta čine još redom Austrija, Slovenija, Italija i Češka, istakla je Šale, napomenuvši i da je u kod dvaju najjačih tržišta – onog njemačkog i austrijskog, u dosadašnjem dijelu godine bilježen osjetan rast broja posjetitelja i noćenja (5 posto kod austrijskog te čak 10 posto kod njemačkog).

Sva tri ostala najzastupljenija tržišta ukupnim dosadašnjim brojkama pridonosila su s ostvarenjima nešto slabijim u odnosu na lanjska.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.