Humanitarni program

Pedeset malih Ukrajinaca uživa u čarima Krka

Mladen Trinajstić

Foto: Marin Trinajstić

Foto: Marin Trinajstić

Nikola Turčić, koji je već godinama počasni konzul Ukrajine u našoj zemlji, organizirao je desetodnevni besplatan boravak djeci osnovnoškolskog uzrasta iz Kijeva, čiji su roditelji poginuli u ratnom vihoru



KRK Pedesetak malih Ukrajinaca, djece branitelja poginulih u recentnom ratnom vihoru te Hrvatskoj bliske i prijateljske zemlje, boravi ovih dana na otoku Krku, točnije u kampu u Šilu koji je u vlasništvu tvrtke građevinskog poduzetnika i hotelijera Nikole Turčića – Mikića, otočanina koji godinama obnaša i časnu dužnost počasnog konzula Ukrajine u našoj zemlji.


Mališani osnovnoškolskog uzrasta iz ukrajinske prijestolnice Kijeva koji ovih dana zaključuju svoje desetodnevno besplatno uživanje u čarima Bodulijei, druga su takva skupina koju je u završnici ove sezone svojim humanitarno-donacijskim programom razveselio spomenuti otočni poduzetnik i humanitarac.


Sami odabrali Šilo


– Prije njih, u istom je kampu već uživala još jedna pedeseteročlana skupina malih Ukrajinaca, mališana iz Sumske oblasti, dijela naše zemlje koji graniči s Rusijom i u kojem su mnogi žitelji pogođeni stradavanjem i ratnim strahotama – prenijela nam je jučer pratiteljica ukrajinskih mnališana, volonterka Oksana Pinčuk.




– Ovo je već četvrta godina provedbe ovakve akcije – podsjetio nas je pak Nikola Turčić, naglasivši da je siguran da će se taj oblik učvršćivanja i produbljivanja ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva nastaviti i u idućim godinama.


– Mališani koje smo proteklih godina ugošćavali u našem hotelu Malin u Malinskoj ovog su puta sami odabrali boraviti u našem kampu u Šilu gdje, baš kao i prva grupa koja je ondje boravila sredinom rujna, svi zajedno uživaju, druže se i zabavljaju – kaže Turčić.Spomenuti nam je otočanin rekao i da iza realizacije programa koji mnogo znači i gostima, ali i njihovim domaćinima, uz njega stoje i brojni sponzori, odnosno donatori, poslovni partneri njegove kompanije te otočni poduzetnici koji su redom prepoznali značaj te hvalevrijedne, plemenite inicijative.

– Potpomaže nas i malinskarska lokalna uprava koja je u ovom programu također prepoznala vrijednost – zaključio je Turčić.



Mališani koje smo ovdje okupili i »udružili« mahom su djeca poginulih ukrajinskih branitelja, odnosno djeca iz stradalničkih obitelji, objasnila nam je njihova pratiteljica Oksana Pinčuk, istaknuvši da je dio malih Ukrajinaca zbog ratnih okolnosti kojima su zahvaćeni njihovi gradovi i danas u izbjeglištvu.


– Djevojčice i dječaci osnovnoškolskog uzrasta do sad se zapravo i nisu poznavali pa je ovo »ljetovanje«, osim prilika za upoznavanje ovog otoka i prijeteljske nam Hrvatske, svima ujedno prigoda i za izgradnju novih prijateljstava – zaključila je naša sugovornica, ne skrivajući da su mali ukrajinski turisti jednako oduševljeni Krkom kao i svojim domaćinima!



Bogati sadržaji


Desetodnevni boravak malih Ukrajinaca na otoku Krku, čak i u ovo vrijeme koje više baš i nije pogodno za kupanje, ispunjen je i obogaćen sadržajima za organizaciju kojih su se, treba priznati, mikićevci dobrano potrudili. Vesele mališane jučer smo tako zatekli u obilasku grada Krka gdje su, osim upoznavanja njegovih znamenitosti, imali priliku uživati i u sadržajima krčkog Aquaria-terarija čija vrata je, za njih naravno besplatno, otvorio vlasnik agencije Šilo turist Dragan Brnić.


Tijekom boravka na otoku mali su se posjetitelji imali priliku upoznati i s ljepotama krčkog podzemlja u špilji Biserujka, obići Malinsku i brojna druga krčka mjesta, kušati domaće specijalitete, ali se jednako tako zaputiti i na svima njima posebno atraktivan izlet brodom kojim su obišli i razgledali susjednu Crikvenicu.