Cres

Počela izgradnja prometnice na predjelu Melin

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković



CRES Započela je izgradnja prometnice OU7 na dijelu predjela Melin gdje se planira niz zgrada iz Programa poticane stanogradnje. Za investiciju ukupno vrijednu 1.885.140 kuna Grad Cres osigurao je 85-postotno financiranje europskim sredstvima, te je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj dobio gotovo 1,7 milijuna kuna.


Projekt obuhvaća izgradnju prometnice u dužini od 200 metara i svu prateću komunalnu infrastrukturu. U cijeni investicije su oborinska kanalizacija, odvodnja i javna rasvjeta, dok telekomunikacijsku mrežu s vlastitih 135.000 kn financira Grad Cres. Dogovoreno je da komunalno društvo Vodoopskrba i odvodnja financira vodovodni sustav, a HEP elektrodistribucijsku mrežu. Izvođač je domaće građevinsko poduzeće Elektro-voda pod nadzorom tvrtke Nova Invest iz Gospića, a radovi bi trebali biti gotovi do početka turističke sezone.


Nova cesta pruža se u smjeru zapad – istok i na oba kraja se spaja s planiranim sabirnim ulicama predjela Melin. Gradonačelnik Kristijan Jurjako objasnio je značaj nove prometnice.




– Dovršenjem ceste OU7 i sabirnih prometnica na Melinu omogućit će se priključenje novih građevinskih čestica na sve infrastrukturne sustave, te povećanje pristupačnosti i atraktivnosti lokacije. Opći cilj ovog projekta je razvoj prometne i komunalne infrastrukture te stvaranje preduvjeta za daljnje širenje i razvoj Grada Cresa. Prije svega, ova će prometnica omogućiti siguran i protočan promet motornih vozila i pješaka za potrebe stanara novog POS-ovog naselja, ali i daljnju stambenu izgradnju u toj zoni kao i njezino prometno povezivanje s gradskim središtem, rekao je Jurjako.