Dan otvorenih vrata

Ponajbolji iznajmljivači Dobrinjštine otkrivali tajne zanata

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Ni kiša nije omela brojne otočne, ali i iznajmljivače s kopna da se odazovu akciji TZO-a Dobrinj te iskoriste priliku da razgledaju ponajbolje smještajne objekte i saznaju tajne uspjeha njihovih vlasnika



DOBRINJ – U organizaciji Turističke zajednice i Općine Dobrinj održan je »Dan otvorenih vrata obiteljskog smještaja«. Cilj te sad već tradicionalne prezentacije uspješnih iznajmljivačkih domaćinstava koja je ovog vikenda, unatoč kišnom vremenu, upriličena već osmu godinu zaredom, bila je prezentacija svih onih svijetlih i pozitivnih primjera dobre prakse u organiziranju i pružanju smještajnih usluga, kao i želja da se pomogne svima zainteresiranima za bavljenje tom djelatnošću da u neposrednom kontaktu s onim ponajboljim i najiskusnijim iznamljivačima upotpune svoja »domaćinska znanja i vještine«, rekao je, predstavljajući nam ovaj zanimljiv edukativno-promotivni projekt direktor TU TZO-a Dobrinj, Boris Latinović. Kaže da su i ove godine sudionici akcije u neformalnom druženju s nekim od najbolje »uhodanih« iznajmljivača, ali i ljudima iz struke, imali prigodu širiti svoje »iznajmljivačke vidike« te na taj način što lakše i bezbolnije unaprijediti kvalitetu i sadržajnost usluga koje sami nude.


Iznad prosjeka


– Ta naša sad već dobro uhodana akcija zasigurno je pridonijela vidljivom zamahu ovog oblika turističke ponude koji je Dobrinjštinu izdigao visoko iznad prosjeka jadranske »zimmer frei industrije«, nastavio Latinović, ističući da se u samu akciju, u smislu »predstavljača« vlastitih objekata, ovog puta uključilo četvero iznajmljivača iz Krasa, Gabonjina, Dobrinja i Gornje Hlape. Unatoč tmurnom i mokrom vremenu, više desetaka zainteresiranih otočana, čak i posjetitelja s kopna imalo je tako prigodu detaljno razgledati luksuzne kuće za odmor i ruralne vile koje su sve prepoznatljivije obilježje turističke ponude tog dijela otoka Krka. U razgovoru s vlasnicima za tu priliku otvorenih objekata, posjetitelji i sudionici Dana otvorenih vrata obiteljskog smještaja mogli su »upijati« elemente koje će, u nekom obliku, neki među njima možda već dogodine i sami primijeniti u vlastitim objektima.


Važan dio ovog odlično prihvaćenog događanja i ove su godine bila predavanja koja su na temu predstvljanja putem društvenih mreža iznajmljivačima u konobi Mala sten u Čižićima održali predstavnici nekih od za takve aktivnosti specijaliziranih agencija.


Puni pet mjeseci




Zanimljive i korisne bile su i »prateće« prezentacije obrta i tvrtki specijaliziranih za razne oblike »servisiranja« iznamljivača – opremanja smještajnih kapaciteta, posredovanje u prodaji kapaciteta, pružanje informatičko-komunikacijskih usluga, izradu foto i video promotivnih materijala, kao i za financijsko praćenje potreba svih koji se bave ovom, za otočane iznimno bitnom djelatnošću.


Riječanka Đurđica Kotlaš koja je sa svojim suprugom otvorila vrata svoje skladno uređene kuće za odmor u Krasu kaže da se sa zadovoljstvom odazvala pozivu TZ-a za predstavljanje svog turističkog aduta.


– Već se šest godina bavimo pružanjem usluga smještaja, poslom koji nije lagan, ali ipak pruža veliko zadovoljstvo. Sezona za nama bila je i više no dobra, kaže gospođa Kotlaš, dodajući da Nijemci čine veliku većinu posjetitelja koje suprug i ona ondje ugošćavaju. Mnogi među njima vraćaju nam se iz godine u godinu što nas posebno veseli, zaljučila je, otkrivši i da sezona u objektima poput njenog, lociranog u zelenom i mirnom središtu otoka Krka, traje punih pet mjeseci.


Rezultati očiti


Da ovo što već godinama činimo u želji da pratimo i pomažemo naše iznajmljivače, posebice u segmentu onog luksuznijeg i »ruralnijeg« dijela kapaciteta, donosi ploda, možda najbolje svjedoči podatak da smo pred samo koju godinu, kad smo s ovom akcijom kretali, na Dobrinjštini imali svega 30-ak ovakvih objekata. Danas u ponudi imamo čak 200 visokokvalitetnih ruralnih kuća za odmor, rekao je Latinović ustvrdivši da su tako snažnom rastu segmenta smještaja kojeg karakteriziraju više cijene i duga popunjenost kapaciteta pridonijele akcije poput jučer držanog Dana otvorenih vrata. Pritom su ovi posjeti mnogima olakšali i pojednostavili onaj u pravilu uvijek dug i zahtjevan put »od ideje do realizacije«.


Ponavljanje rekorda


Svoja vrata za razgledavanje su otvorile kuće za odmor u vlasništvu Martine Šporčić, Đurđice Kotlaš, Adriane Višković i tvrtke Visionall – iznajmljivača čiji je rad i trud sasvim sigurno pridonio ovogodišnjem ponavljanju rekordnog broja ostvarenih noćenja, a koji je na Dobrinjštini drugu godinu zaredom premašio 425 tisuća.