Analiza

Podvučena crta pod sezonu u Krku, lanjski rekord izmaknuo za dlaku

Mladen Trinajstić

Arhiva NL

Arhiva NL

Ove godine u kategoriziranom smještaju na području Grada ostvareno je 1,27 milijuna noćenja, svega 0,19 % manje nego lani, ali je broj posjetitelja (224.400) bio veći od lanjskog za 1,8 %



KRK – Sjednicom Skupštine Turističke zajednice Grada Krka predstavnici te institucije zaključili su još jednu u sad već poduljem nizu uspješnih i rezultatski pozitivnih krčkih turističkih godina. Radnim okupljanjem brojnih s turizmom povezanih Krčana i ovog su puta »dirigirali« gradonačelnik te ujedno i predsjednik TZG-a Krka, Darijo Vasilić, kao i direktorica Turističkog ureda Nataša Jurina, koja je podnijela izvješće o radu te institucije u 2019. godini te prezentirala finacijske rezultate. Kako je u ovoj prigodi naglasila, unatoč ponešto slabijem sezonskom startu, turistički rezultat 2019. naposljetku se ipak pokazao i više no solidnim, s tek simboličnim, decimalama iskazanim zaostatkom za završnim rezultatima rekordne 2018. godine.


Najviše Nijemaca


Tako je ove godine u kategoriziranom smještaju na području Grada ostvareno 1,27 milijuna noćenja, svega 0,19 posto manje nego lani. Broj posjetitelja bio je i veći od lanjskog broja pa je s 224,4 tisuće u Krku »pobrojanih« gostiju 2019. u tom pogledu premašila lanjsku statistiku za 1,8 posto. Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u privatnom smještaju – čak 44 posto od ukupnog broja, a najznačajnija emitivna tržišta i nadalje su njemačko (36 %), talijansko (14 %), austrijsko (13 %) i slovensko (11 %). Istaknut je i podatak da je udjelom Grada u ukupnom turističkom rezultatu otoka, Krk s okolicom zadržao ulogu otočnog turističkog lidera. Sjednica Skupštine TZG-a iskorištena je i za podvlačenje crte pod financijske pokazatelje, ali i impresije o svim većim i organizacijski zahtjevnijim manifestacijama, posebno onim višednevnim poput 495. izdanja Krčkog sajma ili pak 2. izdanja Krk Music Festa. Ocijenivši te programe uspješnima, rečeno je da je za provedbu Krčkog sajma izdvojeno 537 tisuća kuna, dok je Krk Music Fest, bez koncerta Gibonnija (kojeg je platila Valamar Riviera) stajao nešto više od 230 tisuća kuna.


Rast prihoda


Naposljetku, skupštinari su prihvatili prijedlog Programa rada Gradskog TZ-a za iduću godinu kojim su prihodi i rashodi planirani na 6,4 milijuna. Čak 18-postotno povećanje proračuna te institicije, rekla je Jurina, rezultat je financijskih projekcija povezanih sa stupanjem na snagu triju novih zakonskih propisa izravno povezanih s poslovanjem i financiranjem turističkih zajednica, posebice u segmentu prihoda od boravišne, odnosno turističke pristojbe. Planirani osjetni rast prihoda povezan je rastom paušala po ležaju u privatnom smještaju na 350 kn u svim turističkim mjestima, odnosno ukidanjem pojedinih »razreda« mjesta, ali i uključivanjem pomoćnih ležajeva u obavezu plaćanja te pristojbe. K tome, očekuje se i rast prihoda od naplate obveza paušala koje plaćaju »vikendaši«, zaključila je Jurina, predstavivši da će povećane prihode posljedično pratiti i rast rashoda, ponajprije »na račun« dodatnih ulaganja u markiranje pješačkih i biciklističkih staza, povećanja izdataka na manifestacije (posebice Krk Music Festa), ali i izdvajanja usmjerenih marketingu, ili preciznije – promoviranju outdoor ponude.