Crkva sv. Kvirina ugostila ansambl Antiphonus

Počele 62. Ljetne priredbe u Krku

Mladen Trinajstić

Foto: I. Gržetić

Foto: I. Gržetić

Ovogodišnji ciklus potrajat će sve do 23. kolovoza, a odvijat će se na brojnim lokacijama



KRK U krčkoj crkvi svetog Kvirina održanim koncertnim nastupom ansambla Antiphonus započele su još jedne, 62. po redu Ljetne priredbe. Prigodnoj ceremoniji otvorenja tog krčkog festivala koji, nakon dubrovačkog i splitskog, ima najdulju tradiciju na našoj jadranskoj obali, među brojnim gostima i uzvanicima, nazočila je i predstavnica Primorsko-goranske županije Koraljka Vahtar Jurković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te krčki gradonačelnik Darijo Vasilić kojemu je ove godine pripala čast potpisivanja listine o začetku te manifestacije, čime su i službeno krenuli ovoljetni programi iza kojih organizacijski stoji Centar za kulturu Grada Krka.


Ovogodišnji ciklus glazbenih i dramskih događanja, koji će potrajati sve do 23. kolovoza, osim u crkvi u kojoj je održana svečanost otvorenja Ljetnih priredbi, odvijat će se i u Frankopanskom kaštelu, Krčkoj katedrali, atriju franjevačkog samostana i na Sceni Zidine na kojoj će tijekom ljetnih tjedana biti upriličen sadržajan niz scenskih odnosno izvedbi kojima će se Krčanima i posjetiteljima tog otočnog grada predstaviti glumci i glumice većeg broja domaćih kazališnih kuća. Kao i cjelokupni ovoljetni glazbeni program, i samo otvorenje Ljetnih priredbi obilježano je i »obojano« 900. obljetnicom prvog pisanog spomena Knezova Krčkih Frankopana na otoku Krku.


– U namjeri da ukažemo na bogatstvo i različitost europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća, tijekom srpnja i kolovoza program Ljetnih priredbi tako će donijeti seriju od devet koncerata ozbiljne glazbe, prateći vrijeme vladanja loze Frankopana – istakla je, najavljujući nam sve što će se u Krku zbivati, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić.




Spomenimo i da su prvi glazbeni program uklopljen u Ljetne priredbe grada Krka izveli članovi i članice Antiphonusa – Anabela Barić i Monika Cerovčec (soprani), Martina Borse (alt), Ivan Bingula (tenor) te Gabriel Belkheiri García del Pozo (blok flaute), Mikari Shibukawa (gotička harfa), Lea Sušanj Lujo (viola da gamba) te Tomislav Fačini (bas i umjetnički voditelja ansambla). Spomenuti su na otvorenju Ljetnih priredbi okupljene otočane odveli na glazbeno putovanje Europom srednjega vijeka koje će, već danas u Frankopanskom kaštelu nastaviti i članovi slovenskog ansambla Musica cubicularis.