6. Picigin fest

Piciginaši atrakcija na bašćanskoj Veloj plaži

Mladen Trinajstić

Najboljom se, po ocjeni žirija i gledatelja, nakon završnog »top 5« ogleda, pokazala domaća ekipa »Korpomorto« u sastavu Juraj Đurinović, Borna Dujmović, Matko Štefanić, Filip Vidas i Mario Dujmović



BAŠKA  Baška je i ovog vikenda, petu godinu zaredom, bila okupljalište majstora picigina – iznimno popularnog i sveprisutnog ljetnog sporta koji se duž cijelog Jadrana, pa tako i otoka Krka, igra na baš svakoj za izvođenje egzibicija pogodnoj plaži. Upravo s ciljem promocije i razvijanja tog amaterskog sporta koji na Boduliji oduvijek igraju i stari i mladi (i koji je pred koju godinu rješenjem Ministarstva kulture zaštićen uvrštenjem u red nematerijalnih kulturnih dobara RH) skupina bašćanskih entuzijasta, okupljenih u udruzi »Lampada« pokrenula je manifestaciju Picigin fest koji je sad doživio svoje šesto izdanje.


– Picigin je nešto što Bašćani oduvijek povezuju s ljetom i svojom Velom plažom, a želeći taj popularni amaterski sport predstaviti i našim brojnim posjetiteljima, odlučili smo pokrenuti natjecanje koje je, nakon pet godina provedbe i šest više no uspješnih izdanja, izraslo u pravo regionalno prvenstvo majstora ovog atraktivnog ljetnog sporta – naglasio je Dario Buršić, čelnik bašćanske udruge. Ove nam se godine priključilo čak 15 peteročlanih ekipa svih uzrasta, a među sudionicima imamo i djevojaka koje su ravnopravne sudionice natjecanja. Osim »umjetničkog dojma« izvedenih vratolomija, ocjenjuje se i vrijeme koje loptica provede u letu, ali i požrtvovnost te uigranost ekipa, nastavlja Buršić zadovoljan spoznajom kako je, osim brojnih bašćanskih, Picigin fest na Velu plažu privukao i brojne ekipe s ostalih dijelova Bodulije te prekomorskih mjesta s cijelog Hrvatskog primorja, kao i brojne gledatelje koji su satima guštali u majstorijama »razbacanih« piciginaša.


Najboljom se, po ocjeni žirija i okupljenih gledatelja, nakon završnog »top 5« ogleda, pokazala domaća ekipa »Korpomorto« u čijem su sastavu igrali Juraj Đurinović, Borna Dujmović, Matko Štefanić, Filip Vidas i Mario Dujmović. Njima je, osim laskave titule »najpiciginaša« 6. Picigin festa, pripala i prigodna nagrada u vidu cjelodnevnog besplatnog korištenja ski-lifta na Dunatu.